Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

i7 3770k CPU usage jumps randomly causing whole computer stutter

Last response: in CPUs
Share
April 22, 2013 12:31:17 PM

I recently built this computer, http://pcpartpicker.com/user/Shiftymnm/saved/1sP1, and everything has been fine until recently. This stuttering issue has happened a handful of times, with increasing occurrence recently. I run Core Temp and watch my core usage when this starts to happen. All 4 cores start to jump up and down excessively going from 1% to 40% and everything in between. Usually this stuttering will eventually stop but there is no telling when it will happen.

Something else weird is that when this happens my computer disconnects from the internet until the stuttering stops. During this stuttering, my whole computer lags. Everything from the sound going kinda robot-like to my mouse not moving smoothly. I check the windows task manager during the stuttering and nothing seems abnormal. I also ran a whole computer scan and no viruses were detected. Has anyone experienced something similar to this? Any advice is appreciated.
a b à CPUs
April 22, 2013 2:04:04 PM

What BIOS version do you have?
m
0
l
April 22, 2013 2:19:31 PM

This was from my system info. If this is not what you were looking for let me know what I can do to find the correct version.

BIOS Version/Date American Megatrends Inc. F18, 10/24/2012
m
0
l
Related resources
Can't find your answer ? Ask !
a b à CPUs
April 22, 2013 3:05:02 PM

F18 is the version. The reason I asked is because the earliest bios didn't support Ivy Bridge.

My next guess is a dying PSU, but it could be anything, man. :/ 
m
0
l
April 22, 2013 4:58:59 PM

Yea I don't think it is the PSU. I just got a new one. Could it be the CPU itself? Like a bent pin or something like that? I don't think I messed anything up while installing but it is not out of the realm of possibility.
m
0
l
a b à CPUs
April 22, 2013 5:21:35 PM

Need to know what processes are taking the CPU time.

Look for errors in the Event viewer.
m
0
l
April 22, 2013 5:41:12 PM

My event viewer shows 7 total errors in last 24 hours and 61 total errors in last 7 days. Is that a lot? Should there be 0 errors normally? For the last 24 hours, 2 errors in WMI (my window management program), 2 errors in DHcp-Client, and 3 from Microsoft Antimalware.
m
0
l
!