Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

pc restarting (bought it yesterday) worked fine n today its restarting randomly

Tags:
Last response: in CPUs
Share
May 4, 2013 10:42:56 PM

repeated pc restarts . my processor is 8350 (amd 8 core processor). motherboard asus M5A97 LE R2.0(9 series chipset). 8gb ram corsair . till yesterday night it worked fine. i bought it day before yesterday night . from past 3 hours it restarts randomly . what might be the problem ??
a b à CPUs
May 4, 2013 10:54:24 PM

what is your psu?and is your motherboard updated to the latest bios version?
m
0
l
a c 192 à CPUs
May 4, 2013 10:55:38 PM

If the system been moved. Power it down and check that the ram and cards are seated. Also check that the CPU cooler on tight and the fan is working.
See if it a virus or hardware issue if you can boot into the mb bios and sit at the temp screen see if the temp is going to high before the pc shuts off. If it sit there fine try booting from a anti virus rescue cd. Avast and avg have free ones. Boot from the cd and scan your system. The last part could be a bad ups or power strip or outlet. Try the pc on another outlet to ,akesure it not the outlet or if there an ac or frig on the same fuse and your having power spikes.
m
0
l
Related resources
May 4, 2013 11:05:25 PM

pc 1 said:
what is your psu?and is your motherboard updated to the latest bios version?


input voltage :230v , input range 180-264 vac , fan type 120 mm, power supply active PFC (>0.9) , high dual+12v output. 500W .is this what u asked for ?? if iam wrong then iam sorry if u can explain me what u asked for i will provide u with necessary details .
m
0
l
May 4, 2013 11:05:53 PM

Sounds like a heat issue. The most likely cause out of what smorizio said is the CPU cooler fan not working. You can get a program like CPUZ or easytune to check processor temps. Report back on what you find.
m
0
l
May 4, 2013 11:08:47 PM

smorizio said:
If the system been moved. Power it down and check that the ram and cards are seated. Also check that the CPU cooler on tight and the fan is working.
See if it a virus or hardware issue if you can boot into the mb bios and sit at the temp screen see if the temp is going to high before the pc shuts off. If it sit there fine try booting from a anti virus rescue cd. Avast and avg have free ones. Boot from the cd and scan your system. The last part could be a bad ups or power strip or outlet. Try the pc on another outlet to ,akesure it not the outlet or if there an ac or frig on the same fuse and your having power spikes.


system isnt moved after getting it to my house , and it worked fine for almost 16 hours and then today morning this issue started and scanned for viruses but nothing found and i tried connecting normally without ups n it has same problem, now its been 30 mins since it restarted , and no AC der is a fridge but nothing happened to my previous PC .
m
0
l
May 4, 2013 11:12:12 PM

Kjwinden said:
Sounds like a heat issue. The most likely cause out of what smorizio said is the CPU cooler fan not working. You can get a program like CPUZ or easytune to check processor temps. Report back on what you find.


932GB Seagate ST31000524AS ATA Device (SATA) 43 °C , ASUSTeK COMPUTER INC. M5A97 LE R2.0 (Socket 942) 42 °C , AMD FX-8350 21 °C
Vishera 32nm Technology. i checked the details in piriform speccy . i dont knw from where to upload a screen shot so copy pasted the things sorry . and i can see the fan working too . anyway i wil download some fotware relating this fan issue n copy paste the things
m
0
l
May 4, 2013 11:15:10 PM

No worries. I would monitor those temps to see what the temps are at when the PC restarts. So when you open your PC do you actually see all the fans on the PSU, CPU heatsink running?
m
0
l
May 4, 2013 11:24:24 PM

Kjwinden said:
No worries. I would monitor those temps to see what the temps are at when the PC restarts. So when you open your PC do you actually see all the fans on the PSU, CPU heatsink running?


yeah my system has 2 fan n they are working fine when it restarts . sometimes display wont show wen it restarts. last time when it restarted it dint show display but monitor power supply light (orange ) shows . so i thot i would wait for it to show display and display started after waiting 5 mins . same like how it will get started when we switch on the cpu it went the same
m
0
l
May 4, 2013 11:27:47 PM

Do you have a video card installed?
m
0
l
May 4, 2013 11:36:24 PM

Kjwinden said:
Do you have a video card installed?


yeah i have installed and changed my resolution too . and fan speeds :

fan 1: 5533 RPM temp 1 :42 C
fan 2: 1223 RPM temp 2 :42 C
HD 0: 44C
GPU : 41C

iam seein the speeds n sometimes the temperature is goin to 43C and GPU goin to 42C then instead of green tick mark its showing red tick for few seconds and then automaticaly temperature decreasing in 3 seconds or so and back to green tick mark again
m
0
l
May 4, 2013 11:37:52 PM

OK well like I said monitor your temps. Id also go along smo said and reseat your RAM.
m
0
l
a c 192 à CPUs
May 4, 2013 11:43:30 PM

Also download hardware monitor and watch your power supply output. If one of the legs is bad and the voltage drops below the atx spec the system will shut off.
m
0
l
May 4, 2013 11:44:21 PM

Kjwinden said:
OK well like I said monitor your temps. Id also go along smo said and reseat your RAM.


okay i will do it and get back to you . as its new system iam bit tensed so i will ask one of my frnd's to come over and do it for me . and do you even want me to reseat my graphic card . and iam facing one more problem related to this graphic card . in my DXDIAG its shows my graphics total memory to be 698 MB. but in my advanced settings and in that change display settings it shows total available graphic memory 4815 MB and dedicated 1024MB and shared system memory 3791 MB. even in speccy software it shows my graphics as radeon 7000 series 1024 MB. but why is it showing 698 MB in dxdiag ??
m
0
l
May 4, 2013 11:45:19 PM

smorizio said:
Also download hardware monitor and watch your power supply output. If one of the legs is bad and the voltage drops below the atx spec the system will shut off.


downloaded hardware monitor . where to see power supply output in it ? i can see voltages n temperatures in it . not finding any option of power supply output
m
0
l
a c 192 à CPUs
May 5, 2013 12:23:12 AM

It The lines with the voltages ie 3.3 the 5v lines and the 12v lines.
They say I think ps1 output on them.
m
0
l
May 5, 2013 12:59:47 AM

smorizio said:
It The lines with the voltages ie 3.3 the 5v lines and the 12v lines.
They say I think ps1 output on them.


+3.3v - 3.118v
+5v -4.872v
+12v-11.681v

these are the readings .. so is anything wrng with them ?
m
0
l
May 6, 2013 6:25:53 AM

as u said i have removed n reconnected all the internal parts on my mother board . gfx card n ram everything. still it shows my graphic card total memory is 698 MB in dxdiag. and in my advanced video settings it says total memory 4815mb and dedicated video memory 1024mb.shared system memory 3791mb
m
0
l
May 6, 2013 6:27:35 AM

Your temp readings are fine.
m
0
l
!