Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

HELP Gaming Lag issues

Last response: in Components
Share
May 25, 2013 3:35:42 PM

Hi i'm fairly new to p.c's. Ive built my own gaming rig and have recently started having lag issues. Its completely random as to when it happens, it happens for 5 seconds then goes back to normal. It happens on any game, any time and happens no matter the setting either high or low. I have tried different drivers, fresh installs of windows, different versions of windows with no joy. If anyone could please give me some advice I would be really thankful. Please note im still a novice :) 
My system specs are :
WINDOWS 7 Ultimate 64 bit
Fractal Design Define XL R2
AMD FX 8150 Black Edition CPU
XFX Double D Black Edition R7970 OC
OCZ ZS 750w PSU
ASUS M5A78L-M usb3 Motherboard
16Gb Corsair Vengeance
SAMSUNG SH-S222BB 22x DVD BURNER
SAMSUNG 500gb HDD @7200rpm
SAMSUNG M3 external usb3 HDD 500Gb

More about : gaming lag issues

a b 4 Gaming
May 25, 2013 3:49:37 PM

Ok so lets start with Windows updates and drivers. Do you have all of the Windows updates installed as well as the latest DirectX runtime? Latest drivers for your motherboard GPU and such? You are running x64 version of Windows correct? My feeling is this is a software problem as you have the hardware that should run any game very well. So start with the things I listed first.
May 25, 2013 4:13:19 PM

bryonhowley said:
Ok so lets start with Windows updates and drivers. Do you have all of the Windows updates installed as well as the latest DirectX runtime? Latest drivers for your motherboard GPU and such? You are running x64 version of Windows correct? My feeling is this is a software problem as you have the hardware that should run any game very well. So start with the things I listed first.


Hi thanks for the reply :) 
Yes im on 64bit version, should have put that. I am fully up to date, My motherboard drivers are up to date, I even updated the bios. I am currently on the beta driver for CCC and have the latest direct x. I have tried different drivers for my gpu with both win7 and win8 on fresh installs each time. Im starting to think that maybe my motherboard is the problem as its only a cheap one. I built this system just before christmas on a budget and have slowly been upgrading since then. the motherboard was next on my list of upgrades but have been holding back as i may jump sides and grab a new haswell cpu. Although im not sure its worth spending all that cash on it for a small performance increase.
Related resources
a b 4 Gaming
May 25, 2013 4:13:28 PM

hows about if you eliminate the external drive as a virtual memory drive? and use the internal drives and up it to about 5 times what is recommended both for the minimum and maximum....... keep both numbers the same (ie: 12000 AND 12000 )
May 25, 2013 4:33:00 PM

swifty_morgan said:
hows about if you eliminate the external drive as a virtual memory drive? and use the internal drives and up it to about 5 times what is recommended both for the minimum and maximum....... keep both numbers the same (ie: 12000 AND 12000 )


Hi sorry like i said im a novice lol, dont have a clue what any of that means :( 
a b 4 Gaming
May 25, 2013 4:48:22 PM

start/right click computer/properties/advanced settings/performance-settings/advanced/virtual memory-change/choose custom size. whatever recommended is, double it. put the same number in both boxes. hit "set" and then okay I guess. then okay and okay again to close program and get back to desktop........... or it may ask that you need to restart for changes to be made. say yes. let machine restart or you restart it.

the external drive. do the same thing but select "no page file" for that drive.
May 26, 2013 4:10:16 AM

swifty_morgan said:
start/right click computer/properties/advanced settings/performance-settings/advanced/virtual memory-change/choose custom size. whatever recommended is, double it. put the same number in both boxes. hit "set" and then okay I guess. then okay and okay again to close program and get back to desktop........... or it may ask that you need to restart for changes to be made. say yes. let machine restart or you restart it.

the external drive. do the same thing but select "no page file" for that drive.

I will give it a try and update with the results :) 

'UPDATE' Bad news, no difference. :( 
a b 4 Gaming
May 26, 2013 8:42:01 AM

how many different sound drivers do you have installed? if you're using onboard sound, disable the rest........ disable auto driver updates.
May 26, 2013 11:17:28 AM

swifty_morgan said:
how many different sound drivers do you have installed? if you're using onboard sound, disable the rest........ disable auto driver updates.


I dont have a sound card so only have the drivers for onboard sound. I have the latest driver for that too. I had a hd 6950 before and everything was fine. ive had this issue since ive had the card. could it possibly be a bad card? The other issue ive had recently is i had a small overclock on my cpu, and when i ran windows index it got the part where it assesses the cpu and it kept crashing. i returned all my bios settings to default and it did the test but with some stutter when it was assessing the cpu. Any thoughts?
!