Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

ASUS M5A97 R2.0 build not booting.

Last response: in Components
Share
June 22, 2013 12:39:00 PM

I've recently bought components for a build, an ASUS M5A97 R2.0 mobo, AMD-FX 8320 and Corsair Vengance LP 8GB (2x4GB) but it won't boot. If I only have the CPU in it gives posts beeps that RAM is missing, all fine here, but as soon as I add RAM I get post beeps for a hardware malfunction. I would assume that would mean that there is a problem with them RAM but I've tried both sticks individually and I get the same result and I find it hard to believe that both sticks could be malfunctioning, also the memory LED doesn't stay lit which I take to mean that the detected memory is fine. I've already sent back the mobo and CPU to have them checked and both are fine. This is driving me f**king insane at this point, any help would be really welcome.

More about : asus m5a97 build booting

June 22, 2013 12:45:36 PM

Your AMD-FX8320 is only supported since BIOS version 1006.

Thankfully, ASUS' design on your motherboard lets you flash a new BIOS to your board without having a working CPU.

Download the newest BIOS version (1708) from ASUS' site, here:
http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_R20/#support_Dow...

and follow the instructions in your manual.


Keep us posted!
m
0
l
June 22, 2013 12:49:52 PM

quicksand10 said:
Your AMD-FX8320 is only supported since BIOS version 1006.

Thankfully, ASUS' design on your motherboard lets you flash a new BIOS to your board without having a working CPU.

Download the newest BIOS version (1708) from ASUS' site, here:
http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_R20/#support_Dow...

and follow the instructions in your manual.


Keep us posted!


Cheers for the reply. When I sent the mobo and CPU back I was told they performed a BIOS update but I'll try flash the updated BIOS and see if it works. Again, thanks for the reply, really appreciate it and I'll let you know if it works.
m
0
l
June 22, 2013 3:12:12 PM

No joy, updated the BIOS but still getting the same hardware malfunction POST beeps.
m
0
l
!