Solved

i5 3570k oc just got weird...

Hello all,

ok, I have had my comp, overclocked to 4.7ghz for months now(on air!)
I was doing monthly cleaning, and thought i would revisit my oc. I noticed my voltage changed, from 1.27v ish, to 1.30v.

so that wasn't even the weird part. i felt like there is some head room to get me a higher clock. when i changed the boost number to 48, and booted to OS, both cpu-z, and core temp, still showed 4.7ghz. I set everything back to default re booted, and it was showing 3.4 ghz(as it should.) I then reset everything back to my stable oc, of 4.7ghz.
came back to it today, retried the 4.8ghz, 5ghz, 4.6ghz. all still listing as 4.7ghz, in cpu-z and core temp. the bios does reflect the changes. voltage changes do register in the bios, cpu-z, and core temp.

anyone has any suggestions as to why this is going on?

Thanks!
11 answers Last reply Best Answer
More about 3570k weird
  1. List your full system specs so we could help you better
  2. my apologies, should have been in my profile...some weird voodoo!

    i5 3570k
    CM 212evo
    corair 650w bronze psu
    sabertooth z77
    corsair vengence 1600mhz, 8 gigs
    evga 670 gtx
    2 ssd's 2 hdd's
    win 7 ultimate 64bit
  3. Best answer
    I have this problem a few months back. I update the MOBO drivers and cleared CMOS, after that it returns to normal factory settings.
  4. That's a new one, do you have the latest version, 1.64, the 64bit version? Here if needed:

    http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z/versions-history.html
  5. vinhn said:
    I have this problem a few months back. I update the MOBO drivers and cleared CMOS, after that it returns to normal factory settings.


    yeah, guess i was being lazy. I will give this a try, tomorrow....
  6. Tradesman1 said:
    That's a new one, do you have the latest version, 1.64, the 64bit version? Here if needed:

    http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z/versions-history.html


    i reinstalled the core temp, same results. I have 1.62 on cpu-z. I will try the bios update reset, tomorrow.

    I will report back then.

    Thanks all!
  7. I bet that the bios update will fix this.
  8. vinhn said:
    I have this problem a few months back. I update the MOBO drivers and cleared CMOS, after that it returns to normal factory settings.


    Bingo! Thanks
  9. 4.8ghz on air. gonna try for 5ghz. im reading its ok to go over 1.3v. safe, as long as under temp i suppose?
  10. The higher the voltage the life expectancy of your CPU decreases. Anyway you must have a wicked chip to go 4.8ghz on air.
  11. yeah, went back to 4.7ghz. the jump to 4.8, and the voltage necessary was to great in my mind. 1.280 for 4.7ghz, then had to jump to 1.335 to get it stable at 4.8ghz. heat was in an acceptable parameter, 86c after 30mins prime95. of course more testing...

    thanks again!
Ask a new question

Read More

Overclocking Core Temp Intel i5