Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

at my wits end

Last response: in Motherboards
Share
June 28, 2013 2:41:56 PM

im a first time builder and i just put my build together last night and i cant get it post.

I have a Sabertooth 990FX R2.0,
AMD Sapphire Radeon 7950,
and 8GB Corsair Vengence RAM (2X4GB)
OOPS: i have an AMD 8350

the red CPU led light doesnt go off. ive tried everything seperately making sure its not bad RAM or some another connection keeping it from working.
what i have discovered is that the computer will only stay on (still no post) if i have the pin in "clear RTC" mode. and it turns off after ~3 seconds if its set on "normal".

originally not being able to turn it on was the problem but i didn't know what clear RTC meant then.

since then i have used a flashdrive and have used flashback bios which only works in "normal" mode. so i can install the bios but then to get the computer to keep running i have to clear it because i have to switch to "clear RTC" mode.

since this is my first time i don't really know what else to try.


More about : wits end

June 28, 2013 3:00:53 PM

How can it post if you don't have a cpu installed in it??
a b V Motherboard
June 28, 2013 3:25:52 PM

I agree with know it all. You do not have a CPU listed. You need a CPU installed to use a computer... :lol: 
Related resources
June 28, 2013 3:46:19 PM

ya forgot to list... i have an AMD 8350
June 29, 2013 6:28:06 AM

Why are you "installing bios" on a brand new motherboard???? I'm at a loss for words.
a b V Motherboard
June 29, 2013 7:59:02 AM

KnowItAll said:
Why are you "installing bios" on a brand new motherboard???? I'm at a loss for words.


Agreed.
June 29, 2013 6:27:00 PM

because the bios it shipped with was out of date for the cpu
a c 1311 V Motherboard
June 29, 2013 7:12:43 PM

RespawnRaider said:
because the bios it shipped with was out of date for the cpu

___________________

+1 and then some, most any mobo you buy these days has an out of date BIOS, and those BIOS updates ar generally full of DRAM updates among other things
a c 1311 V Motherboard
June 29, 2013 7:14:43 PM

RespawnRaider said:
im a first time builder and i just put my build together last night and i cant get it post.

I have a Sabertooth 990FX R2.0,
AMD Sapphire Radeon 7950,
and 8GB Corsair Vengence RAM (2X4GB)
OOPS: i have an AMD 8350

the red CPU led light doesnt go off. ive tried everything seperately making sure its not bad RAM or some another connection keeping it from working.
what i have discovered is that the computer will only stay on (still no post) if i have the pin in "clear RTC" mode. and it turns off after ~3 seconds if its set on "normal".

originally not being able to turn it on was the problem but i didn't know what clear RTC meant then.

since then i have used a flashdrive and have used flashback bios which only works in "normal" mode. so i can install the bios but then to get the computer to keep running i have to clear it because i have to switch to "clear RTC" mode.

since this is my first time i don't really know what else to try.




_______________
try with a single stick and see if you can get into BIOS, if so post up your DRAM timings and system voltages...also if the BIOS update went through, might pull DRAM and do a CMOS reset
June 29, 2013 8:30:29 PM

ive already tried with a single stick. tried clearing CMOS because thats really the only thing from the internet i havent tried. still no luck. cant get to bios. computer still wont go on unless the jumper is in "clear RTC" mode.

Best solution

a c 1311 V Motherboard
June 29, 2013 8:33:57 PM
Share

Can try bench troubleshooting, have a guide I wrote here:

http://www.gskill.us/forum/showthread.php?t=11279
June 30, 2013 1:07:50 PM

thank you. ive literally been troubleshooting this for 4 days by some glue from the H60 had gotten under the CPU. cleaned everything up re-installed everything and its booting up. thank you.
a c 1311 V Motherboard
June 30, 2013 5:01:16 PM

No problem, glad it helped ;) 
!