ASrock Extreme 6 Z77 - USB Problems?

So I just bought this motherboard recently and I installed all of the drivers, including the updated INF from Intel's site. I installed the Etron USB 3.0 and the Intel USB 3.0. I've tried them at the same time and alone, but both show the same problem. When I connect my 1TB USB 3.0 WD external HDD, it hangs a lot.I tried both the rear USB 3.0 and the front USB 3.0 ports. I've installed the latest drivers and even the drivers from the DVD that came with the motherboard. I can't seem to keep the external HDD's connection stable. I am not sure if its hardware or software related because I've never had a problem with this before. And my case does support USB 3.0 in the front ports. Any helped would be appreciated

MOBO - ASrock Extreme 6 Z77
OS - Win7 x64 SP1
PSU - Corsair CX600
9 answers Last reply
More about asrock extreme z77 usb problems
  1. Update the BIOS, early revisions of the Extreme 4 and 6 have these issues that was fixed with a BIOS update.
  2. Damn, forgot to mention that I did update the BIOS from 2.60 to 2.70 (latest) and it happens on both versions. I used the Instant Flash method from within the BIOS.
  3. moccor said:
    Damn, forgot to mention that I did update the BIOS from 2.60 to 2.70 (latest) and it happens on both versions. I used the Instant Flash method from within the BIOS.


    Hmmm that is pretty strange. Is it just the one drive?
    What Anti-virus are you using?
    Are you SURE its related to the drive?
  4. I am using Avast. And I just downloaded the beta Etron USB 3.0 driver, removed the Etron USB 3.0 and Intel USB 3.0, restarted. Installed the Etron USB 3.0, but 4 of the 6 USB 3.0 don't work. The front 2 USB 3.0 and 2 from the rear. The top-most USB 3.0 on the rear now appear to work. I wonder if I need a more updated Intel USB 3.0 driver or something? I usually had AMD setups, all these Intel drivers being in different places is so lame
  5. It should not be Etron, the drivers should be Asmedia and Intel, where are you finding these drivers?
  6. On the ASrock website under the Downloads/Windows 7 x64, right where they should be haha
  7. Hmmm strange...
  8. Sadly I still have this problem. I tried to fix it again though. This time I uninstalled every driver. Motherboard drivers and GPU drivers. I used DriverSweeper and cleaned the registry afterwards. I then stuck in the install DVD and pressed 'install all' hoping that everything would work fine, since those were the drivers included on the DVD. Wrong, I still have the same problem and I tested it in multiple USB 3.0 ports.

    Edit: I may have found the problem causing it... I think it is HWiNFO64. I am gonna test it a bit more before labeling it as the cause.
  9. Did this fix it? I am having all kinds of USB 3.0 problems as well on same config.
Ask a new question

Read More

USB Intel Drivers ASrock Motherboards External Hard Drive USB3