Solved

Asus Sabertooth x58

So I ran out of ideas trying to get it to start. I thought it was the ram since the dram light was on. Tried on another computer and it worked flawlessly. Got it to start and the cpu temp was extremely high even with the fan on? So i decided to reseat the cpu and put new thermal grease. Still the dram light on. Took out the ram and tried and 1 long beep and 2 short ones that keep going. any opinions. Is it the cpu..? board? Thank you
13 answers Last reply Best Answer
More about asus sabertooth x58
  1. Best answer
    Try with a single stick in slot 1 closest to CPU, if OK do same with another stick (not sure how many sticks you have, would guess three)...If each boots by itself, try with sticks in 1-3-5...let me know CPU and model(s) of DRAM
  2. Tradesman1 said:
    Try with a single stick in slot 1 closest to CPU, if OK do same with another stick (not sure how many sticks you have, would guess three)...If each boots by itself, try with sticks in 1-3-5...let me know CPU and model(s) of DRAM


    I triedthat and I have 2 sticks, I even tried different brands of ram. I have Corsair corsair xms3 cmx4gx3m1a1333c9 which is this http://www.corsair.com/en/memory-by-product-family/xms-classic/cmx4gx3m1a1333c9.html.. I've had this build for more than 3 years and it all of a sudden stopped working. I have an Intel i7 950 which is this one. http://ark.intel.com/products/37150
  3. Sounds like something has died or is dying, try doing a CMOS reset, then go to BIOS and reset Date and Time and see if it will boot
  4. Tradesman1 said:
    Sounds like something has died or is dying, try doing a CMOS reset, then go to BIOS and reset Date and Time and see if it will boot


    Tried that when it actually booted, even replaced the cmos battery. The comp turns on but doesn't boot anything, no display, tried a diff one, no light on my keyboard, tried another no luck, my mouse light is always on though. Even tried a new HDD that had win7 on it. no luck still.
  5. Might try benching it, have a guide I wrote that might be of help, can find it here:

    http://www.gskill.us/forum/showthread.php?t=11279
  6. Tradesman1 said:
    Might try benching it, have a guide I wrote that might be of help, can find it here:

    http://www.gskill.us/forum/showthread.php?t=11279


    Will try all of this tomorrow. Haven't checked out the PSU yet.. May be the problem... hmmm
  7. Give me a shout, I'm in and out
  8. Tradesman1 said:
    Give me a shout, I'm in and out


    Tried it all.. I even jumped the PSU using the paperclip. All fans turn on no problem.. mobo or cpu problem :( One quick thing though. I see that on my cpu fan,(oem fan) one of the mounting clips is broken off. Can that be a possibility. No damage to the mobo though. Just the clip itself on the fan.
  9. Should still be able to post
  10. Tradesman1 said:
    Should still be able to post


    Well I got to the point where i took off everything and rewired it all up. Followed your guide til the RAM part. After installed the 1st stick no more beeps, but the MemOK light is on again. Tried a diff stick and same thing. (yes I pushed the button after lol) no fix. It can't be the RAM though because I also tried a new stick of RAM as well and still no luck. What can it be?
  11. Sounds like bad slots or mobo, maybe PSU....have you pulled and checked CPU and socket
  12. Tradesman1 said:
    Sounds like bad slots or mobo, maybe PSU....have you pulled and checked CPU and socket


    Sure did.. Imma see if I can either borrow a psu from someone soon or buy a new one.
  13. Let us know
Ask a new question

Read More

Asus Sabertooth CPUs Motherboards