Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

HUGE FPS DROP EVEN AT 1024x768

Last response: in Graphics & Displays
Share
July 13, 2013 3:40:01 AM

Hi Guyz.

I build the following rig recently and i am having this weird Lagging problem in game. When i play games like Assasin creed 2 , Prototype 2 , TOMB RIDER , AMAZING SPIDERMAN and others. My games starts lagging horribly and becomes unplayable., i was palying Amazing spiderman and when i am in the city i get 20-25 fps at most and when i fight enemies it drops to 5-10 and i was playing at 1024x768. I tried lowest possible settings but the problems remains . Even at low resolution 1024x768 it lags. i tried updating driver still no luck windows are freshly installed so no virus issue and i am using windows 7 64bit. Tempratures looks fine too as i have 3 fans in Chassis . Any help would be appreciated . THANKS

SPECS:
CPU;i3 3220
Mother board: Asus B75M-A
4gb ddr3 ram 1333
PSU: Cooler Master GX 550 WATT POWER SUPPLY 42 amp
GPU : HIS 7750 1 GB DDR 5
Chassis: Gigabyte GZ-G2

More about : huge fps drop 1024x768

July 13, 2013 4:50:30 AM

download and install a program called driver fusion.
download the latest amd beta drivers.

uninstall your current amd drivers and do not restart when prompted.
run driver fusion and clean the amd drivers and then restart.
install the amd drivers again as a custom install and only install the display and hdmi audio driver and untick everything else that can be unticked even catalyst control centre.

see how this helps.
m
0
l
July 13, 2013 5:09:04 AM

uninstall driver from device manager or control panel ?. i tried deleting driver from control panel then i boot my system in safe mode and use driver sweeper to clean the driver then i install amd catalyst 13.4 i guess this is the latest version but the problem remains . What should i do please help ? . I tried uninstalling my driver from device manager but when i reboot my system it automatically install driver by it self .The catalyst version is updated to 13.4 but what about driver in device manager which is installed automatically before i install the latest version of catalyst ?
m
0
l
Related resources

Best solution

July 13, 2013 5:11:56 AM

you need to go into programs and features in control panel and uninstall the amd catalyst software there and not restart. then run driver fusion.

here is a link to the latest driver http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/AMDCatalyst1...
Share
July 13, 2013 5:46:15 AM

okay i will try it and get back to you in a while. I hope it works really getting worried here.
m
0
l
July 13, 2013 6:57:42 AM

Use task manager to check your CPU usage, and gpuz to check you gpu pcie bandwidth, clocks, and gpu usage. Asus gpu tweak is a also a great tool for that. Its PROBABLY a driver issue or bad card, but seeing how the card is actually running is good too
m
0
l
July 13, 2013 7:08:07 AM

Bro it didn't work same fps drop problem . I tried playing prototype 2 i was getting 35-40 fps at start and after like 10 mins my fps was in single digits extreme lag . Is there a fix ? what is the issue GPU, processor Motherboard ? every thing is new
m
0
l
July 13, 2013 7:21:42 AM

Saad Minhas said:
Bro it didn't work same fps drop problem . I tried playing prototype 2 i was getting 35-40 fps at start and after like 10 mins my fps was in single digits extreme lag . Is there a fix ? what is the issue GPU, processor Motherboard ? every thing is new


If it started high then dropped throttling could be an issue. You NEED,to look at gpu usage, temp, clicks, etc... A faulty card is totally possible. But you need to look at what it is doing

Side note: after seeing some of mauller07 other horrible answers is ignore anything he says
m
0
l
July 13, 2013 7:42:50 AM

unksol so what should i do man ? . i use msi afterburner to see the tepms and gpu usage they look fine if i am looking it right .
m
0
l
July 13, 2013 7:48:21 AM

i bought the card from the local store and they gave me 1 year warranty would i be able to exchange the card ?but what should i tell them why am i returning the card ?apparently it look fine
m
0
l
July 13, 2013 8:19:35 AM

i was playing prototype 2 my cpu load was like 10 memory usage was 999mb , my gpu load was 90% core clock 800 memory clock 1125, temp was 61 and fan speed 42 are these normal ?
m
0
l
!