Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

My graphics cards gets interference by my new ASUS Xonar Essence STX sound card. HELP!!!

Last response: in Graphics & Displays
Share
July 19, 2013 12:39:00 AM

I just got my PCI sound card from newegg yesterday. And I was really like the music sound quality with this sound card. But, while I play games like Battlefield 3 and Shogun 2 total war? OMG, the FPS gets really low and games don't run smooth. I thought it was just drives problem. I reinstall the graphics card's drive. Problem did not solved. And then I tried reinstall the windows 7. Everything reinstalled but the problem still. I unplugged sound card, And then games run smooth what they use to be. Please help!!!
My computer configuration:
EVGA X79 FTW motherboard
2X4GB DDR3 1600
[GIGABYTE GTX 770 4GB]
CORSAIR TX Series CMPSU-650TX 650W PSU.
[ASUS Xonar Essence STX Sound card]
a b Ĉ ASUS
a c 105 U Graphics card
July 19, 2013 12:43:55 AM

sometimes sound drivers conflict. you have the nvidia HDMI/ASUS/and on board drivers all installed. uninstall the nvidia HDMI sound driver. disable the on board sound in the BIOS. What happens?

m
0
l
July 19, 2013 1:30:31 AM

swifty_morgan said:
sometimes sound drivers conflict. you have the nvidia HDMI/ASUS/and on board drivers all installed. uninstall the nvidia HDMI sound driver. disable the on board sound in the BIOS. What happens?



I just tried. Disabled onboard sound in the BIOS and uninstall nvidia sound driver. but did not solved. Thank you anyway.
m
0
l
Related resources
July 19, 2013 2:52:49 AM

swifty_morgan said:
sometimes sound drivers conflict. you have the nvidia HDMI/ASUS/and on board drivers all installed. uninstall the nvidia HDMI sound driver. disable the on board sound in the BIOS. What happens?



My problem has been solved. Some ppl on EVGA forum told me plug it in PCIEX16 slot and I did. Now my games run smooth and sound performance is perfect. Thank you again.
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 105 U Graphics card
July 19, 2013 2:57:56 AM

you said it was a pci card. you meant pci-e? where did you have it plugged? I run mine in a 1x slot.
m
0
l
July 19, 2013 4:14:28 AM

swifty_morgan said:
you said it was a pci card. you meant pci-e? where did you have it plugged? I run mine in a 1x slot.


I was plugged it in 1x slot. and now plugged it in x16 slot and problem solved. Played bf3, shogun 2 and run the 3dmark. All result as good as used to be.
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 105 U Graphics card
July 19, 2013 4:40:52 AM

maybe the slot was bad? odd.
m
0
l
July 19, 2013 4:52:34 AM

swifty_morgan said:
maybe the slot was bad? odd.


I don't know, I had never use x1 slot before on this motherboard. And my motherboard is like 9months.
m
0
l

Best solution

a b Ĉ ASUS
a c 105 U Graphics card
July 19, 2013 5:07:39 AM

well, the sound card works now. I wouldn't worry too much about it.
Share
!