Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Slow transfer speeds with external hard drive (USB and FireWire)?

Last response: in Storage
Share
July 19, 2013 7:26:12 PM

I have tried everything to fix this issue. This is the deal, every time I try to transfer a file or folder I have got speeds before of 150mb a sec but only last about 5 sec then it drops to 50mb then 30mb tell it reaches 2mb a sec and that's were it stop. every time a try to transfer a file from my laptop to external hard drive this happens. I have mutable hard drives both firewire and USB Ive tried mutable cords no matter what I use the problem stays the same.

I have changed the IEEE 1394 bus drives to use (Legacy) and tried Texas Instrument. I have turned on and off the Better Performance (Enables write caching in windows). I have turned off windows search and remote differential compression in windows features. I have disabled Background Intelligent Transfer Service in Services. I have used ready boost with a 2gb flash drive through windows. I have tried using Fastcopy to bypass the process. I really don't know anything l haven't tried. I have search for days for a solution and yet still nothing.

Any help would give me so much relieve to this frustrating issue, would really appreciate any tips or something I have not tried yet.


Specs:
Manufacturer
Toshiba
Model
Satellite a665
Operating System
MS Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU
Intel Core i7 720QM @ 1.60GHz
Clarksfield 45nm Technology
RAM
8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
TOSHIBA NWQAA (CPU)
Graphics
Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
NVIDIA GeForce 310M
Hard Drives
625GB TOSHIBA TOSHIBA MK6465GSX (SATA)
156GB DMI WD1600BEVT-00ZCT IEEE 1394 SBP2 Device (IEEE1394)
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GT30F
DTSoftBusCd00
DTSoftBusCd01
Audio
Realtek High Definition Audio
July 19, 2013 7:31:36 PM

mixerjake said:
I have tried everything to fix this issue. This is the deal, every time I try to transfer a file or folder I have got speeds before of 150mb a sec but only last about 5 sec then it drops to 50mb then 30mb tell it reaches 2mb a sec and that's were it stop. every time a try to transfer a file from my laptop to external hard drive this happens. I have mutable hard drives both firewire and USB Ive tried mutable cords no matter what I use the problem stays the same.

I have changed the IEEE 1394 bus drives to use (Legacy) and tried Texas Instrument. I have turned on and off the Better Performance (Enables write caching in windows). I have turned off windows search and remote differential compression in windows features. I have disabled Background Intelligent Transfer Service in Services. I have used ready boost with a 2gb flash drive through windows. I have tried using Fastcopy to bypass the process. I really don't know anything l haven't tried. I have search for days for a solution and yet still nothing.

Any help would give me so much relieve to this frustrating issue, would really appreciate any tips or something I have not tried yet.


Specs:
Manufacturer
Toshiba
Model
Satellite a665
Operating System
MS Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU
Intel Core i7 720QM @ 1.60GHz
Clarksfield 45nm Technology
RAM
8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
TOSHIBA NWQAA (CPU)
Graphics
Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
NVIDIA GeForce 310M
Hard Drives
625GB TOSHIBA TOSHIBA MK6465GSX (SATA)
156GB DMI WD1600BEVT-00ZCT IEEE 1394 SBP2 Device (IEEE1394)
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GT30F
DTSoftBusCd00
DTSoftBusCd01
Audio
Realtek High Definition Audio


First off, realistic transfer speeds are 30-60MB/s for FW800 and USB2.0. Do you have the failure issue off of other computers?
m
0
l
July 19, 2013 7:52:43 PM

Zombiekiller said:
mixerjake said:
I have tried everything to fix this issue. This is the deal, every time I try to transfer a file or folder I have got speeds before of 150mb a sec but only last about 5 sec then it drops to 50mb then 30mb tell it reaches 2mb a sec and that's were it stop. every time a try to transfer a file from my laptop to external hard drive this happens. I have mutable hard drives both firewire and USB Ive tried mutable cords no matter what I use the problem stays the same.

I have changed the IEEE 1394 bus drives to use (Legacy) and tried Texas Instrument. I have turned on and off the Better Performance (Enables write caching in windows). I have turned off windows search and remote differential compression in windows features. I have disabled Background Intelligent Transfer Service in Services. I have used ready boost with a 2gb flash drive through windows. I have tried using Fastcopy to bypass the process. I really don't know anything l haven't tried. I have search for days for a solution and yet still nothing.

Any help would give me so much relieve to this frustrating issue, would really appreciate any tips or something I have not tried yet.


Specs:
Manufacturer
Toshiba
Model
Satellite a665
Operating System
MS Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU
Intel Core i7 720QM @ 1.60GHz
Clarksfield 45nm Technology
RAM
8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
TOSHIBA NWQAA (CPU)
Graphics
Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
NVIDIA GeForce 310M
Hard Drives
625GB TOSHIBA TOSHIBA MK6465GSX (SATA)
156GB DMI WD1600BEVT-00ZCT IEEE 1394 SBP2 Device (IEEE1394)
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GT30F
DTSoftBusCd00
DTSoftBusCd01
Audio
Realtek High Definition Audio


First off, realistic transfer speeds are 30-60MB/s for FW800 and USB2.0. Do you have the failure issue off of other computers?




Actually yes, But I have this problem on multiple external hard drive, this is what constantly stumps me. I have even tried to delete partition and still i don't know.
m
0
l
July 20, 2013 4:47:10 AM

mixerjake said:
Zombiekiller said:
mixerjake said:
I have tried everything to fix this issue. This is the deal, every time I try to transfer a file or folder I have got speeds before of 150mb a sec but only last about 5 sec then it drops to 50mb then 30mb tell it reaches 2mb a sec and that's were it stop. every time a try to transfer a file from my laptop to external hard drive this happens. I have mutable hard drives both firewire and USB Ive tried mutable cords no matter what I use the problem stays the same.

I have changed the IEEE 1394 bus drives to use (Legacy) and tried Texas Instrument. I have turned on and off the Better Performance (Enables write caching in windows). I have turned off windows search and remote differential compression in windows features. I have disabled Background Intelligent Transfer Service in Services. I have used ready boost with a 2gb flash drive through windows. I have tried using Fastcopy to bypass the process. I really don't know anything l haven't tried. I have search for days for a solution and yet still nothing.

Any help would give me so much relieve to this frustrating issue, would really appreciate any tips or something I have not tried yet.


Specs:
Manufacturer
Toshiba
Model
Satellite a665
Operating System
MS Windows 7 Home Premium 64-bit SP1
CPU
Intel Core i7 720QM @ 1.60GHz
Clarksfield 45nm Technology
RAM
8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
TOSHIBA NWQAA (CPU)
Graphics
Generic PnP Monitor (1366x768@60Hz)
NVIDIA GeForce 310M
Hard Drives
625GB TOSHIBA TOSHIBA MK6465GSX (SATA)
156GB DMI WD1600BEVT-00ZCT IEEE 1394 SBP2 Device (IEEE1394)
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GT30F
DTSoftBusCd00
DTSoftBusCd01
Audio
Realtek High Definition Audio


First off, realistic transfer speeds are 30-60MB/s for FW800 and USB2.0. Do you have the failure issue off of other computers?




Actually yes, But I have this problem on multiple external hard drive, this is what constantly stumps me. I have even tried to delete partition and still i don't know.


HAve you tried booting to a live linux distro and seeing if it happens?
m
0
l
!