Sign-in / Sign-up
Your question
Solved

i7 2600K Recently Updated BIOS now Core 0 is 80% usage at idle

Tags:
  • BIOS
  • Intel i7
  • CPUs
  • Core
Last response: in CPUs
July 31, 2013 9:31:57 PM

Hello,

I recently updated the BIOS on my P8P67-M ASUS board from 0805 to 3701, after this when my overall CPU usage is at 10% idle, Core 0 is at around 80% usage in Task Manager. This is in Windows 7 64bit. Overall performance has about halved due to this. Any idea what is causing this?

Thanks,

Nick

More about : 2600k recently updated bios core usage idle

Best solution

a c 276 à CPUs
July 31, 2013 10:11:23 PM

Windows measures processor idle time as the fraction of all time spent running the system idle process. If it's at 80% usage, there's something in the background that's running. Take a look at task manager and find out what it is.
Share
a c 1466 à CPUs
July 31, 2013 10:13:38 PM

Might also run Malwarebytes and a virus scan - might have a bug
m
0
l
August 1, 2013 2:15:09 PM

Tradesman1 said:
Might also run Malwarebytes and a virus scan - might have a bug


I ran Malwarebytes in safe mode and no objects were found. I did a Full Virus Scan and nothing was found. Even in safe mode my CPU 0 is being tasked very hard. I do not see anything in task manager that is using my CPU. Only 2 GB of my 16GB of memory are actually being used. Any idea what is causing this?

m
0
l
August 1, 2013 2:16:40 PM

Tradesman1 said:
Might also run Malwarebytes and a virus scan - might have a bug


I ran Malwarebytes in safe mode and no objects were found. I did a Full Virus Scan and nothing was found. Even in safe mode my CPU 0 is being tasked very hard. I do not see anything in task manager that is using my CPU. Only 2 GB of my 16GB of memory are actually being used. Any idea what is causing this?

m
0
l
a c 276 à CPUs
August 1, 2013 2:18:42 PM

lucasni said:
Tradesman1 said:
Might also run Malwarebytes and a virus scan - might have a bug


I ran Malwarebytes in safe mode and no objects were found. I did a Full Virus Scan and nothing was found. Even in safe mode my CPU 0 is being tasked very hard. I do not see anything in task manager that is using my CPU. Only 2 GB of my 16GB of memory are actually being used. Any idea what is causing this?



If you see nothing at all then it's probably a driver. I suggest doing a full reinstall, it'll be faster than trying to figure out what's wrong.
m
0
l
August 1, 2013 3:04:44 PM

Reinstalled windows 7 64 ultimate. CPU 0 is still at 80% while nothing is running.
m
0
l
a c 1466 à CPUs
August 1, 2013 3:10:29 PM

Nothing in Task Manager under processes or applications appear to be doing much
m
0
l
August 1, 2013 3:52:24 PM

In this fresh install, almost no processes are running.
m
0
l
a c 276 à CPUs
August 1, 2013 3:59:24 PM

lucasni said:
Reinstalled windows 7 64 ultimate. CPU 0 is still at 80% while nothing is running.


please post a screenshot showing it running at 80%
m
0
l
August 2, 2013 9:19:45 AM

After downgrading the BIOS a couple times, things appear to be back to normal. Thanks for the help.
m
0
l