Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

M4A785TD-V EVO - Problem adding Memory

Last response: in Motherboards
Share
August 22, 2013 8:24:30 PM

I have a M4A785TD-V EVO that has 2 2GB DDR3-1600 CL9-9-9-24 1.5v PC3-12800 memory sticks. Boots and works fine, and has for a couple years.

I bought 2 more 4GB sticks and tried to add them. All the compatibility checkers said it should be fine. I could never get it to boot no matter how I put the two new sticks in. I tried all of the permutations of the 4 slots. I figured it was just not compatible.

So then I bought 2 sticks of the exact same brand and stats - only difference is 4GB versus 2 GB. Same exact problem.

Is there something I need to reset or something I can do so it can register the extra memory? If I go back to just having the 2 2GB sticks, everything boots and runs fine as normal. Any suggestions?

Best solution

a c 1599 V Motherboard
a c 1998 } Memory
August 22, 2013 9:20:34 PM

Turn rig off, pu the 4GB sticks in slots 1-3, the 2 GB sticks in 2-4 (from CPU, then set DRAM voltage to + 0.05 over the sticks spec voltage (hopefully it's 1.5 so to 1.55) then find the CPU/NB voltage and set it to 1.2
Share
February 5, 2014 3:47:57 PM

Tradesman1 said:
Turn rig off, pu the 4GB sticks in slots 1-3, the 2 GB sticks in 2-4 (from CPU, then set DRAM voltage to + 0.05 over the sticks spec voltage (hopefully it's 1.5 so to 1.55) then find the CPU/NB voltage and set it to 1.2


Hey, I am having the same problem I have the same MOBO and using G-skill ram.. Have G-skill ripjaws (ddr3-1600 pc3-12800 2gbx2) and just bought 8gb more G-skills sniper (2x4gb)
(ddr3-1600 pc3-12800 2gbx2)... When i restart pc and go into bios I dont see an option to do anyhitng with DRAM. I see VDDNB but not the DRAM.... Is my bios not updated? I looked everywhere for dram and cant find it please help me!.......Also the pc works fine when i put the 4gb ripjaws back in it... im using the pc right now.
m
0
l
Related resources
a c 1599 V Motherboard
a c 1998 } Memory
February 5, 2014 4:28:19 PM

What mobo and PU, what atual model numbers for the Ripjaws and the Snipers
m
0
l
February 5, 2014 4:48:50 PM

Tradesman1 said:
What mobo and PU, what atual model numbers for the Ripjaws and the Snipers


Asus m4a785tcv-evo,....AMD phenom ii x4 3.20ghz


g skill sniper f3-12800cl9d-8gbsr (4gb)
g skill ripjaws f3-12800cl9d-4gbrl (2gb)
m
0
l
February 5, 2014 4:50:16 PM

gskill sniper f3-12800cl9d-8gbsr (4gb)
g skill ripjaws f3-12800cl9d-4gbrl (2gb)
m
0
l
a c 1599 V Motherboard
a c 1998 } Memory
February 5, 2014 5:01:44 PM

OK, you've got the 955 right? prob not going to be able to run 1600, I'd try with the 4GB sticks in slots 1-3, set the DRAM freq to 1333, timings 9-9-9-24, DRAM voltage 1.55 and CPU/NB to 1.2 and give that a try
m
0
l
February 5, 2014 5:05:49 PM

Tradesman1 said:
OK, you've got the 955 right? prob not going to be able to run 1600, I'd try with the 4GB sticks in slots 1-3, set the DRAM freq to 1333, timings 9-9-9-24, DRAM voltage 1.55 and CPU/NB to 1.2 and give that a try



OH YES 955!! Sorry forgot to include that....When i restart pc and go into bios I dont see an option to do anything with DRAM. I see VDDNB but not the DRAM... and how exactly do i change timings?..... and since im putting the 4gb stick in 1 and 3, do i leave the 2gb out or put them in 2 4?
m
0
l
February 5, 2014 5:37:53 PM

I downloaded cpu-z this is what it said.......... channel is dual dram is 669.6, NB Frequency is 2008.8ish....clocks are 9.9.9.24...... If i got to bios and change the VDDNB to 1.55 is that changing the DRAM?
m
0
l
a c 1599 V Motherboard
a c 1998 } Memory
February 5, 2014 6:06:18 PM

You are at 1333 (it's Double data rate), and no VDDNB isn't changing the DRAM - should be something for DRAM settings
m
0
l
February 5, 2014 6:10:19 PM

There isnt at all I've searched every bit of the bios and nothing
m
0
l
February 5, 2014 6:28:41 PM

Tradesman1 said:
You are at 1333 (it's Double data rate), and no VDDNB isn't changing the DRAM - should be something for DRAM settings


It seems maybe my bios is out of date or something. I am in bios as I write... cpu/nb frequency wont set but to 4.00x 5.oox etc...
m
0
l
!