Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

ASUS AI Suite III Setup will not start

Last response: in Applications
Share
August 28, 2013 6:24:42 AM

Hi All,
I just bought a new PC. The configuration is below. I have installed all the drivers and essentials. I want to install the AI suite III but not able to because the setup won't start.

I've clicked on the setup.exe and the asussetup.exe as well. I went to ASUS website, downloaded the suite for my OS and same thing happens. Nothing comes up on the screen. The process could be seen in my Task Manager just sitting there for hours and the setup still starting.

Kindly help me solve this issue.

Asus Z87-Pro
Intel Core i5 4670k
16Gb Kingston HyperX 1600Mhz DDR3
2TB Seagate Barracuda 7200RPM
3GB ASUS Radeon HD 7950 DirectCU II TOP
a c 150 Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 6:51:38 AM

Hi, If you right click and run as administrator, is it the same? Is there an antivirus active?
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 6:57:13 AM

Right click setup.exe. RUN as Administrator.
m
0
l
Related resources
August 28, 2013 8:48:09 AM

Ran as Administrator. Still no effect. Sits in Task Manager process list idly.
m
0
l
a c 150 Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 9:17:47 AM

Restart, go to AISuite_III_Win7_8_Z87-S_VER10051\DrvResource\AXSP and run axIns.exe as administrator. Then try again running setup as administrator. It worked with AiSuite II. Not sure with III.
m
0
l
August 28, 2013 9:45:48 AM

Did that too. Restarted and ran the said exe as Administrator and then started setup as Admin again. Nothing again. oO:
m
0
l
a c 150 Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 9:56:06 AM

Try reinstalling Windows, no other application but AISuite and then drivers, updates, etc.
Or try contacting ASUS Support.
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 12:09:49 PM

Uninstall any remaining Asus programs, then start windows in safe mode and run this:
http://rog.asus.com/forum/showthread...te-III-Cleaner

Restart into normal windows mode and download this newer version of AI suite listed here, decompress it but don't install it yet:
http://rog.asus.com/forum/showthread...-restart/page2

In the drvresource folder right-click on HMservice/aaHMIns.exe and AXSP/axinst.exe and change the compatibility for all users to run as administrator.

Run the main Ai suite installer (asussetup) as administrator. Nothing seems to be happening again but just check your task manager for a process called axinst.exe. End that process and the installer should magically start working.

the EZupdate still doesnt work for me though. I re-installed windows but I still had to do the axinst.exe trick to get it to work...
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 12:13:43 PM

Uninstall any remaining Asus programs, then start windows in safe mode and run this:
http://rog.asus.com/forum/showthread...te-III-Cleaner

Restart into normal windows mode and download this newer version of AI suite listed here, decompress it but don't install it yet:
http://rog.asus.com/forum/showthread...-restart/page2
4-way means if your haswell board has 4-way optimization or not

In the drvresource folder right-click on HMservice/aaHMIns.exe and AXSP/axinst.exe and change the compatibility for all users to run as administrator.

Run the main Ai suite installer (asussetup) as administrator. Nothing seems to be happening again but just check your task manager for a process called axinst.exe. End that process and the installer should magically start working.

the EZupdate still doesnt work for me though. I re-installed windows but I still had to do the axinst.exe trick to get it to work...
m
3
l
August 28, 2013 9:46:56 PM

ur6beersaway said:
Uninstall any remaining Asus programs, then start windows in safe mode and run this:
http://rog.asus.com/forum/showthread...te-III-Cleaner

Restart into normal windows mode and download this newer version of AI suite listed here, decompress it but don't install it yet:
http://rog.asus.com/forum/showthread...-restart/page2
4-way means if your haswell board has 4-way optimization or not

In the drvresource folder right-click on HMservice/aaHMIns.exe and AXSP/axinst.exe and change the compatibility for all users to run as administrator.

Run the main Ai suite installer (asussetup) as administrator. Nothing seems to be happening again but just check your task manager for a process called axinst.exe. End that process and the installer should magically start working.

the EZupdate still doesnt work for me though. I re-installed windows but I still had to do the axinst.exe trick to get it to work...


This worked like a charm. But I still did it in Normal mode instead of Safe mode as I did not read your reply properly the first time (I was tired...)

Thank you all for your time and replies. Really appreciated. Also, as a side note, I managed to OC my CPU using the AI suite to 4.2Ghz :D  and my Case is still cool thanks to the 5 140mm fans installed and I'm planning to buy an aftermarket CPU cooler from CoolerMaster sometime soon.

Attaching the direct link for the ASUS AI Suite III Cleaner in case someone else slips into my shoes later: https://docs.google.com/file/d/0B926mvzob6fcTUhlSkxsR3l...
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a b \ Driver
August 28, 2013 9:55:17 PM

Thanks, I enjoy a challenge. You enjoy ASUS III
m
0
l
September 2, 2013 1:08:44 PM

Nothing seems to be happening again but just check your task manager for a process called axinst.exe. End that process and the installer should magically start working.


This worked for me.
m
0
l
October 31, 2013 5:18:43 AM

Hi All,
i know that it's too late but it seems like i found ultimate solution. So if u want to install everything with no errors or process ending follow these steps.
1) Go AI Suite folder and on every single exe file (including subfolders) perform Right click - Properties
2) In the right bottom corner click Unblock file
3) Then change the compatibility for all users to run as Administrator.
4) Run AsusSetup
It worked for me to install DIGI+ with no problems
m
0
l
December 23, 2013 4:31:35 AM

All I did was I :

1. insert support DVD
2. utility/install AI suite III
3. Nothing happnes -> open task manager and terminate ASUSsetup*32 exe.
4. it then installed all sub-utilities for AI suite iii

:) 
m
0
l
January 3, 2014 3:27:08 PM

montyb said:
Hi All,
i know that it's too late but it seems like i found ultimate solution. So if u want to install everything with no errors or process ending follow these steps.
1) Go AI Suite folder and on every single exe file (including subfolders) perform Right click - Properties
2) In the right bottom corner click Unblock file
3) Then change the compatibility for all users to run as Administrator.
4) Run AsusSetup
It worked for me to install DIGI+ with no problems


Yay! worked, it took some patience, but it worked :) 
m
0
l

Best solution

January 9, 2014 5:51:43 AM

Hi All

I've have had the same problem and been trying to work it out since I bought this mobo back in Oct. Today I have finally worked it out. All you need to do is download the latest version of AISuite III, right click on the zip file, properties , and click the big button that says Unblock and hit apply. You will now be able to install without any of the above post and if needed you will be able to uninstall without any problems.

I hope this works.

Enjoy
Share
January 10, 2014 9:46:46 AM

Gareth Tandy said:
Hi All

I've have had the same problem and been trying to work it out since I bought this mobo back in Oct. Today I have finally worked it out. All you need to do is download the latest version of AISuite III, right click on the zip file, properties , and click the big button that says Unblock and hit apply. You will now be able to install without any of the above post and if needed you will be able to uninstall without any problems.

I hope this works.

Enjoy


Thanks! This worked like a charm! :D  the links in the post marked as "best solution" are gone, so this was the only alternative that worked for me :) 
m
0
l
February 5, 2014 1:52:45 PM

Hello Community,

I'm currently running into the same problem that others have been experiencing in this post and I've tried all recommended solutions. Unfortunately, I'm still unable to install the AI suite III via CD or download. When I try it from the CD after about 15 minutes it will restart my computer and give me an error message stating something like "Unable to start program." When I try to install from the downloaded zip file, nothing happens.

Again...I've tried all recommended solutions. Anyone have any other suggestions? Please help.
m
0
l
a c 150 Ĉ ASUS
a b \ Driver
February 6, 2014 7:29:18 AM

Hi, What AI Suite version and what motherboard?
m
0
l
February 26, 2014 8:58:25 PM

montyb said:
Hi All,
i know that it's too late but it seems like i found ultimate solution. So if u want to install everything with no errors or process ending follow these steps.
1) Go AI Suite folder and on every single exe file (including subfolders) perform Right click - Properties
2) In the right bottom corner click Unblock file
3) Then change the compatibility for all users to run as Administrator.
4) Run AsusSetup
It worked for me to install DIGI+ with no problems



Can agree that this works, take 5 minutes to all of them but it works :)  Thanks
m
0
l
!