Solved

My laptop speakers don't work but my headphones plug does

My speakers don't work i tried to see what the problem is with the control panel and it says there's no problem that the speakers are good. when i plug my headphones or an aux cable works perfectly. Please help me i don't know what else to do
25 answers Last reply Best Answer
More about laptop speakers work headphones plug
  1. It is possible that you didn't set your speaker as the default speaker.

    In your notification panel, right click the speaker > playback device. Right click the speaker you want and set it to default device. It should be High Definition Audio Device

    If this doesn't work, then go to device manager. Uninstall and reinstall the device.
  2. Best answer
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.
  3. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.



    Worked for me on my Dell XPS! Thanks!
  4. kckoether said:
    jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.



    Worked for me on my Dell XPS! Thanks!


    I tried everything minus refomatting, stuck a toothpick in and BINGO! Sound came on instantly....... Toothpicks are COOL ........
  5. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.


    ^^^Briliance^^^ please capture me some and send it in a bottle
  6. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.


    ^Love you man! Worked on my compaq!
  7. @JACOBC888 Thanks I stuck a bobby pin in there and gently wiggled it and walla my speakers are back on thanks lots :)
  8. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.



    OMG I LOVE YOU
  9. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.



    Thank you for the suggested solution of "[un-jamming] the sensor". As soon as I did that, my sound returned to my internal speakers!!!
  10. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.


    Best answer. I tried a dozen other things and this did the truck. I used a safety pin and it turned on immediately after wiggling it around a little.
  11. In response to the tooth pick solution, works on a PC too! Thanks so much jacob888!
  12. jturelli said:
    In response to the tooth pick solution, works on a PC too! Thanks so much jacob888!


    How far do i poke in?
  13. kckoether said:
    jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.



    Worked for me on my Dell XPS! Thanks!


    Very very helpful. I did all the maintenance and uninstalling the drivers and reinstalling, but none of those worked till I used the old reliable toothpick. Thank you very much.
  14. jundimayuga said:
    kckoether said:
    jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.



    Worked for me on my Dell XPS! Thanks!


    Very very helpful. I did all the maintenance and uninstalling the drivers and reinstalling, but none of those worked till I used the old reliable toothpick. Thank you very much.



    sorry guys ...im having a blonde moment...toothpick...umh where do i stick it?...ive the same issue...ive a dell alienware laptop....
  15. sorry guys ...im having a blonde moment...toothpick...umh where do i stick it?...ive the same issue...ive a dell alienware laptop....
  16. im using lenovo z510 W8.1 speakers are not working but headphones does. i have done all types of troubleshooting steps but no use even tooth pick also didn't works for me. Please help me on this....:??:
  17. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.


    Nothing else worked. But the TOOTHPICK did. Thank you !
  18. Ginosaurio said:
    My speakers don't work i tried to see what the problem is with the control panel and it says there's no problem that the speakers are good. when i plug my headphones or an aux cable works perfectly. Please help me i don't know what else to do


    This problem drove me crazy for two days solid, so I wanted to share the solution that I found. I recently installed Windows 10 and I think this may have affected my sound settings. So what I did was went under device manger and opened the sound/video game controllers and uninstalled both (High definition audio device and Intel(R) Audio display. Then I did a restart and an update. BAM, my problem was fixed. So now my speakers work and then when I plug in my headphones my speakers shut off and sound just comes out of my headphones.
    Hope this helps you.
  19. This problem drove me crazy for two days solid, so I wanted to share the solution that I found. I recently installed Windows 10 and I think this may have affected my sound settings. So what I did was went under device manger and opened the sound/video game controllers and uninstalled both (High definition audio device and Intel(R) Audio display. Then I did a restart and an update. BAM, my problem was fixed. So now my speakers work and then when I plug in my headphones my speakers shut off and sound just comes out of my headphones.
    Hope this helps you.
  20. Hi,after all suggestions, including toothpick, they still dont work. windows does acknowledge the speakers, and even shows the sound bar moving when audio files are on . but no sound comes out.
    appreciate any help!
  21. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.
  22. thank you so much for the tips. i used cotton buds instead of toohpick and it worked. thanks once again
  23. jacobc888 said:
    If you have a mac (may be the same for PC, but i'm not sure) there is a sensor in the headphone jack that tells the computer to turn the speakers off when there is headphones plugged in, and sometimes that sensor gets jammed and the computer thinks there is headphones plugged in when there isn't.

    Solution: Get a tooth pick or something and stick it in there to un-jam the sensor.

    Thanks. I used a toothpick and it now works - Acer laptop
  24. Toothpick or any piece of stick justbwiggle it in the jack thanks alot
  25. Just had the same issue, I think lint gets in to the socket. I just put the earphone jack in half way and pushed it home and back out a couple of times. Speakers now work
Ask a new question

Read More

Laptops Control Panel Speakers Headphones Windows 7