Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Random lag spikes while in use

Last response: in Windows 8
Share
November 9, 2013 7:30:35 PM

I recently built a gaming computer. it only takes about 10 seconds to get to the windows login screen, but after that it takes about 2 mins to load my desktop/programs. it also randomly gives me (stopped responding) on windows even if its just my internet browser. after a about 10-20 seconds its back to running smoothly.. as far as i know everything is up to date with the latest drivers and updates. heres my build.

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant / Benchmarks

CPU: AMD FX-8350 4.0GHz 8-Core Processor ($184.99 @ Newegg)
CPU Cooler: NZXT Kraken X60 98.3 CFM Liquid CPU Cooler ($117.99 @ Newegg)
Motherboard: ASRock 990FX Extreme4 ATX AM3+ Motherboard ($134.99 @ Amazon)
Memory: Corsair Vengeance 8GB (2 x 4GB) DDR3-1600 Memory ($74.99 @ Newegg)
Storage: Toshiba 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive ($103.55 @ SuperBiiz)
Video Card: MSI Radeon HD 7950 3GB Video Card (2-Way CrossFire) ($289.99 @ NCIX US)
Video Card: MSI Radeon HD 7950 3GB Video Card (2-Way CrossFire) ($289.99 @ NCIX US)
Case: Antec Twelve Hundred V3 ATX Full Tower Case ($164.99 @ Amazon)
Power Supply: Corsair Professional 850W 80 PLUS Gold Certified ATX12V / EPS12V Power Supply ($139.99 @ NCIX US)
Optical Drive: Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS DVD/CD Writer ($16.98 @ OutletPC)
Operating System: Microsoft Windows 8 (OEM) (64-bit) ($95.99 @ Adorama)
Total: $1614.44
(Prices include shipping, taxes, and discounts when available.)
(Generated by PCPartPicker 2013-11-09 22:26 EST-0500)

what can i do to fix these random lag spikes? its annoying that i spent this much on a pc and it seems like it cant handle it at times.

More about : random lag spikes

November 10, 2013 1:22:59 PM

any input would be nice. i can post any info you guys need.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 10, 2013 2:08:17 PM

Sounds like something is hanging up during start up, would check all the items in start up, would suggest a program like WinPatrol that lets you see start up items and dis-able and then renable as needed....DISable things like the program snippets from Adobe and other programs - another thing is check you mobo site and ensure you have all the latest drivers (check and upgrade BIOS also if needed - which means if there's a newer BIOS), same with GPU drivers - XFire still has a lot of problems
m
0
l
Related resources
November 10, 2013 3:00:16 PM

alright ill get winpatrol and double check all my drivers to and try to fix it. ill have the results soon.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 10, 2013 3:01:10 PM

We'll be around, C U ;) 
m
0
l
November 10, 2013 3:42:27 PM

i turned off quite a bit of programs in my startup and it booted much quicker. so id suppose thats fixed. my bios version in the UEFI setup says its Asrock 990fx extreme4 2.0.
should i go here and get the download on top?
http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=990FX%20Ext...

im actually thinking my gpu drivers are messed up though. when i added my 2nd 7950 my games seem to run about the same performance. like my other thread states the 2nd gpu is always at 99% load. ive always just installed the new drivers over the old ones. in CCC it says my Driver packaging version is 13.25.18-131029a-164333E-ATI. and catalyst version in 13.11. should i just go into device manager uninstall and reinstall from disc?
Heres my other thread, if your able to help on that i would greatly appreciate it.
http://www.tomshardware.com/answers/id-1876109/2nd-gpu-...
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 10, 2013 4:07:02 PM

Yep, and Yep, I'd upgrade the BIOS and on the GPU, think I'd go ahead and uninstall the drivers and reinstall the latest verison, then enable and set XFire up
m
0
l
November 10, 2013 4:28:40 PM

Tradesman1 said:
Yep, and Yep, I'd upgrade the BIOS and on the GPU, think I'd go ahead and uninstall the drivers and reinstall the latest verison, then enable and set XFire up
alright. I'll go ahead and download that bios update on top. I'll go do that to my gpu and post an update on my performance.IIll be back in a few hours :) 
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 10, 2013 4:43:08 PM

Should be around ;) 
m
0
l
November 15, 2013 7:25:08 PM

So... its been a few days. and it is still slow. i mean im playing WoW on ultra and im getting 60fps max.. (dropping to 30fps) idk if i messed up from the get go. but i mean should my computer be this slow?
i would think my 8350 and 2x 7950 should be able to handle pretty much anything i throw at it. at least wow. should i just reinstall windows and start over? im thinking i did something wrong since this is my first build ever
m
0
l
November 15, 2013 7:28:28 PM

im not even on 1080p. im running 1360x768 (which is recommended).. everything just seems off.
m
0
l

Best solution

a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 15, 2013 7:32:31 PM

Can't hurt to try, when you do, make sure to update the mobo drivers from the latest available on the mobo website, and after those and Win, load the latest GPU drivers, then try a game and see how things go before loading any other apps, then after each app you load boot and try a game to see if the last app loaded has any negative effects
Share
November 15, 2013 7:50:40 PM

honestly. when downloading drivers idk what to get and what not to. so im sure i messed up somewhere
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 15, 2013 7:56:05 PM

Think I'd try a game first before loading any of their utility programs - stick with drivers, many of the utility programs offered by the mobo makers are rather generic and not actually tuned to a specific mobo or BIOS, those apps can actually screw things up
m
0
l
November 15, 2013 7:57:58 PM

well i remember when i first built this. i installed every single one of those utilities. : /
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 15, 2013 8:09:13 PM

Was just offering a suggestion to try and pinpoint where the problems were originating from
m
0
l
November 15, 2013 9:13:09 PM

i know :)  and its greatly appreciated. i have windows 8 OEM. that can be reinstalled to the same computer right? thought i read somewhere that its a one time deal.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 15, 2013 9:24:41 PM

Should be fine with the OEM, just don't put it on two rigs
m
0
l
November 15, 2013 10:15:49 PM

oook. ill have to do that tomorrow. what do you mean by "update the mobo drivers from the latest available on the mobo website". sorry im a noob when it comes to this stuff. If you could provide a link that would help out so i dont get the wrong one.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 15, 2013 10:28:09 PM

When you got your mobo - it came with a Driver and Utility disk, some, many, maybe all may have been out of date by the time you got the mobo, what you do is go to the manufacturer's site, find your mobo and look under support, it will have all the lates drivers and utilities there - for your's go here:

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=Download&Mode...

select your OS and it will pop up a list of all the latest and their revision dates, you can download from there
m
0
l
November 15, 2013 10:40:12 PM

so ill just update to 8.1 after my reinstall and get all the drivers from last month. i will have a repost when im done :) 
i sure hope it fixes it and i can unleash this beast.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 15, 2013 10:56:09 PM

Keep me updated ;) 
m
0
l
November 24, 2013 1:50:12 PM

Alright so its been some time and my startup seems faster. yet. sometimes (not as often though) i freeze up for a few seconds. my gaming FPS is better by like 20-30 frames. Thank you a TON Tradesman1.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 24, 2013 2:57:15 PM

No worries, on the freeze ups, no guarantee, but might raise DRAM voltage + 0.05 and see if that helps - it's perfectly safe
m
0
l
November 25, 2013 6:05:49 PM

i also bought another 8 gb of ram so now im at 16gb. for streaming and what not. ill try raising the DRAM voltage.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 25, 2013 6:11:04 PM

Sounds like a plan
m
0
l
November 26, 2013 10:32:15 AM

well its still freezing up. i might get an ssd and put my OS on their and see if its just my HDD.
m
0
l
a c 555 4 Gaming
a b * Windows 8
November 26, 2013 1:11:59 PM

If you bought another 8GB and added to what you have - may want to raise the CPU/NB voltage to about 1.25-1.3
m
0
l
!