Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Asus M5A97 R 2.0 EVO Bios wont boot (Everything else fine)

Last response: in Motherboards
Share
December 29, 2013 6:49:46 AM

Hey guys so my Bios wont boot for my motherboard. All i get is a black screen.

Heres my specs -

Cpu - Fx 6300
Gpu - Msi 7770 ( Temporarily until january when i get the 7950 or 760)
Motherboard - Asus M5A97 EVO R2.0 ATX AM3+ Motherboard
Cpu Cooler - Hyper 212 Evo
Ram - Corsair Memory Vengeance Blue 8GB DDR3 1600 MHz
Case - Zaman Z9 U3
Hard drive - Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive
DVD Drive - Samsung SH-222BB/BEBE DVD/CD Writer
PSU - Cx600m

Solutions ive tried!
*Ive taken out the CMOS battery and pressed F1 to run setup but still happens.
*Ive swap the RAM to the First and third slots.

If anyone can help fix this i will be forever in debt haha ;) 
a c 559 V Motherboard
a c 150 Ĉ ASUS
December 29, 2013 7:57:00 AM

Is it a new setup? If not, how did it happen?
m
0
l
December 29, 2013 8:20:57 AM

alexoiu said:
Is it a new setup? If not, how did it happen?
i built my pc, its never worked from the start mate.evrything else on the board is fine

m
0
l
Related resources
December 29, 2013 8:25:22 AM

The motherboard has LEDs on it, that shows if something faulty
would you check them to see, if something does not light up?
m
0
l
December 29, 2013 8:28:42 AM

Nefos said:
The motherboard has LEDs on it, that shows if something faulty
would you check them to see, if something does not light up?
There one at the top which is green and one at the bottom which is alos green, when i boot there both red then go to green i think they might be another one but thats not currently lightened up

m
0
l
a c 559 V Motherboard
a c 150 Ĉ ASUS
December 29, 2013 8:33:59 AM

The board has CPU, DRAM, VGA and Boot Device LED.
Which one remains red? Is the CPU fan spinning when starting the board?
m
0
l
December 29, 2013 9:04:34 AM

alexoiu said:
The board has CPU, DRAM, VGA and Boot Device LED.
Which one remains red? Is the CPU fan spinning when starting the board?

CPU fan does start, non stay red there's only 2 green ones on. The one at the top is the RAM well its right next to it anyway then theres one directly above the psu. Sorry if its not helping this was my first build so not an expert

EDIT: i can check which ones go red at the start give my 5mins gotta reboot pc.
m
0
l
a c 559 V Motherboard
a c 150 Ĉ ASUS
December 29, 2013 9:08:51 AM

What ports using for connecting the monitor (any adapter)?
m
0
l

Best solution

a c 559 V Motherboard
a c 150 Ĉ ASUS
December 29, 2013 9:35:48 AM

It looks OK. The TV migh be an issue, as the resolution might not be supported. Try borrowing a monitor and testing.
Share
December 29, 2013 10:01:16 AM

alexoiu said:
It looks OK. The TV migh be an issue, as the resolution might not be supported. Try borrowing a monitor and testing.
Ok my mate is bringing around a montior at half 8 so ill post back on here whether that was the reason mate

m
0
l
a c 559 V Motherboard
a c 150 Ĉ ASUS
December 29, 2013 10:05:04 AM

OK.
m
0
l
December 29, 2013 4:16:26 PM

alexoiu said:
OK.

Thanks alot mate it works fine on my friends monitor!
m
0
l
a c 559 V Motherboard
a c 150 Ĉ ASUS
December 29, 2013 9:19:07 PM

Glad I could help.
A happy new year!
m
0
l
!