Solved

G.Skill Ripjaws x Manually changing ram timing not working

Hi,

While checking out the new build I completed a couple days ago, I noticed in cpu-z the ram timings are wrong.

I have this ram F3-12800CL9D-8GBXL: http://www.gskill.com/en/product/f3-12800cl9d-8gbxl

As per their site it is:

Tested Speed 1600MHz
Tested Latency 9-9-9-24-2N
Tested Voltage 1.50v

cpu-z shows the correct speed dram freq. of around 800mhz, which is 1600mhz, and Channel # is Dual as well.

However, the timing shows 11-11-11-28 1T.

My motherboard is gigabyte z87 ud3h, and I tried xmp 1 profile -> doesn't work. I tried manually setting the sub timing to 9-9-9-24 2 and that doesn't work either...now after a couple hours of researching, I'm at a loss as to what to do.

If anyone can help me figure this issue out, it would be greatly appreciated.

cpu-z screenshot:

http://i1293.photobucket.com/albums/b591/luck221/cpu-zscreenshot_zps57827a94.png" class="img lazy">


UEFI BIOS screenshot:

http://i1293.photobucket.com/albums/b591/luck221/140112011901_zpsf674770b.png" class="img lazy">

http://i1293.photobucket.com/albums/b591/luck221/140112011912_zps30516824.png

http://i1293.photobucket.com/albums/b591/luck221/140112011921_zpsfc781f13.png
3 answers Last reply Best Answer
More about skill ripjaws manually changing ram timing working
  1. Anyone have any ideas?
  2. Best answer
    Make sure you have the latest BIOS, if not flash the latest and try XMP again... else turn XMP off, manually set to spec, set CR to 2T (currently at 1T) and try DRAM voltage at 1.55
  3. Did you ever get this resolved? I have the exact same issue..

    Well if anyone comes across this use Advanced Manual instead of Manual
Ask a new question

Read More

New Build G.SKILL RAM CPUs Memory