Is something wrong with my GTX 770?

i just got the package, installed it, completely uninstalled driver (i had gtx 560) and downloaded the complete driver package, "clean" installed it, installed MetroLL from steam (latest version) but here is the benchmark results

Total Frames: 5510, Total Time: 179.586 sec
Average Framerate: 30.72
Max. Framerate: 143.88 (Frame: 4291)
Min. Framerate: 1.22 (Frame: 5051)


Benchmark Profile:
DirectX 11
1920x1080
Quality: Very High
Texture Filtering: AF 4x
Motion Blur: Normal
SSAA: On
Tesselation: Very High
NVidia PhysX: On
Scene: D6


Computer Specs:
AMD FX-8350
Gigabyte 990XA-UD3 motherboard
2x4gb Gskill Ripjaws DDR3 1333 ram
Corsair VS650 PSU

on idle: GPU TEMP:36-40 C
no overclock, ASUS DirectCU II OC GTX770 4GB

When I check online even 2560x1440 has more FPS (average of 67-68)
23 answers Last reply
More about wrong gtx 770
  1. What is your CPU and GPU usage in the benchmark?
  2. 94-99 GPU, %48-50 Metro CPU (total of %60-65 CPU) total of %47 Memory

    p.s. i tried battlefield 4 on Test Range and i can get 70-80 fps as i expected on ultra (resolution %100) but i cannot predict multiplayer performance

    edit: i noticed that shadowplay is NOT working on Metro (works on Battlefield 4) and also i can see some kind of visual corruption when benchmarking with this profile:

    DirectX 11
    1920x1080
    Quality: Very High
    Texture Filtering: AF 16X
    Motion Blur:Normal
    SSAA: OFF
    Tesselation: Very High
    Advanced Physx: OFF
    Scene: D6


    Total Frames: 7942, Total Time: 170.9717 sec
    Average Framerate: 46.49
    Max. Framerate: 100.90 (Frame: 2850)
    Min. Framerate: 8.92 (Frame: 6434)
  3. Visual corruption? Like artifacts?

    Could be faulty.
  4. thats normal fps for the 770 in metroLL
  5. RobCrezz said:
    Visual corruption? Like artifacts?

    Could be faulty.


    exactly, like pink and turquoise pixels (i re-run the benchmark and this time it was ok, and found out that those big pink/turquoise squares are smoke)

    azzazel_99 said:
    thats normal fps for the 770 in metroLL


    according to this, it is not
    http://www.hardocp.com/article/2013/06/17/asus_geforce_gtx_770_directcu_ii_video_card_review/4#.UuEBhhD8JaQ
  6. Have you updated motherboard bios and drivers directly from the manufacturer website?
  7. azzazel_99 said:
    Have you updated motherboard bios and drivers directly from the manufacturer website?


    i am not sure it is bios related, and i updated gpu drivers, but i will also check bios now
  8. Older mobos require bios updates to support the new 7 serues cards. I've come across more threads than I can count on toms with a mobo bios and driver update being the fix. Its dependent on the mobo I think but its helped many others.
  9. azzazel_99 said:
    Older mobos require bios updates to support the new 7 serues cards. I've come across more threads than I can count on toms with a mobo bios and driver update being the fix. Its dependent on the mobo I think but its helped many others.


    My mobo is win 8 certified.

    Anyway i updated bios using official gigabyte bios tool, using its own internal update tool, now windows refuses to start, auto diagnose is cannot fix, i am refreshing pc atm, if it will not work i will format my pc, then i will re-check my gpu...
  10. Those auto updaters are crap. If its one of those bundled softwares that came with your mobo never use those. They are known for problems bricking bios's.
  11. azzazel_99 said:
    Those auto updaters are crap. If its one of those bundled softwares that came with your mobo never use those. They are known for problems bricking bios's.


    You are probably right. Ayway refresh worked, but all my games etc were deleted, so i am using acronis backup and restore to return it to yesterday's settings and files, hopefully bios update will work this time. (Since bios update is not and cannot be in acronis backup)

    Edit: acronis sucks. I cant even go back to refreshed one now, it just fu*ked my hdd... I am formatting now...
  12. Aw sorry to hear that. I screwed my hdd once by using msi's update software crap. Had to format reload everything then do the bios update the manual way. Been working great ever since.
  13. azzazel_99 said:
    Aw sorry to hear that. I screwed my hdd once by using msi's update software crap. Had to format reload everything then do the bios update the manual way. Been working great ever since.


    I seriously fucked up now. Windows setup does not see my ssd's main partition (but it sees "system reserved" partion which is 200 mb) and it gives multiple errors (bios is set to ahci mode);

    Windows cannot be installed on this disk. The selected disk is of the GPT partition style.

    Windows cannot be installed on this disk. Setup does not support configuration of or installation to disks connected through a USB or IEEE 1394 port.

    Windows cannot be installed on this disk. The partition is an EFI system partition (ESP).

    Windows cannot be installed on this disk.this computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the disk's controller is enqbled in the computer's BIOS menu.

    Edit: fixed it, now installing a fresh win 8.1. I hope it will work now
  14. What was the problem?
  15. disk something (shift + f10)

    anyway now i have set up everything and while playing multiplayer bf4 my pc freezes with a black screen (and occasional pink artifacts) and corrupt sound, i really think my gpu is defected. any suggestions?
  16. i have found out that my gpu fans are not going up more than %65 when it is set to auto, and when i tested with Valley Benchmark same thing happened twice when it reached 79 degrees. i am trying to set fan curve now
  17. Report back with results. It very well maybe the gpu. That seems odd ur temps are that high........Im not super familiar with cards other than evga so I maybe wrong but even for 65% fan speed those temps seem very high. The asus cooling has been compaired to the acx cooling so in that aspect it should be keeping similar temps. My 780ti fan usually sits at highest 60% fan speed when under full load gaming and never goes above 65 degrees. That just seems rather high. However if your fan curve is not very agressive I guess I could see it getting that warm.......maybe try using evga precision x software for doing fan curves and what not. I love evga precision x over any other gpu software on the nvidia side.
  18. It is no use, i changed it, gpu temp is no more than 70 now but vram temperature is 94+. I think that is the reason. Sent a mail to the seller for a replacement. I am %90 sure that the card is defected %10 power issues (i have 650 watt corsair psu and both power leds are green)

    Btw it is an asus directcuii oc gtx770 4gb
  19. Yea vram temps being that high could DEFINITELY be the issue. Im pretty sure thats not a good thing. Where did you buy the card from?
  20. is turkish official nvidia retailer, so i am quite sure there wont be any problems. (I am from turkey btw)
  21. Well I have heard good things about the asus cards and I love asus products in general. I actually bought my wife an asus laptop lol. Keep us updated on your results.
  22. I will, an same here, that is why i purchased it. I could by gigabyte or msi but heard that asus cooler is better both for performance and noise. But getting 94+ vram temp, it makes me question my choice. But i think it will beok when i get another one for replacement
  23. Every good card company has a lemon every once in awhile. Heck i pretty much only use evga gpu's and i know one day i will get a bad one. But i'll replace it/rma it and move on with a new one.
Ask a new question

Read More

Gtx Benchmark Framerate Steam Graphics