Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

ASUS z87-Plus UEFI RAID configuration does not work

Tags:
  • Z87 Motherboard
  • NAS / RAID
  • IRST
  • BIOS
  • UEFI
  • Motherboards
  • Asus
  • Configuration
Last response: in Motherboards
Share
February 11, 2014 8:22:36 PM

Does anyone know how to setup the UEFI BIOS on a ASUS z87-Plus motherboard? I have followed the instructions on Asus' forum without any luck.

I am trying to create a RAID 1 setup using 2 Western digital 3 TB Green drives.
So far I have done the following:

  • Updated the BIOS to the latest version
  • Updated the HardDrive firmware
  • Set the SATA mode to RAID
  • Set the CSM to UEFI ONLY - also tried OPRAM Only
  • HardDrives are defined as GPT


  • No matter what I try I can't get the IRST screen or the UEFI IRST menu to appear to allow me to create the RAID. I have called the ASUS support line 5 times but they were useless. Has anyone here successfully been able to create a RAID volume with the ASUS Z87 family of motherboards?

  • More about : asus z87 uefi raid configuration work

    a c 1799 V Motherboard
    a c 992 Ĉ ASUS
    February 11, 2014 8:44:21 PM

    Are the drives connected to the Intel SATA ports - the yellow ones?
    m
    0
    l
    February 11, 2014 8:50:34 PM

    Tradesman1 said:
    Are the drives connected to the Intel SATA ports - the yellow ones?


    Yes the drives are connected to the 6 Gbs (yellow) connectors..
    m
    0
    l
    Related resources
    a c 338 V Motherboard
    a b Ĉ ASUS
    February 11, 2014 9:18:32 PM

    Connect hard drives to the SATA 6Gb/s ports, (yellow).
    Set SATA configuration to RAID in the BIOS. Save and Exit.
    •During boot, keep tapping both the Ctrl + I keys to enter the RAID setup screen.

    If you can't get into the RAID utility, then the motherboard might be bad.

    Windows 7 install instructions with 2x3TB in RAID1
    http://superuser.com/questions/499681/windows-7-install...
    m
    0
    l

    Best solution

    a c 1799 V Motherboard
    a c 992 Ĉ ASUS
    February 11, 2014 9:25:05 PM

    And the BIOS was set to RAID before you installed WIN, did you load the Intel drivers as Win was being installed, if not and were in IDE mode at Win install, go here and try the MS fixit - also gives manual instructions for the registry changes needed

    http://support.microsoft.com/kb/922976
    Share
    February 12, 2014 9:48:34 AM

    Calvin7 said:
    Connect hard drives to the SATA 6Gb/s ports, (yellow).
    Set SATA configuration to RAID in the BIOS. Save and Exit.
    •During boot, keep tapping both the Ctrl + I keys to enter the RAID setup screen.

    If you can't get into the RAID utility, then the motherboard might be bad.

    Windows 7 install instructions with 2x3TB in RAID1
    http://superuser.com/questions/499681/windows-7-install...



    Hi Calvin, That is the problem - No matter what I do I can't get the Intel RAID setup screen to display. I have tried hitting CTRL + I so many times the letters on those 2 keys have worn off. I have read somewhere that the motherboard board has 2 sets of SATA connectors, I will try to change the drive connections to the other ports tio see it that solves my problem. ASUS really needs to get better at documenting their hardware better.
    Thanks for the reply

    m
    0
    l
    February 12, 2014 9:53:39 AM

    Tradesman1 said:
    And the BIOS was set to RAID before you installed WIN, did you load the Intel drivers as Win was being installed, if not and were in IDE mode at Win install, go here and try the MS fixit - also gives manual instructions for the registry changes needed

    http://support.microsoft.com/kb/922976


    Hi tradesman1,
    I never got to the point of installing the OS because the RAID setup utility (either UEFI or OPRAm) never displayed to allow me to create the RAID volume. I can't move forward with the OS install until the RAID volume is created. based on what I'm seeing, I don't think the motherboard is bad - seems more like the BIOS settings and the lack of clear documentation.

    Thanks for your response. If you come up with any other solution please let me know.
    m
    0
    l
    a c 1799 V Motherboard
    a c 992 Ĉ ASUS
    February 12, 2014 12:47:14 PM

    You can't create the RAID volume in the BIOS? Go to BIOS and find SATA config, should have a RAID option (i.e. options AHCI, IDE or PATA, RAID) select that, then should have a new option appear when you boot into BIOS prior to getting into BIOS to hit F4 or whatever to go into the RAID utility
    m
    0
    l
    May 9, 2014 11:55:37 PM

    I got the same problem just a few hours ago.

    To solve this problem:

    Step 1. BIOS--> Advanced --> Boot --> CSM --> Boot from Storage Device --> Choose Both, L, U option. Don't leave this ignored.

    Step 2. BIOS--> Advanced --> Sata --> change to RAID

    Step 3. Save and restart, then you should be able to see the first screen for Entering RAID Setting.


    However, after this problem solved , I'm now having another problem: Can't install the Win7 x64. It always ask me to restart the computer to re-install the OS .

    Is this because of the RAID setting ?
    It would be very appreciated if anyone can help me with this!

    Regards,
    CJ
    m
    0
    l
    !