Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

PC goes into sleep mode while playing games

Last response: in Video Games
Share
February 16, 2014 11:46:32 AM

Hello guy's. I need some help. When i play games like "I am alone" or Ninja blade (it requirements is lower than my pc). When playing screen turns black an pc falling sleep. When i move the mouse it turns on again, just loging in an it working normaly. What's wrong with my pc?

My specs:
Windows 7 32bit
Intel core 2 3Ghz
4Gb ram ddr2
Gigabyte GA-EG31M-S2 motherboard
Graphics card: ATI HD3870 512Mb PCI-e
HDD: 1Tb
PSU: 600W


Sorry for my english. Waiting for help.
February 16, 2014 12:03:11 PM

Do you have your PC set to NEVER turn off the display in Control Panel/Power Options? And check your BIOS to be sure you are not using some kind of sleep or hibernate mode.
m
0
l
February 16, 2014 12:07:34 PM

My PC set to never in power optios and it set to High performent. Where to look in bios I dont know.
m
0
l
Related resources
February 16, 2014 12:09:58 PM

Bios selected to function "LOAD OPTIMIZAD DEFOULTS"
m
0
l
February 16, 2014 12:10:33 PM

kobriuxas said:
My PC set to never in power optios and it set to High performent. Where to look in bios I dont know.


That would depend on the MB you have. But if you haven't ever made any changes in BIOS, chances are that isn't the problem then. Does this just happen in those games, or is this common with all games? How about when you're not gaming. Just letting the PC idle at the desktop?
m
0
l
February 16, 2014 12:16:12 PM

If I just surfing the net, whatching movies, listening muzic everything is fine.
Other games I didn try.
m
0
l
February 16, 2014 12:23:51 PM

Odd that it only happens in games. Maybe it happens when the processor or gfx card is heavily loaded. Try running prime95 and see if it happens:
http://www.mersenne.org/freesoft/
Be sure to watch your temps while it is running in case you have a cooling problem.

You could do the same with the gfx card by running Furmark and see if it happens: http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/
Same temp caution goes for this pgm. But it displays temps as it runs.
m
0
l
February 16, 2014 12:31:06 PM

I runed stress test with some program and pc didnt turned off or go to sleep mode. But I will try those programs and write answer what it showed
m
0
l
February 16, 2014 12:37:37 PM

Just to eliminate any registry errors, etc causing problems that may trigger sleep mode, give your system a cleaning with CCleaner. Do the Clean and Registry portions both. If you get a lot of crap it finds, you may want to run it more than once; until it returns no more errors.
http://www.piriform.com/ccleaner

Which graphic driver version are you using?
m
0
l
February 16, 2014 12:49:22 PM

Withe the FURMARK Bourn in test 1280x1024 my temperature hited 119 celsius with fan at 100% nad Gpu load 100% it runed about 15-20mins. I think here is a problem. But there is no dust in the graphics card, termal paste changed in about 2months. Is that a problem of my pc? All test worked fine no lag, no sleep mode. Do I have to do some other test?
m
0
l
February 16, 2014 12:51:54 PM

Catalyst version 13.9
m
0
l
February 16, 2014 12:59:05 PM

Ehat should be values in that setting i runned FURMARK for good card?
m
0
l
February 16, 2014 1:12:56 PM

kobriuxas said:
Withe the FURMARK Bourn in test 1280x1024 my temperature hited 119 celsius with fan at 100% nad Gpu load 100% it runed about 15-20mins. I think here is a problem. But there is no dust in the graphics card, termal paste changed in about 2months. Is that a problem of my pc? All test worked fine no lag, no sleep mode. Do I have to do some other test?


Wow! 119C? That is way way over safe temp for any gfx card. I'm surprised it didn't shut down. There is definetly something wrong with the card. You should never have let the temps get that high. That's why I said 'be sure to watch your temps". You changed the thermal paste on the card about 2 months ago?
m
0
l
February 16, 2014 9:25:57 PM

Yes I changed termal paste about 2 months ago. When i runned that aplication i whatched temperature in gpu-z. Card fan started run 100% but temperature go higer more and more. That card has rariator and fan, bet temperature is very high. Why this is happend?
m
0
l
February 17, 2014 3:51:41 AM

Should i clean ir one more time and fill thermal paste? Or it jus other problem. I forgot to mention, but my monitors menu is not working. When pc loading my monitor shows not all screen. Shows more then a half, but when windows loaded it automaticly balanced. Could be it a problem?
m
0
l
February 17, 2014 10:44:02 AM

Ok. I'll fix'ed it, but sleep mode din't gone. During stress test gpu temperature max 76 celsius. While during game play temperatures is about 56-60celciu and gpu and cpu.
So whats the problem can be? I do not understand.
m
0
l
February 17, 2014 10:54:30 AM

How did you fix the high temps? Re-do the thermal paste again?
Does your MB have integrated video you can test with? Or do you have access to another gfx card? It would be interesting to see if the probelm happens with a different gfx solution that what you have now.
m
0
l
February 17, 2014 11:49:56 PM

Yes i just replaced termo paste. It could be that i just puted too much termo paste before. Yesturday i reinstalled ati drivers from 13.9 to 8.66 (very old), and runed game. Interesting that i played Ninja blade and completed one chapter (it should shut down if enything goes wrong), but for know was no issue. Yesturday was very late, so today after work, I will test it again.
Could new driver's couses sleep mode? And what interesting thing I found. When I looking in my card it's name MSI RX3870, but all ATI drivers shows my card as ATI HD3870. Its diferent looking painting on the card, but parameters is equal.
My card: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E168...
HD card: http://www.gpureview.com/radeon-hd-3870-card-547.html


So when I downloading drivers from AMD.COM and choose HD3XXX series that drivers couses issues. But when I downloaded drivers from msi (that old 8.66 (no newer driver just updater whic i not downloaded)) issue gone for now. Could it be problem? Driver problem? Because when i instal new 13.9 issue comes back. I can play just a half chapter maybe more, and it goes to sleep mode.
m
0
l
February 18, 2014 11:38:54 AM



issue camed back. Half of stage and sleep mode aplied. Before I tryed to lunch Naruto game for pc(just for more testing), when installed game I have to configure keyboard with there given program. Just opened that program and in half of minute sleep mode aplied. When back from sleep mode that program was still running and about 15s, and again sleep mode.
My temps now are great, but sleep mode is really annoying. What I have to do?
m
0
l
February 18, 2014 12:08:14 PM

That's why I suggested testing with another card, if you can come up with one. Or even uninstalling the gfx driver and card and using integrated instead for a test.

If none of that is possible, try this:
Uninstall the gfx driver again. Then run Driver Sweeper ( http://www.techspot.com/downloads/4266-driver-sweeper.h... ) from Safe Mode (F8). Have it find and remove any AMD, ATI, and Nvidia graphic driver remnants it can locate. Re-boot and install the latest driver for your card and operating system.

Btw, ATI was the GPU manufacturer. MSI was the graphic card manufacturer using an ATI GPU. So it isn't surprising you get that result.
m
0
l
February 18, 2014 11:30:56 PM

Ok first I will try both drivers. Today reinstalled (with driver sweeper) installed fresh 8.66. If it fails i will try to do clean instal of newest drivers 13.9 firsst of cleaning with driver sweeper.
I do not have other grafic card, so if it fails both times again, i will try to run integrate card (but its a question is she compatible with these games).
This evening i will try to test with these games, and that control pad which couses sleep mode. And I get another monitor, i will try with him too.
Looking forward, could problem be not in the graphic card?
m
0
l
February 19, 2014 4:50:38 AM

I found a sentence :"They were all for the OC version with a 800MHz clock. The non-OC version is the same board but with standard 775MHz clock"
Maybe i gave to lower my MHZ, becouse is set to defoult 800Mhz?
And in this forum i found writen something about a keyboard problem.. "http://windowsforum.com/threads/windows-7-blackout-slee..."
m
0
l
February 19, 2014 11:06:38 AM

You dont believe me if I say what was wrong!!!!! (this is just for now)
Remember I said, that pc goes to sleep mode if I trying to configure keyboard for one of games? So gues what. My mouse (wifi mouse) couses that problem. Jus shuted it of becouse the batteries need to replase (chargeble, bateries good tested with tester), and just turned on my simple wire mouse, and error was gone. So for futher investigation, I inserted my mouse wifi adapter, and tryed to enter that key configuration program agai and BANG, after 30s my pc going to sleep mode. Shuted off that panel, reenter (after waking up my pc), and after 1 minute bang pc again goes to sleep mode.
Sure I will investigate with the games tomorow, but I think this is the answer.
Can you please explain me how the f....ng (i am sorry for that) wifi mouse can do that for my pc? Everywere sleep mode disabled, mouse even doesn't have that function (pc sleep or similar). HOW wifi mouse can affect computer to sleep?
m
0
l
February 19, 2014 2:25:51 PM

Congrats on your troubleshooting expertise and solving the problem. I can't really answer your question, I'm afraid. When you say wi-fi mouse, do you mean USB wireless? Link me to the mouse that is causing the problem.
m
0
l
February 19, 2014 9:30:48 PM

http://www.directron.com/grkst520c.html
This is the set I using, just colour is black. Very ineteresting why she is turn sleep mode. Keyboard using other with wire.
This mouse I used on my laptop with win7 end everything was fine. So why she doing that to the desktop pc?
m
0
l

Best solution

February 20, 2014 10:30:36 AM

It may have something to do with the fact that wireless mice operate at the same frequency as most routers; 2.4GHZ. How that relates to sleep mode on the desktop, but not the laptop... I don't know. Unless the RF shielding on the laptop is better than the shielding on the desktop.
You might have a bad (cheap?) mouse that emits too much RF or of the wrong freq band. Another (better?) brand of mouse may not have that problem. I have 3 Logitech wireless mice in use here, and none have any issues pertaining to interference.
Share
February 20, 2014 10:07:52 PM

Ok. I will buy a better mouse. Thanks a lot for the help for everything. I will test is the issue come back with friends mouse too.
m
0
l
!