Solved

Asus Realtek audio Sound problem.

I've been trying to fix this for awhile now, it only started happening about 4-6 days ago. i'm pretty sure that the problem is something to do with realtek audio, i have the version loaded off of the disk that came with my motherboard and have updated it in device manager.
ive uninstalled re-installed it several times and have tried lots of things that other people did like setting the realtek speakers to the main audio output.

when i plug in my headset (turtle beach x12's), speakers or other sound devices it dont show it in the Sound section and i don't get a notification heres a picture of what it looks like

http://bananaapedude.imgur.com/all/

My motherboard is a Asus a55m-e if that helps
please help i'm open for suggestions.thanks.
28 answers Last reply Best Answer
More about asus realtek audio sound problem
  1. hi Bananaapedude
    what operating system are you using and is it 32/64bit
  2. mickypheonix said:
    go here m8 , download the latest drivers for your realtek audio for win7 64bit it will be the first of the two options in audio , and install that then let me know how you get on
    http://www.asus.com/Motherboards/A55ME/HelpDesk_Download/


    I downloaded and installed it, my computer has been restarted aswell, but it didnt work, i tried the front and back ports
    this is what the Sound came up with
    http://i.imgur.com/UTbWOuo.png
  3. Im using windows 7 64bit
  4. what happens if you plug your headphones into the green audio jack on the rear panel do you get sound ?
  5. go here m8 , download the latest drivers for your realtek audio for win7 64bit it will be the first of the two options in audio , and install that then let me know how you get on
    http://www.asus.com/Motherboards/A55ME/HelpDesk_Download/
  6. mickypheonix said:
    what happens if you plug your headphones into the green audio jack on the rear panel do you get sound ?


    no, my headphone work on other devices like my netbook and ipad.
  7. hmmm , does it work from the headphone socket on the front of your case ?
  8. mickypheonix said:
    hmmm , does it work from the headphone socket on the front of your case ?


    My headphone or speakers dont work from either of the jacks, do you think they are broken somehow?
  9. Just to add when i go control panel> hardware and sound then realtek audio manager the things on the bottom aren't lit up, should they be?
    http://i.imgur.com/TxyqvBk.png
  10. not sure yet m8 , this is a new one , under realtek is anything muted are volume levels not at 0
    or just nothing showing any speakers ?
  11. headphones at least should show up on that panel and speakers also
  12. silly question but if your speakers are powered are they plugged in and powered on , this still dont explain y headphones are not working ?
  13. mickypheonix said:
    not sure yet m8 , this is a new one , under realtek is anything muted are volume levels not at 0
    or just nothing showing any speakers ?


    ok, if i click on the little wrench next to the jacks i put circle around in the picture, it comes up with this
    http://i.imgur.com/ILZ4ieW.png
    if i tick the AC97 frontpanel box it makes the ports lit up but the sound still dosnt work and nothings muted
    http://i.imgur.com/L1EPm3j.png
  14. mickypheonix said:
    silly question but if your speakers are powered are they plugged in and powered on , this still dont explain y headphones are not working ?


    there plugged into my wall for power and yes there on, and my headphones are Usb powered and yes there on because the little light is on and there making a high pitched noise but this has always happened i think its just static
  15. can you do a system restore to before 6 days ago when this started and you know things were working and see if that works
  16. mickypheonix said:
    can you do a system restore to before 6 days ago when this started and you know things were working and see if that works


    i already did a system restore to a week ago and nothing changed, all it did was uninstall saints row 4
  17. try powering down and pull the battery out of your motherboard for 15 secs or so then put it back in , this will clear your cmos and reset your board to factory settings , try that and see if that makes any difference
  18. mickypheonix said:
    try powering down and pull the battery out of your motherboard for 15 secs or so then put it back in , this will clear your cmos and reset your board to factory settings , try that and see if that makes any difference


    the battery as in the powercable and will this erase any data?
  19. no m8 , simply power off your pc and in the center of your motherboard is the bios battery , pop it out and wait 15secs or so then put it back in , this will have nothing to do with data or your hard drives it will simply reset your bios to factory settings
  20. mickypheonix said:
    no m8 , simply power off your pc and in the center of your motherboard is the bios battery , pop it out and wait 15secs or so then put it back in , this will have nothing to do with data or your hard drives it will simply reset your bios to factory settings


    i took out the battery and waited 20sec and then put it back in but nothing seemed to happen :(
  21. i was just looking at the properties of the Realtek Digital Output and it says atapi internal atapi jack shouldnt that be green
    http://i.imgur.com/MirLFu8.png
  22. Best answer
    ok one last thing m8 go back to your mobo website and update your chipset drivers see how that goes , failing that i'd say you have some sort of hardware failure in regards to the onboard audio ,
    if that does not work i would say buy a soundcard and install that and you will be good to go because that will be totally indipendant of realtek and onboard audio and you will get better sound anyway , these days a fairly good one wont set you back much money
  23. mickypheonix said:
    ok one last thing m8 go back to your mobo website and update your chipset drivers see how that goes , failing that i'd say you have some sort of hardware failure in regards to the onboard audio ,
    if that does not work i would say buy a soundcard and install that and you will be good to go because that will be totally indipendant of realtek and onboard audio and you will get better sound anyway , these days a fairly good one wont set you back much money


    i'm downloading it but it still has half an hour to go ( Australian internet :/ ) ill get back to you, thank you very much for your time and help, i hope it works but if it dosn't ill just invest in a sound card as you said.
    Thanks!
  24. i know what you mean m8 , im aussie aswell , if you need to know a good soundcard and where to get it cheap here in aus let me know
  25. you're welcome m8, just pm me if you get stuck
  26. mickypheonix said:
    ok one last thing m8 go back to your mobo website and update your chipset drivers see how that goes , failing that i'd say you have some sort of hardware failure in regards to the onboard audio ,
    if that does not work i would say buy a soundcard and install that and you will be good to go because that will be totally indipendant of realtek and onboard audio and you will get better sound anyway , these days a fairly good one wont set you back much money


    It updating my chip set didn't work, ill just buy a sound card, thanks for everything.
  27. no probs m8 pick as solution if i was helpfull
  28. i buy my PC yesterday & iam facing same problem now :(
    did u find any solution ?
Ask a new question

Read More

Asus Realtek Motherboards Audio