Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

New 12 gb 1600 Memory replacing 1333 set up. Either shows 8gb installed and is stable or shows 12gb installed and blue screen

Tags:
  • Memory
Last response: in Memory
Share
May 30, 2014 8:52:50 PM

Hey all!

I got a hold of some decent RAM that should be compatible with my system. It's Wintec one 3 channel 12gb (3x4gb) 1600 RAM and I am replacing 6gb (3x2gb) 1333. Kind of a rookie at wrenching on my PC but figured it was worth a shot. Tried to just plug and go but win7 and geforce only shows 8gb installed (CPU-Z shows 12).

Did some research and went into BIOS to make some changes. Changed the frequency to 1600 and the clocks to 9 9 9 24 and rebooted. Got all 12 showing and thought I was set but a day later and I am blue screening and freezing up, getting overclock warnings on boot up or not booting up at all.

Trying to figure out where I might of gone wrong or if this memory just isn't going to work with my set up:

MOBO: MSI X58 Platinum SLI(MS-7522)
CPU: i7 920
Memory:Wintec One 12GB (3 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)

Thanks in advance.

More about : 1600 memory replacing 1333 set shows 8gb installed stable shows 12gb installed blue screen

a b } Memory
May 30, 2014 9:22:31 PM

triple memory goes slot a0 -b0-c0 also check your motherboard user manual for the overclock center for this board that work on the os desktop .
m
0
l
May 31, 2014 7:33:17 AM

scout_03 said:
triple memory goes slot a0 -b0-c0 also check your motherboard user manual for the overclock center for this board that work on the os desktop .


Definitely in the right slots. I have the center up now, what should it look like?
m
0
l
!