Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Windows isnt recognizing Creative sb460 xi fi extreme music as a sound card

Tags:
  • Motherboards
  • Windows
  • Devices
  • Sound Cards
  • Sound Blaster
  • Music
  • Components
  • Creative
Last response: in Components
Share
July 8, 2014 6:13:34 PM

Like the description says i've bought this new card and installed in in my system. It appears as a "multimedia audio device" under other devices instead of sound devices. I have win 8 64bit 8gb ram i7 2600k. I've tried installing the drivers from creative's site but the drivers after installation say that it cant find creative device on the system and exits. Ive seen people say that using a third party modified driver might help but ive tried them all inculding the new ones for win 8 and some that were recently uploaded on creative supports own site too but windows still doesnt recognize my soundcard as a soundcard at all nethter do the drivers. Please someone help me!

More about : windows isnt recognizing creative sb460 extreme music sound card

July 8, 2014 7:07:34 PM

ok ive disabled the onboard device, uninstalled all drivers for sb460, retarted pc, reinstalled, restarted. The driver is here and it asks me to update but when i do it say creative labs cant find any creative devices attached to your pc... In manage devices the soundcard is still under other devices as multimedia audio device....
m
0
l
Related resources
July 8, 2014 8:21:30 PM

ok i remember the first time i installed the card in my pc it was under sound by its own name creative xi-fi something but it had an exclaimation mark with it saying it lacked resources and that i should disable some other devices for this to work. I uninstalled it from there cuz i wanted to instal the new driver i had downloaded from the official website and ever since then its in other devices under the name "multimedia audio device" and no matter what i do it wont change. Please someone help me out ive been up all night trying to fix this and now my eyes are bleeding. Thanks
m
0
l
a c 169 V Motherboard
July 9, 2014 1:57:18 AM

Okay, perhaps you can try physically removing the sound card, then removing all sound drivers. Restart the computer without the sound card installed. Once restarted, check device manager to ensure no warning markers are shown. If no problems found, turn off PC and reinstall sound card, go through re-install of the drivers. Hopefully, it'll rediscover itself that way (and you won't need to go through it again).
m
0
l
July 9, 2014 9:23:55 AM

Done its not working. Even the driver and the software wont recognize the card as a sound card. I guess ill just have to go with another card.
m
0
l
a c 224 V Motherboard
July 9, 2014 10:30:48 AM

What is the brand and model of the motherboard?

Which cards are installed in which slots?
m
0
l
July 9, 2014 12:55:23 PM

asrock extreme 4
gigabyte 7850 2gb pre oc'ed on one of the 2 pci's
Corsair 520 hx psu
Sound Blaster X-Fi XtremeMusic (SB0460) on one of the two slots which i dont know the name of but is the one you use your lan cards on...
m
0
l
a c 224 V Motherboard
July 9, 2014 6:18:58 PM

As usual the AsRock manual for that motherboard is awful. It doesn't specify which IRQ is being shared between which slots. I didn't see anything in the manual about manually assigning an IRQ or reserving port address ranges for a PCI device.

The resource conflict, that Windows is indicating, may be an IRQ conflict with another device or there may be overlapping port addresses between devices. PCI is a legacy bus interface and doesn't necessarily play well with the PCI-E bus when resources are being shared between devices on each bus type.
m
0
l
July 9, 2014 6:39:31 PM

so theres nothing i can do.
m
0
l
a c 224 V Motherboard
July 9, 2014 7:09:32 PM

AsadHabib said:
so theres nothing i can do.


That's pretty much it unless you're willing to purchase a new PCI Express sound card.

BIOS routines assign the resources to the installed devices before the operating system even begins to load. Without access to any BIOS settings that would allow you to manually resolve conflicts you're out of luck.
m
0
l
July 10, 2014 8:06:35 AM

Alright thanks for the help. At one point i could see the card under sounds in my device manager stating that resources were missing and that i'd have to disable some other device for this one to work. One last thing that i want to clarify; Apart from my graphics card, there's no other card installed on my board at all (not including the sound card). Is the on board sound card using resources even after i disabled it through bios? Or is it just my mobo messing around?
m
0
l
a c 224 V Motherboard
July 10, 2014 9:37:48 AM

AsadHabib said:
Alright thanks for the help. At one point i could see the card under sounds in my device manager stating that resources were missing and that i'd have to disable some other device for this one to work. One last thing that i want to clarify; Apart from my graphics card, there's no other card installed on my board at all (not including the sound card). Is the on board sound card using resources even after i disabled it through bios? Or is it just my mobo messing around?


Disabling onboard devices in the BIOS may not necessarily free up resources. It all depends on if the BIOS' resource assignment routines were written and tested properly by the motherboard designer/manufacturer's BIOS modifier.

Make sure you have the latest motherboard BIOS revision installed.
m
0
l
July 15, 2014 5:50:25 AM

I had same prob ...
Asus P8P67
i7-2600k
nVidia 780
Xonar Essence ST
Win 7 64 bit

The Nvidia card installs HDMI sound drivers i think... disable in DM, and in Reg. And try different Molex connector to the sound card.
m
0
l
July 15, 2014 8:54:26 AM

I have an amd hd 7850 gigabyte's. I dont see anything under sounds. Where exactly should i find hdmi's drivers in dm?
m
0
l
a b V Motherboard
July 15, 2014 9:03:26 AM

I'm not even sure the XtremeMusic is even supported anymore. Nevermind that it wasn't that good when it released, and Realtek chipsets are probably better at this point anyways.
m
0
l
July 15, 2014 9:30:29 AM

I have a high definition audio device in my dm but that one i disabled the day i installed my sound card and its been like that even since.

I just used a driver recognition software to check for my sound cards driver and it found one which when i installed got stuck in between and then my windows crashed with that blue screen error message saying something about unrecoverable errors lol.
m
0
l
August 6, 2014 10:49:33 AM

Oh so lol i bought another sb460 and that one is working fine so i guess my old one wasnt working fine.
m
0
l
!