Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Black Screen and Audio Skipping When Playing Games

Tags:
  • Nvidia
  • Processors
  • RAM
  • CPUs
  • Random Shutdown
  • Graphics
  • Games
  • Shutdown
  • Memory
  • Windows 7
  • Audio
  • Graphics Cards
  • SLI
Last response: in Graphics & Displays
Share
July 9, 2014 7:55:45 AM

Ok so when I play any game the game will freeze the audio will start to skip or stutter the screen will go black it will stay that way for like 30 seconds and it will reboot. Also this will happen at places like the main menu. I've replaced and tested my ram but it's still happening.

Specs:
2x Gtx 780
i5 3470
h100i cpu cooler
16gb ram
RM 850w gold certified psu
msi z77mag45 mobo
case is a corsair 350D

More about : black screen audio skipping playing games

a b à CPUs
a b } Memory
a b U Graphics card
July 9, 2014 8:05:09 AM

Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?
m
0
l
July 9, 2014 8:10:26 AM

dwatterworth said:
Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?



Thanks for the reply! Anyways, the entire computer reboots and I'll do a clean install of the drivers, if that dosent fix it I will record some temps.
m
0
l
Related resources
July 9, 2014 8:55:46 AM

nickrr7001 said:
dwatterworth said:
Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?



Thanks for the reply! Anyways, the entire computer reboots and I'll do a clean install of the drivers, if that dosent fix it I will record some temps.

It sounds like youre having the same problem as I. Are you getting an eventual Blue Screen just prior to "reboot"? Mine points towards my ATIKMPAG.sys driver file. I have tried multiple reinstalls of the driver without any result. I just purchased a new card in hopes that it was a shitty AMD driver problem, but to see you having a problem with it also on an Nvidia based card has me worried.
m
0
l
July 9, 2014 10:16:08 AM

DPeter85 said:
nickrr7001 said:
dwatterworth said:
Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?



Thanks for the reply! Anyways, the entire computer reboots and I'll do a clean install of the drivers, if that dosent fix it I will record some temps.

It sounds like youre having the same problem as I. Are you getting an eventual Blue Screen just prior to "reboot"? Mine points towards my ATIKMPAG.sys driver file. I have tried multiple reinstalls of the driver without any result. I just purchased a new card in hopes that it was a shitty AMD driver problem, but to see you having a problem with it also on an Nvidia based card has me worried.


Are you using an MSI board? The problem may be a mobo problem I'm going to go update my bios and I'll get back to you.

m
0
l
July 9, 2014 10:27:09 AM

nickrr7001 said:
DPeter85 said:
nickrr7001 said:
dwatterworth said:
Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?



Thanks for the reply! Anyways, the entire computer reboots and I'll do a clean install of the drivers, if that dosent fix it I will record some temps.

It sounds like youre having the same problem as I. Are you getting an eventual Blue Screen just prior to "reboot"? Mine points towards my ATIKMPAG.sys driver file. I have tried multiple reinstalls of the driver without any result. I just purchased a new card in hopes that it was a shitty AMD driver problem, but to see you having a problem with it also on an Nvidia based card has me worried.


Are you using an MSI board? The problem may be a mobo problem I'm going to go update my bios and I'll get back to you.


I am. MSI Radeon HD 7770 GHZ Edition.

I updated my UEFI/BIOS to the most recent version available from ASRock (2.10)

Is your video card MSI also??
m
0
l
July 9, 2014 10:28:45 AM

DPeter85 said:
nickrr7001 said:
DPeter85 said:
nickrr7001 said:
dwatterworth said:
Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?



Thanks for the reply! Anyways, the entire computer reboots and I'll do a clean install of the drivers, if that dosent fix it I will record some temps.

It sounds like youre having the same problem as I. Are you getting an eventual Blue Screen just prior to "reboot"? Mine points towards my ATIKMPAG.sys driver file. I have tried multiple reinstalls of the driver without any result. I just purchased a new card in hopes that it was a shitty AMD driver problem, but to see you having a problem with it also on an Nvidia based card has me worried.


Are you using an MSI board? The problem may be a mobo problem I'm going to go update my bios and I'll get back to you.


I am. MSI Radeon HD 7770 GHZ Edition.

I updated my UEFI/BIOS to the most recent version available from ASRock (2.10)

Is your video card MSI also??


I meant msi motherboard, my gpu is evga. What cpu are you using?

m
0
l
July 9, 2014 10:30:13 AM

No, ASRock Z87M Pro4 MOBO and an i5 4670k on stock speed
m
0
l
July 9, 2014 11:09:46 AM

dwatterworth said:
Do you mean the entire computer reboots or the graphics card driver resets? Have you done a full uninstall and then a clean installation of your GPU drivers? Have you recorded any CPU and GPU temperatures that lead up to the point the computer hangs?


Ok I did a fresh install of my drivers, sadly the same thing happened :/  but I did try disabling sli the black screen still happened and the computer also crashed but there was no audio skipping how ever this time when it crashed my computer sounded like a jet engine.
m
0
l
July 9, 2014 11:11:13 AM

Are you getting a full blue screen of death or just a black screen -> reboot?
m
0
l
July 9, 2014 11:13:14 AM

DPeter85 said:
Are you getting a full blue screen of death or just a black screen -> reboot?


I was getting a blue screen, now it's just black however when it reboots it says I had a blue screen.
m
0
l
July 9, 2014 11:14:18 AM

what did the blue screen say was the cause of the failure? it should say what file was the cause of the failure.
m
0
l
a b à CPUs
a b } Memory
a b U Graphics card
July 9, 2014 11:25:10 AM

Were you able to obtain any GPU temps just before the crash?
m
0
l
July 9, 2014 12:34:29 PM

dwatterworth said:
Were you able to obtain any GPU temps just before the crash?


Ok so I was able to get on counter strike global offense (the game I was primarily testing for this problem) and surprisingly I had no problems. I don't know what I did differently but I must have done something. And I was running msi afterburner on my second monitor while I was playing Gpu 1 was around 45 Celsius and Gpu 2 was around 40 they fluctuated though up and down but it looked like they where around 45 and 40 most of the time. It seems to be working now I will comeback if anything changes so please keep your eyes on this thread thanks!
m
0
l

Best solution

a b à CPUs
a b } Memory
a b U Graphics card
July 9, 2014 12:37:00 PM

Those are great GPU temps. Definitely come back or PM me if you keep having issues.
Share
!