Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

New Build - Restart Problem

Last response: in Windows 7
Share
July 20, 2014 4:07:54 AM

I just finished my PC build. Everything seems to be running fine, except the PC doesn't start up after restart. The build is a miniITX board, 750gb HDD, DVD drive, 4 fans, and a SFF PSU. When I shut down, it shuts down properly, but when I reboot the computer keeps running but everything else seems to shut down. Any ideas?

Here are some details on the build:
Motherboard: MSI Z87I
PSU: SILVERSTONE ST45SF 450W SFX12V 80 PLUS
Processor: Intel Core i5-4460 Processor
Case: SILVERSTONE ML03B Micro ATX Media Center
Memory: G.SKILL Ripjaws X Series 4GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (single stick)

More about : build restart problem

July 20, 2014 5:45:40 AM

i7Baby said:
Go thru Tom's checklist CAREFULLY and see if everything was put together properly - http://www.tomshardware.com/forum/261145-31-perform-ste...


I don't see anything that wasn't put together properly. Also, just realized that the case audio isn't running. I don't get any of the startup beeps during post.
m
0
l
Related resources
July 21, 2014 3:54:40 AM

i7Baby said:
Is your mobo ami or ibm bios? http://en.wikipedia.org/wiki/Power-on_self-test
Do you have an internal speaker fitted?


Bios are UEFI using MSI Click Bios

I do have internal speaker fitted. Not sure how to tell if it is a problem with the speaker or with the motherboard. Could the lack of POST beeps be triggering the restart issue?
m
0
l

Best solution

July 21, 2014 4:36:49 PM

If your bios is AMI, then no beeps is good. What does it say in your mobo manual or spec - ibm or ami?
Share
July 22, 2014 4:01:19 AM

i7Baby said:
If your bios is AMI, then no beeps is good. What does it say in your mobo manual or spec - ibm or ami?


I confirmed it is AMI from MSI's website. at the same realized they have updated BIOS for the board. The updated BIOS fixed the problem.
m
0
l
July 22, 2014 4:52:51 AM

Easy Peasy.
m
0
l
!