Solved

Asus Strix Z270E motherboard - led lights

I understand this motherboard comes with led lights which can be customised. I'm going for the black and white theme for my first build and wanted to know whether all the led lights can be set to white only using the motherboard utility software? I'm not so big on multi colours (rgb)

Does anyone own this motherboard? I'm seeing some reviews online concerning ram being stuck on 2133mhz, have you faced this problem? Does the stock wifi antenna work well?
Reply to saas1980
39 answers Last reply Best Answer
More about asus strix z270e motherboard led lights
  1. Best answer
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board
    Reply to mcnumpty23
  2. Asus Aura lighting will allow you to set it to white in the included Aura software
    Reply to Rogue Leader
  3. Thanks

    I am planning on picking up the S340 Elite white case with 2 NZXT RGB fans (replacing the back and top stock exhaust fans). Also RGB led strips running along the bottom and top of the case. What I don’t know is whether I can achieve this using the 2 rgb headers on the motherboard (Asus Z270E)?

    It would be a massive help if you guys could point me in the right direction to get this all to work. I would also appreciate if you could list exactly what is needed, like the cables, connecters, type of led strips, etc.

    Attached a link to give some idea as to what I’m trying to achieve (LOVE IT!!! MASSIVE PROPS TO THE BUILDER!! though hes using hue+)
    https://uk.pcpartpicker.com/b/chq48d
    Reply to saas1980
  4. i am using the phanteks enthoo luxe white--no tempered glass in white version unfortunately

    and a 2m phanteks led strip with the phanteks aura adapter to plug it to the motherboard led connector

    have to say the phanteks led strips are some of the best i have seen

    magnetic

    very very good colours

    very bright

    have the thickest silicone/rubber protective coating i have seen on a led strip yet

    and the 2m strip is long enough to go right round the case

    ie--top--front--bottom and back

    but again when setting the strip to white compared to setting it to white with the built in case control

    the aura white isnt as clearly white as the built in controller is the aura has a blue tint

    if they were to update the aura software to allow typing in your colour values like nzxt cam does

    i am pretty sure typing in 255-255-255 would get a better white
    Reply to mcnumpty23
  5. Thanks bro, great help! I added 2m phanteks rgb led strip to my partpicker collection of mayhem

    I started off with a budget of £1400 which is now sitting on £1763 so I guess the blue bleed on white, though not desired, will have to do for now. You would think the guys behind Aura would have at least got their standard colours on point - then again maybe the focus is on what is advertised red-green-blue.

    Would you recommend updating the BIOS prior to installing OS? I'm planning on purchasing everything next week so wanna get thing sorted in the best sequence

    Also if you dont mind me asking, which fans are you using. Im looking at the NZXT Aer RGB120 for the rear and maybe one (140mm) for the top of the case.
    Reply to saas1980
  6. dont forget the phanteks aura adapter think it was under a fiver but need it to connect to the motherboard

    i updated the bios after installing windows though see no reason before wouldnt be ok either

    just using the stock phanteks fans on the luxe--they are good/quiet but move decent amount of air

    so no leds on them

    but because my case sits on the floor i wouldnt/dont see the fans so didnt matter to me

    plus the amount of light off that phanteks 2m strip means led fans would probably be a waste of time any

    way to be honest

    and they will probably update aura to include typing in your own colour and possibly add a dim/brightness

    feature as

    having them on full brightness always seems something that you should be able to alter to me if you wanted

    to
    Reply to mcnumpty23
  7. heres a picture to give an idea of the light given off by that led strip--this is a temporary build while i was waiting

    for my gpu block so ignore the state of my build lol

    it looks better than that now lol

    thats with a quite heavily grey tinted window/side panel as well by the way

    and thats the white from the built in case controller not the aura

    http://i1184.photobucket.com/albums/z330/mcnumpty23/luxe_zpscmz6qnkk.jpg
    Reply to mcnumpty23
  8. Phanteks aura adapter - checked!

    Thanks bud, had you not mentioned I would have been pulling my hair out trying to make it work without it.

    Your case looks solid, well lit and you even have a gpu backplate. I like!! Ok now i get, when you mentioned the case led i thought you meant it's something you purchased in addition to the case - looks slick!!

    Now I have to ask...what on earth is that thing below the GPU, looks like a mini-nuclear kaboomer lol I can see it's a cpu cooler but jeez mate it looks bad-a$$. If my wife saw that she'd be calling the metropolitan terrorist squad lol
    Reply to saas1980
  9. mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10
    Reply to KoolllAiidddd
  10. saas1980 said:
    Phanteks aura adapter - checked!

    Thanks bud, had you not mentioned I would have been pulling my hair out trying to make it work without it.

    Your case looks solid, well lit and you even have a gpu backplate. I like!! Ok now i get, when you mentioned the case led i thought you meant it's something you purchased in addition to the case - looks slick!!

    Now I have to ask...what on earth is that thing below the GPU, looks like a mini-nuclear kaboomer lol I can see it's a cpu cooler but jeez mate it looks bad-a$$. If my wife saw that she'd be calling the metropolitan terrorist squad lol


    lol its one of the water cooling reservoirs

    just stuck it there temporarily while i was waiting for the graphics card water block

    it all looks different now i have the gpu in the loop as well
    Reply to mcnumpty23
  11. KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10


    i am on windows 10 64bit insider preview build 15061
    Reply to mcnumpty23
  12. koolaid did you install the drivers from the mobo driver/software CD or was it downloaded from the manufacturers website?

    Try checking online if you have the latest version.

    If all checks out and the problem persists, I would first uninstall the app and then re-install it from the manufacturers website.
    Reply to saas1980
  13. and just to clarify

    the leds that come with the case are only the line--kind of L shape rotated--that goes along the top and down the front

    both the large and small windows and everything in there

    are being lit by the 2m led strip

    the phanteks aura adapter not only lets you connect the led strip to the motherboard

    it also has a second connector where you can connect the built in leds of the case

    so when you change the colour of the led strip the built in leds also go to the same colour

    right down to even the illuminated on/off button
    Reply to mcnumpty23
  14. and to clarify when i mentioned different tones of white

    the first photo i showed is the white that is provided by the case--it has around 8 colours or so you can cycle through by pressing a button on the case

    to me its a pretty pure white--you have to allow that my photos might show it a little differently from what i actually see with my eyes here

    now this is the white that asus aura gives--the build is moved around as got gpu block on in this photo

    but the lighting hasnt been moved at all just controlled by aura and not the case

    to me this has a very much bluer tint to the white--which is what i mentioned before

    http://i1184.photobucket.com/albums/z330/mcnumpty23/case%20aura_zpsufeng4hz.jpg

    light from case so can see the two next to each other

    http://i1184.photobucket.com/albums/z330/mcnumpty23/luxe_zpscmz6qnkk.jpg
    Reply to mcnumpty23
  15. I actually prefer the cases white tone opposed to Aura. Unfortunately my case won't have enclosed led lighting options hence I guess the white-blue might have to do for now. I was initially looking to purchase the HUE+ and led fans but i've been imprisoned by an already stretched budget and nope just hope Asus releases an update to it's Aura colour configuration.

    TBH if you look at my current laptop build (signature below), I shouldn't be worried at all....the intended specs and any of these new features for me is a HUGEEEEE MASSSSSIVEEE transformation lol. From an old infant GT 555 gpu to a GTX 1060 6GB I should be over the moon but yet being a perfectionist I gotto get everything spot on! Either way, the end result with current gaming graphics at ultra (which ive never tried before) is gonna be something miraculous for a newcomer
    Reply to saas1980
  16. yes i prefer the cases white tone

    good thing is aura is likely to get updates any way

    and the actual led strip is clearly able to produce a very good white once the software is able to
    Reply to mcnumpty23
  17. mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10


    i am on windows 10 64bit insider preview build 15061


    Do you think it could be Wins 10 Pro? I've updated everything from the bios to every.single.driver. I'm out of ideas.
    Reply to KoolllAiidddd
  18. saas1980 said:
    koolaid did you install the drivers from the mobo driver/software CD or was it downloaded from the manufacturers website?

    Try checking online if you have the latest version.

    If all checks out and the problem persists, I would first uninstall the app and then re-install it from the manufacturers website.



    I downloaded it from the website because I don't have a CD drive on my PC. i've tried uninstalling multiple times. I've deleted the registrys from it and re-installed. I cleared CMOS and tried. I've updated bios, reverted it to the 7 version and tried updating it back to the 8. I've deleted almost every single program on my PC thinking maybe something was controlling it and still no luck. When I try to open Aura it pops up on my processes, just no actual screen.
    Reply to KoolllAiidddd
  19. KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10


    i am on windows 10 64bit insider preview build 15061


    Do you think it could be Wins 10 Pro? I've updated everything from the bios to every.single.driver. I'm out of ideas.


    its 10 pro i am using

    just its the preview version

    what version aura?

    as more than one on the motherboard download page
    Reply to mcnumpty23
  20. just looked they removed the other 2 versions now so only

    Aura V1.04.29 there now
    Reply to mcnumpty23
  21. mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10


    i am on windows 10 64bit insider preview build 15061


    Do you think it could be Wins 10 Pro? I've updated everything from the bios to every.single.driver. I'm out of ideas.


    its 10 pro i am using

    just its the preview version

    what version aura?

    as more than one on the motherboard download page



    AURA_Win7-81-10_VER10109 That's the file I have installed
    Reply to KoolllAiidddd
  22. KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10


    i am on windows 10 64bit insider preview build 15061


    Do you think it could be Wins 10 Pro? I've updated everything from the bios to every.single.driver. I'm out of ideas.


    its 10 pro i am using

    just its the preview version

    what version aura?

    as more than one on the motherboard download page



    AURA_Win7-81-10_VER10109 That's the file I have installed


    just looked they removed the other 2 versions now so only

    Aura V1.04.29 there now is the newest which is newer than what you have
    Reply to mcnumpty23
  23. mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    i have it

    the onboard leds are very minimal indeed only 5 or something at the rear io shield

    setting them all to white doesnt give any great effect

    and not even a very good/pure white to be honest

    my rams at 3000mhz no problem

    yes the little antenna actually works very well

    if you want good led from this board really you need to add a strip to the aura headers other than that its a very good board


    I am running the same motherboard and cannot get the rgbs to work for the life of me. May I ask what OS you're running? Aura will not open for me on Windows 10


    i am on windows 10 64bit insider preview build 15061


    Do you think it could be Wins 10 Pro? I've updated everything from the bios to every.single.driver. I'm out of ideas.


    its 10 pro i am using

    just its the preview version

    what version aura?

    as more than one on the motherboard download page



    AURA_Win7-81-10_VER10109 That's the file I have installed


    just looked they removed the other 2 versions now so only

    Aura V1.04.29 there now is the newest which is newer than what you have


    I'm so lost on how to fix this. I'm about to re-install everything
    Reply to KoolllAiidddd
  24. uninstall the aura you have

    and download Aura V1.04.29
    Reply to mcnumpty23
  25. mcnumpty23 said:
    uninstall the aura you have

    and download Aura V1.04.29


    I'll give that a shot, thank you.
    Reply to KoolllAiidddd
  26. KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    uninstall the aura you have

    and download Aura V1.04.29


    I'll give that a shot, thank you.


    no problem

    let us know if that fixes it
    Reply to mcnumpty23
  27. mcnumpty23 said:
    KoolllAiidddd said:
    mcnumpty23 said:
    uninstall the aura you have

    and download Aura V1.04.29


    I'll give that a shot, thank you.


    no problem

    let us know if that fixes it



    No luck :/ but this video shows exactly what's happening https://youtu.be/IToo_Lcg6tA?t=11m22s

    So now when I download the latest one I get this error.
    Reply to KoolllAiidddd
  28. Koolllaaid:

    I just did a quick search on YT and one guy came up with his own solution which fixed the same/similar issue

    Basically shut down your PC and pull out the power cable from the back. Wait for the motherboard to discharge all power for a couple of mins. Basically there should be no led lights or indicators on. Then plug the power cord back in and restart the PC to see if it works. Please let us know how you get on as im purchasing an Asus mobo too.

    Above troubleshooting tip taken from : https://www.youtube.com/watch?v=SjKGf1PMlus
    Reply to saas1980
  29. saas1980 said:
    Koolllaaid:

    I just did a quick search on YT and one guy came up with his own solution which fixed the same/similar issue

    Basically shut down your PC and pull out the power cable from the back. Wait for the motherboard to discharge all power for a couple of mins. Basically there should be no led lights or indicators on. Then plug the power cord back in and restart the PC to see if it works. Please let us know how you get on as im purchasing an Asus mobo too.

    Above troubleshooting tip taken from : https://www.youtube.com/watch?v=SjKGf1PMlus


    It doesn't work for me. I've done it a million times now.
    Reply to KoolllAiidddd
  30. Have you checked whether aura is running in the background in your system tray? If it is showing there, there could be a very good chance something is conflicting with it. This does not seem to be an isolated issue as I see a number of people with the same complaint in online forums. For some of them, certain suggestions have worked out just fine and others are having little luck.

    Maybe check out this page for possible solutions which may work for you:
    https://rog.asus.com/forum/showthread.php?90156-Aura-software-won-t-open

    I know it seems endless, but if you haven't tried already I would do the following: (not guaranteed to work but who knows)

    1. uninstall the software once again (all of it) and then again shut down PC
    2. remove power cord from PSU and this time try leaving it off for a longer period of time (call it 5 mins to make certain all voltage has discharged)
    3. Open the case and unplug any fans or led strips which are in sync with aura from the motherboard headers. Leave these unplugged!
    4. Plug your power cord back in and turn PC on.
    5. Open task manager (right click your task bar, select task manager), in the processes tab look for anything in relation to Aura. There should be nothing there since you completely uninstalled the software prior to restarting. Also look for any other processes or apps running which may be conflicting with aura. If your CPU cooler has led lights or any other hardware, look for processes/apps which may be running in support of these devices (only the ones which have similar functions as Aura). If these are located, disable them or end their processes. If you disable them, remember your choices as you may wish to return to re-enable them.
    6. Now install the Aura app fresh from the manufacturers website. Make sure to download Aura V1.04.29.
    7. Fingers crossed - if it works, then shut down the PC again and reconnect any fans or led strips you unplugged in step 3
    8. Restart and see if Aura is working OK.

    Some of these steps have worked for others (as read on other forums) - if they don't work for you - patience brother! Where there is a will there is a way!
    Reply to saas1980
  31. saas1980 said:
    Have you checked whether aura is running in the background in your system tray? If it is showing there, there could be a very good chance something is conflicting with it. This does not seem to be an isolated issue as I see a number of people with the same complaint in online forums. For some of them, certain suggestions have worked out just fine and others are having little luck.

    Maybe check out this page for possible solutions which may work for you:
    https://rog.asus.com/forum/showthread.php?90156-Aura-software-won-t-open

    I know it seems endless, but if you haven't tried already I would do the following: (not guaranteed to work but who knows)

    1. uninstall the software once again (all of it) and then again shut down PC
    2. remove power cord from PSU and this time try leaving it off for a longer period of time (call it 5 mins to make certain all voltage has discharged)
    3. Open the case and unplug any fans or led strips which are in sync with aura from the motherboard headers. Leave these unplugged!
    4. Plug your power cord back in and turn PC on.
    5. Open task manager (right click your task bar, select task manager), in the processes tab look for anything in relation to Aura. There should be nothing there since you completely uninstalled the software prior to restarting. Also look for any other processes or apps running which may be conflicting with aura. If your CPU cooler has led lights or any other hardware, look for processes/apps which may be running in support of these devices (only the ones which have similar functions as Aura). If these are located, disable them or end their processes. If you disable them, remember your choices as you may wish to return to re-enable them.
    6. Now install the Aura app fresh from the manufacturers website. Make sure to download Aura V1.04.29.
    7. Fingers crossed - if it works, then shut down the PC again and reconnect any fans or led strips you unplugged in step 3
    8. Restart and see if Aura is working OK.

    Some of these steps have worked for others (as read on other forums) - if they don't work for you - patience brother! Where there is a will there is a way!


    I'm trying this now step by step just to do it, if it doesn't work I'm taking it to microcenter and letting them fix it.
    But about step 3, I have nothing RGB connected, but my fans are led. Would that change anything there?
    Also, I've never been able to open Aura.


    Update: Still no luck. Aura will not open for me :/
    Reply to KoolllAiidddd
  32. It may still be a software/driver conflict in the system, or maybe a minor fault in the hardware.

    If you take the machine back to microcenter for a fix I hope you will ask them for the solution too and share it with us here. I'm in the process of buying the same MB so would appreciate the prior knowledge should I face the same issue.

    I'm just curious...which CPU cooler are you using and does the sofware/drivers for this cooler support RGB or standard led lighting?
    Reply to saas1980
  33. no led fans wont matter they arent connected to the aura header

    to be honest sounds like a software confilct

    boot in safe mode see if it works

    if it does then its a software conflict

    though what software is another matter
    Reply to mcnumpty23
  34. mcnumpty23 said:
    no led fans wont matter they arent connected to the aura header

    to be honest sounds like a software confilct

    boot in safe mode see if it works

    if it does then its a software conflict

    though what software is another matter


    I tried safe mode, and it didn't work. I'm out of ideas so Microcenter it is!
    Reply to KoolllAiidddd
  35. saas1980 said:
    It may still be a software/driver conflict in the system, or maybe a minor fault in the hardware.

    If you take the machine back to microcenter for a fix I hope you will ask them for the solution too and share it with us here. I'm in the process of buying the same MB so would appreciate the prior knowledge should I face the same issue.

    I'm just curious...which CPU cooler are you using and does the sofware/drivers for this cooler support RGB or standard led lighting?


    Who really knows at this point... I will share my solution when I take it microcenter cause I'm out of clues. And I'm using a very old Liquid cooler that only had led and no rgb. I literally have nothing else rbg in my computer
    Reply to KoolllAiidddd
  36. Ok one last thing - this old liquid cooler, did this come with any software which you have installed? If yes, try disabling, restart one last time and give it a final try.

    If all fails - microcentre to the rescue!!!
    Reply to saas1980
  37. saas1980 said:
    Ok one last thing - this old liquid cooler, did this come with any software which you have installed? If yes, try disabling, restart one last time and give it a final try.

    If all fails - microcentre to the rescue!!!


    It's so old I honestly don't know. I inherited it from my brother. Luckily I just ordered a Kraken x62. So maybe something will change when that comes in.
    And god do I love microcenter.
    Reply to KoolllAiidddd
  38. Good luck bro! keep us informed!
    Reply to saas1980
  39. mcnumpty23 BRO!!

    Thought id run this past you too - another AURA question :P

    http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-3367343/rgb-fans-compatible-asus-aura.html
    Reply to saas1980
Ask a new question Answer

Read More

Asus Light LED Monitor Motherboards