Solved

USB 3.0 ports not working but 2.0 are fine

USB 3.0 ports not working

I have 2 USB 3.0 ports on the front panel, and 2 on the rear panel, none of which work.
I also have 4 USB 2.0 ports on the rear panel, all working fine.
I have checked the device manager and there are 7 USB Root Hubs listed, no errors showing. I have tried uninstalling/reinstalling drivers but no changes.
This issue is quite recent, the ports had been working correctly for over a year.
Any ideas would be great thanks
Reply to DaveWear
4 answers Last reply Best Answer
More about usb ports working fine
  1. Uninstall any driver's relating to usb 3.0 then reinstall the usb/chipset driver's from the manufacturer
    Reply to ccampy
  2. ccampy said:
    Uninstall any driver's relating to usb 3.0 then reinstall the usb/chipset driver's from the manufacturer


    I have already tried uninstalling/reinstalling the drivers via device manager. As far as I can see there is no way of distinguishing the USB 2.0 from 3.0 within the device manager. is there another way to find the drivers?
    Thanks
    Reply to DaveWear
  3. DaveWear said:
    ccampy said:
    Uninstall any driver's relating to usb 3.0 then reinstall the usb/chipset driver's from the manufacturer


    I have already tried uninstalling/reinstalling the drivers via device manager. As far as I can see there is no way of distinguishing the USB 2.0 from 3.0 within the device manager. is there another way to find the drivers?
    Thanks


    They are usually part of your chipset driver's

    A pic of what you have on device manager should help
    Reply to ccampy
  4. Best answer
    I want to be precise and say "manufacturer" means the Mobo's vendor, and it SHOULD be precisely for the OS version you are using. Am very suspicious when they say W10 Compatible. I want them to say W10 Certified.
    Reply to jsmithepa
Ask a new question Answer

Read More

Front Panel USB3 Windows 7 USB