Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Closed

Prototype low fps with good system

Last response: in Video Games
Share
June 17, 2009 2:41:16 PM

Hi guys,

Yesterday I installed the game ''Prototype''. When I started it up, and looked at my frames, it was only 25 fps! and when I stare to the ground, is doesnt go higher than 30. I was really suprised with this result, because i think i have a good gaming pc, look at the specs below:

-Evga 750i Sli FTW
-Core 2 Quad Q9550@stock
-XFX gtx280@stock
-4 gig OCZ ddr2-800 platinum
-650 watt Psu corshair

I saw some movies on the internet, like

He has a q6600 and a 9800gtx, and his fps doesnt go below 35 :S and he plays at 1920x1080, while I playe at 1280x1024 :S

When I put my settings all to ''low'', it doest change my framerate. I was thinking about a frame limititer or something like that, but I cant find anything about that on the internet.

My drivers are 185.85, the newest.

Can you please help me? :) 

Thanks!
Niels
June 18, 2009 12:19:04 PM

you shouldnt be getting that low fps. I get about 35fps average evereything on high ( bu everything i mean those 2 settings they have to choose) and never below 25fps on an 8800gt and a q6600. Try installing 186.18 drivers ( nvidia just released them)
June 19, 2009 2:35:17 PM

I got it yesterday too, dont have framerate issues (but im sure its quite an intensive game, due to huge map size and so much going on) but it sure is a fun game :)  chop those new yorkers up with chainfists of death hehe.
Related resources
June 19, 2009 5:51:02 PM

i guess it would be fun to play this game prototype ^^ i saw some video trailers of it.. its really quite cool ^^
June 19, 2009 6:20:54 PM

Solved!
I had to delete some stuff from my HID at the device manager.
Now I have like 70/80 frames :p 
June 19, 2009 7:02:05 PM

lol i get ~ 80 fps average with everything maxed on 1080 resolution. never again will you quad cores doubt the dual mmmk? :lol: 
June 21, 2009 9:47:54 AM

LOW FRAMES. I have the same issue apart from my frames are fixed at around 12/13fps. Can anyone suggest anything??

I have

-Fatal1ty fp-in9 mobo
-Intel q6600 quad @ 3gb
-Ati 4870x2
-8 gig Ocz reaper @ 800mhz
-Ocz 750 psu
-Raptor primary drive

This is pissing me off coz i've played a few hours and it looks a great game, I might be expecting too much lol, has anyone had the same issue or offer any help??

Many thanks
Anonymous
June 23, 2009 6:16:47 PM

I have the same problem with the low fps

Spec:
Msi P45 Diamond
8 gb OCZ 1600
4x wd velci raptors
Ati X4870 X2
Intel Core 2 Quad Q9650
Tagan 1300 psu

Is there another solution then deleting things form device manager HID?
And what do you mean by deleting? " Disable or Unistall?"
Anonymous
June 23, 2009 6:46:11 PM

My problem is solved with disable some HID devices for device manager.
June 24, 2009 8:49:53 AM

This is the craziest thing I have ever seen. I had the same problem and was about to buy a new graphics card, until I stumlbed upon this forum. I was getting 30fps on a 3870x2 and thought it was jsut the card. I disabled the HIDs in device manager and now I get 60 fps. Can anyone explain it.

Thanks a million. you just saved me hundreds of dollars!
June 25, 2009 1:18:16 PM

go into your sound options and change the quality from whatever it is to 44khz - that seems to solve most people's problems with hitching/slowness in vista games on systems which use integrated audio.
July 10, 2009 6:52:06 PM

Cheers guys, my game is working really well now, just disabled the first device in the HID list. My only issue is that i have a sound speed up problem now, like im a chipmunk or summit!!?? no luck with changing my sound quality like suggested. any ideas??
July 14, 2009 8:30:53 AM

I have a problem with Prototype when the fps go higher that 60 I get stuttering(the game is like 20fps but the fraps show 60fps+). I have a GTX295 for 6 months and I have never experiences stuttering before in any game. Prototype doesn’t support sli yet, so obviously I get the speed of a GTX260OC. My drivers are 182.06
July 17, 2009 7:30:04 PM

I found it amusing that im playing this game with a athlon 64 3500+ under vista. Not the fastest thing but playable :pt1cable: 
July 18, 2009 8:46:13 AM

Even my ugly buggy often-freezing-my-system ECS GTS 250 1GB gets me over 40 FPS in Prototype, and loads of fun :D 

Although the game reminds me a lot of The Incredible Hulk...

I'll try the sound fix anyway and see if I have any luck on solving stuttering on GTA IV.

.C.
July 21, 2009 2:35:18 AM

I'm having crappy low fps issues as well. Mostly the game runs at 40-50 fps and at some points even drops to around 30 fps. I run the game at 1920 x 1200, 4 AA, All graphics set to high. Interesting thing is, it doesn't seem to help lowering the resolution or texture details, it keeps stuttering with frames of 50...This is quite annoying.

My currents specs are:

585 Watt Gigabyte ODIN PSU
MSI Geforce gtx 275
Amd phenom 9600 Black Ed. 2.3 Quad core ( OC'd to 2.6 GhZ)
K9A2 Platinum MSI Motherboard
2 x 2 Kingston 1066 Hyper X RAM

I thought my GPU would at least be able to push out frames of well above 60 fps. I find it quite annoying that my gpu gets like 70-80 fps in Prototype on some Benchmarking sites, but when you try it yourself, you get grossly dissapointed.

If anyone has any suggestions for me, I'm all ears :) 

Thanks a bunch
w0tness
July 21, 2009 1:54:16 PM

w0tness said:
I'm having crappy low fps issues as well. Mostly the game runs at 40-50 fps and at some points even drops to around 30 fps. I run the game at 1920 x 1200, 4 AA, All graphics set to high. Interesting thing is, it doesn't seem to help lowering the resolution or texture details, it keeps stuttering with frames of 50...This is quite annoying.

My currents specs are:

585 Watt Gigabyte ODIN PSU
MSI Geforce gtx 275
Amd phenom 9600 Black Ed. 2.3 Quad core ( OC'd to 2.6 GhZ)
K9A2 Platinum MSI Motherboard
2 x 2 Kingston 1066 Hyper X RAM

I thought my GPU would at least be able to push out frames of well above 60 fps. I find it quite annoying that my gpu gets like 70-80 fps in Prototype on some Benchmarking sites, but when you try it yourself, you get grossly dissapointed.

If anyone has any suggestions for me, I'm all ears :) 

Thanks a bunch
w0tness


Prototype is a very CPU intensive game. Tom's did an article about it. It could be that your CPU isn't up to par as it is a Phenom I and not a Phenom II. but 40-50 fps seems fine, since anything above 30fps is very playable.
Anonymous
September 11, 2009 6:57:59 PM

Im only getting around 6 FPS.... :pt1cable: 
September 21, 2009 5:41:18 AM

God!!!!!!!!!!!!!!!! i'm getting like18 frames(menu), 8 frames (staring at the floor) and 2 frames (fighting) on prototype i can't believe it!!!!

all graphics set on low!!!!!!!!!!!!!
my specs are:

processor: Pentium(R) Dual-Core E5200 2.50GHz

RAM: 2GB ddr3

OS: vista 64 bit service pack 1

and i don't know my driver but this is a new computer!!!!!!!!

what do i do :fou:  :fou:  :fou:  :fou:  :fou: 
October 3, 2009 10:16:22 AM

Okay, I'm at my device manager now, but I have no idea what I can disable, and what I cannot disable.
Can anyone help me out here? Cuz I'm pretty sure some stuff there is vital for my pc...

I really want to play this game! :love: 
March 10, 2010 6:51:25 AM

help plz i have only one HID in my device manager if get disable the mouse are going to disable too...
August 2, 2011 8:38:37 AM

This topic has been closed by Mousemonkey
!