Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Why Is it running so slow ???!!

Last response: in Video Games
Share
August 27, 2012 3:13:23 PM

Ok so I am running this game Anno2070 on medium settings and it must have an average FPS of 16 which is pretty low

My set up is

Laptop

Running an intel i7 3610QM clocked at 2.3 GHz
An Nvidia geforce GTX 670M at 1.5gb ram
windows 7
Running off an internal 500gb HDD 3G/s transfer rate
16 GB of ram operating at 1333Mhz
It also includes the nvidia optimus technology

May I also mention when preforming the future mark bench tests my laptop scored about 3 FPS on all test except the cpu physics test which averaged around 37 FPS.

I bought it about a month ago at £1000 so it's by far not cheap and cheerful...

I don't expect this machine to do wonders but I think something is wrong, and before I take the risk of sending it back to be repaired and possibly face a big bill if there is no fault I just want to know what the community think?


Notebook Specifications

Notebook: Medion Erazer X7817-MD98057 (Erazer X7817 Series)
Processor: Intel Core i7 3610QM
Graphics Adapter: NVIDIA GeForce GTX 670M
Display: 17.3 inch, 16:9, 1600x900 pixels, glossy: no
Weight: 3.8kg
Price: 1000 euro
Links: Medion homepage
Medion notebook section
Erazer X7817-MD98057 (Model

More about : running slow

August 27, 2012 6:06:49 PM

Are you sure you're running the game from GTX 670m and not integrated intel graphics?
August 27, 2012 7:29:08 PM

Sunius said:
Are you sure you're running the game from GTX 670m and not integrated intel graphics?


I have set it to use the nvidia dedicated graphics card in the nvidia control panel and also right click and press use nvidia high end graphics card but still same laggy gameplay.

After reading my specs what would you expect this game to run like on high ??

Also is it possible that my card is broken ? or maybe the game is too old and my computer is too new ??
Related resources
August 27, 2012 7:53:29 PM

Did the game do any form of hardware detection during setup or first run, which it may have picked up the Intel GPU and as such created a config to suit that GPU and not the nVidia?
August 27, 2012 8:04:44 PM

Anything running in background? What does the taskmanager say?
August 28, 2012 7:20:17 AM

Nope I have checked everything. One weird thing I did pick up was that after installing Nvidia inspector I was unable to change the performance of the gpu when under load (it stayed at its lowest power consumption config even when under a heavy load). Its almost like the gpu won't power up when it needs to :/  I mean I should deffinatly be able to run this game on high spec right ???
August 28, 2012 7:24:30 AM

its on the highest load setting and is still only clocking 75mhz
August 28, 2012 7:52:16 AM

as its a lappy make sure your not running on power saving mode.
this can often be overlooked. many a time i have seen ooh! its running slow... and i look in power management to see its set to balanced instead of high performance.
August 28, 2012 8:35:07 AM

Yes its always on high performance or plugged in. I can't understand why its not playing a year old game perfectly ??
August 29, 2012 12:55:56 PM

OK after further test I have found it will over clock to 500Mhz when the power cable is plugged in, but when it runs on battery power even on high performance it will not allow the card to go past 75Mhz... is this normal ?
August 29, 2012 2:01:47 PM

HEXiT said:
as its a lappy make sure your not running on power saving mode.
this can often be overlooked. many a time i have seen ooh! its running slow... and i look in power management to see its set to balanced instead of high performance.



OK after further test I have found it will over clock to 500Mhz when the power cable is plugged in, but when it runs on battery power even on high performance it will not allow the card to go past 75Mhz... is this normal ?
August 29, 2012 6:33:07 PM

Might be. The card could drain the whole battery in 10 minutes if it ran at full power...
August 29, 2012 9:20:38 PM

Sunius said:
Might be. The card could drain the whole battery in 10 minutes if it ran at full power...



But it surely could go faster than 75 mhz on battery power ??
August 29, 2012 9:25:16 PM

Yes, but it probably thinks you don't want that. Try power options in control panel, there might be something in there.
March 15, 2013 9:54:19 PM

Did you fix it? I am also having the same problem.
March 16, 2013 12:41:50 PM

Patrick Taeza said:
Did you fix it? I am also having the same problem.


No I asked my manufacturer the question to which they said send it back. After a long wait they told me what I already thought. The laptop does not provide enough power from the battery source to power the graphics card at full speed so it can't go any faster unless you plug it in which then provides more power to the laptop. Don't know why there tech team couldn't answer me -.- It is my first gaming laptop and first nvidia optiums card so had never had experience with power issues like this before. In summary plug your lap top in and in will work and make sure your power management settings are set to high performance not power save or balanced.
!