Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

a8v SATA problem

Last response: in Motherboards
Share
May 10, 2005 1:05:02 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

hi all,

i got a problem when i install winxp(error shown cannot recognized the
harddrive). I saw the manual which state i can change the mode to ide
if i use single drive. but i search over the bios setting , i cannot
find it.

here is my pc config

MB - a8v
harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
ram - 1 Gb
cpu - amd 3000+ 939 socket.

PLS help!!!!

wai

More about : a8v sata problem

Anonymous
a b V Motherboard
May 10, 2005 4:36:02 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

You need to press F6 during the install when prompted and have the Sata
Drivers on a floppy disk.


"paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
news:1115741101.983152.5640@o13g2000cwo.googlegroups.com...
> hi all,
>
> i got a problem when i install winxp(error shown cannot recognized the
> harddrive). I saw the manual which state i can change the mode to ide
> if i use single drive. but i search over the bios setting , i cannot
> find it.
>
> here is my pc config
>
> MB - a8v
> harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> ram - 1 Gb
> cpu - amd 3000+ 939 socket.
>
> PLS help!!!!
>
> wai
>
Anonymous
a b V Motherboard
May 10, 2005 8:41:09 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise Controller
-> Operating Mode

Set to IDE Mode

If you are not planning on overclocking I would use the Via Controller
instead.

On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:

>hi all,
>
>i got a problem when i install winxp(error shown cannot recognized the
>harddrive). I saw the manual which state i can change the mode to ide
>if i use single drive. but i search over the bios setting , i cannot
>find it.
>
>here is my pc config
>
>MB - a8v
>harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
>ram - 1 Gb
>cpu - amd 3000+ 939 socket.
>
>PLS help!!!!
>
>wai
Related resources
May 10, 2005 11:41:51 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.

And I do want to know , the bios setting since i saw some news posted
here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR IDE
MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my a8v
don't have this setting. old version? just updated from internet. PLS
HELP!!!


paul
tHe xCiTeR 寫�:
> Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
Controller
> -> Operating Mode
>
> Set to IDE Mode
>
> If you are not planning on overclocking I would use the Via
Controller
> instead.
>
> On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
>
> >hi all,
> >
> >i got a problem when i install winxp(error shown cannot recognized
the
> >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode to
ide
> >if i use single drive. but i search over the bios setting , i cannot
> >find it.
> >
> >here is my pc config
> >
> >MB - a8v
> >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> >ram - 1 Gb
> >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> >
> >PLS help!!!!
> >
> >wai
May 11, 2005 12:53:59 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Thanks for your reply.
I am not sure what is the difference a8v and a8v deluxe.

the MB I use is a8v and only have 2 SATA connector (SATA 0 and SATA 1)
not sure which is for promise and VIA connection.

however, 2 drivers i have tried before when i install win xp (Press
F6).

but i find the boot piority menu in the bios there is one drive seems
like VIS 6xxx 1st HDD. what it is? and i tried press tab to the menu
config SATA RAid but no response if i press any key.

pls help
RonK 寫�:
> Are you sure you have the Promise Sata Drivers on the floppy and not
the Via
> Sata Drivers ?
> You also have to make sure which Sata Connections you have the hard
drive
> connected to. (Either the Via or Promise)
>
>
> "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> news:1115779311.633969.113110@o13g2000cwo.googlegroups.com...
> Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.
>
> And I do want to know , the bios setting since i saw some news posted
> here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR IDE
> MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my a8v
> don't have this setting. old version? just updated from internet. PLS
> HELP!!!
>
>
> paul
> tHe xCiTeR ??:
> > Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
> Controller
> > -> Operating Mode
> >
> > Set to IDE Mode
> >
> > If you are not planning on overclocking I would use the Via
> Controller
> > instead.
> >
> > On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
> >
> > >hi all,
> > >
> > >i got a problem when i install winxp(error shown cannot recognized
> the
> > >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode to
> ide
> > >if i use single drive. but i search over the bios setting , i
cannot
> > >find it.
> > >
> > >here is my pc config
> > >
> > >MB - a8v
> > >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> > >ram - 1 Gb
> > >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> > >
> > >PLS help!!!!
> > >
> > >wai
May 11, 2005 2:50:41 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Dear all,

I got it, but only in the deluxe version, there are some setting in
bios are different with my MB. like on broad promise en/dis setting.

but what should i do if i got the NO deluxe version:) )) oh no...




paul 寫�:
> Thanks for your reply.
> I am not sure what is the difference a8v and a8v deluxe.
>
> the MB I use is a8v and only have 2 SATA connector (SATA 0 and SATA
1)
> not sure which is for promise and VIA connection.
>
> however, 2 drivers i have tried before when i install win xp (Press
> F6).
>
> but i find the boot piority menu in the bios there is one drive seems
> like VIS 6xxx 1st HDD. what it is? and i tried press tab to the menu
> config SATA RAid but no response if i press any key.
>
> pls help
> RonK 寫�:
> > Are you sure you have the Promise Sata Drivers on the floppy and
not
> the Via
> > Sata Drivers ?
> > You also have to make sure which Sata Connections you have the hard
> drive
> > connected to. (Either the Via or Promise)
> >
> >
> > "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> > news:1115779311.633969.113110@o13g2000cwo.googlegroups.com...
> > Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.
> >
> > And I do want to know , the bios setting since i saw some news
posted
> > here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR IDE
> > MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my
a8v
> > don't have this setting. old version? just updated from internet.
PLS
> > HELP!!!
> >
> >
> > paul
> > tHe xCiTeR ??:
> > > Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
> > Controller
> > > -> Operating Mode
> > >
> > > Set to IDE Mode
> > >
> > > If you are not planning on overclocking I would use the Via
> > Controller
> > > instead.
> > >
> > > On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
> > >
> > > >hi all,
> > > >
> > > >i got a problem when i install winxp(error shown cannot
recognized
> > the
> > > >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode
to
> > ide
> > > >if i use single drive. but i search over the bios setting , i
> cannot
> > > >find it.
> > > >
> > > >here is my pc config
> > > >
> > > >MB - a8v
> > > >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> > > >ram - 1 Gb
> > > >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> > > >
> > > >PLS help!!!!
> > > >
> > > >wai
Anonymous
a b V Motherboard
May 11, 2005 3:05:07 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Are you sure you have the Promise Sata Drivers on the floppy and not the Via
Sata Drivers ?
You also have to make sure which Sata Connections you have the hard drive
connected to. (Either the Via or Promise)


"paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
news:1115779311.633969.113110@o13g2000cwo.googlegroups.com...
Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.

And I do want to know , the bios setting since i saw some news posted
here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR IDE
MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my a8v
don't have this setting. old version? just updated from internet. PLS
HELP!!!


paul
tHe xCiTeR ??:
> Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
Controller
> -> Operating Mode
>
> Set to IDE Mode
>
> If you are not planning on overclocking I would use the Via
Controller
> instead.
>
> On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
>
> >hi all,
> >
> >i got a problem when i install winxp(error shown cannot recognized
the
> >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode to
ide
> >if i use single drive. but i search over the bios setting , i cannot
> >find it.
> >
> >here is my pc config
> >
> >MB - a8v
> >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> >ram - 1 Gb
> >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> >
> >PLS help!!!!
> >
> >wai
Anonymous
a b V Motherboard
May 11, 2005 11:51:50 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Hello, tHe!
You wrote on Tue, 10 May 2005 16:41:09 -0500:


tx> If you are not planning on overclocking I would use the Via Controller
tx> instead.

Could you elaborate? I had problems when I used the Promise drivers so ended
up with setting my RAID0 SATA array on the Via Controller. Works great but
I've not yet tried O/C'ing.


Thanks,

Colonel Blip.
E-mail: colonelblip.no.spam.please@bigfoot.com



----== Posted via Newsfeeds.Com - Unlimited-Uncensored-Secure Usenet News==----
http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World! 120,000+ Newsgroups
----= East and West-Coast Server Farms - Total Privacy via Encryption =----
May 11, 2005 12:38:06 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

thanks all , i don't why , now the MB can be installed win xp.
i just try to copy the driver from the asus cdrom (several times ,
there are many driver files).

however, the cdrom autorun utility don't have THAT DRIVER ANYWAY.:( (

thanks again

paul
Anonymous
a b V Motherboard
May 11, 2005 8:15:02 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Lot's of reports that the VIA controller chokes after a 10% speed up.
I use the Promise one so I don't have first hand knowledge, check out
viaarena.com for more info.

On Wed, 11 May 2005 07:51:50 -0500, "Colonel Blip"
<colonelblip.no.spam.please@bigfoot.com> wrote:

>Hello, tHe!
>You wrote on Tue, 10 May 2005 16:41:09 -0500:
>
>
> tx> If you are not planning on overclocking I would use the Via Controller
> tx> instead.
>
>Could you elaborate? I had problems when I used the Promise drivers so ended
>up with setting my RAID0 SATA array on the Via Controller. Works great but
>I've not yet tried O/C'ing.
>
>
>Thanks,
>
>Colonel Blip.
>E-mail: colonelblip.no.spam.please@bigfoot.com
>
>
>
>----== Posted via Newsfeeds.Com - Unlimited-Uncensored-Secure Usenet News==----
>http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World! 120,000+ Newsgroups
>----= East and West-Coast Server Farms - Total Privacy via Encryption =----
Anonymous
a b V Motherboard
May 12, 2005 12:06:18 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

Hi Paul.
If your board is the plain A8V then you have the Via VT8237 Raid
Controller.

In the bios settings under Onboard Devices - Set the Onchip Sata Rom to
Enabled.

In the bios under Boot Menu / Boot Device Priority set the 1st boot
device to your CD.
2nd boot device to SCSI or the Raid controller (not sure on yours how it
is shown)

Save those bios settings.

During the next reboot hit the TAB key to enter the Raid Setup.

It should show the one Sata drive. You should have the option to setup the
Raid with the one drive.

In the A8V manual in section 5.7 it states how to create the floppy for
the Raid Driver. Follow those directions to make the floppy.

After you have the floppy created, Have the XP CD in the drive, The floppy
in the floppy drive and boot the computer. You will have to hit a key to
boot from the cd.
Watch for the prompt to hit F6 during the first part of the installation.
When to gets to the point where it needs the driver for the Via Raid
Controller, Hit S to allow it to install the drivers from the floppy.

Good Luck and post back with any questions you might have.

Ron
"paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
news:1115790641.644335.270490@g47g2000cwa.googlegroups.com...
Dear all,

I got it, but only in the deluxe version, there are some setting in
bios are different with my MB. like on broad promise en/dis setting.

but what should i do if i got the NO deluxe version:) )) oh no...




paul ??:
> Thanks for your reply.
> I am not sure what is the difference a8v and a8v deluxe.
>
> the MB I use is a8v and only have 2 SATA connector (SATA 0 and SATA
1)
> not sure which is for promise and VIA connection.
>
> however, 2 drivers i have tried before when i install win xp (Press
> F6).
>
> but i find the boot piority menu in the bios there is one drive seems
> like VIS 6xxx 1st HDD. what it is? and i tried press tab to the menu
> config SATA RAid but no response if i press any key.
>
> pls help
> RonK ??:
> > Are you sure you have the Promise Sata Drivers on the floppy and
not
> the Via
> > Sata Drivers ?
> > You also have to make sure which Sata Connections you have the hard
> drive
> > connected to. (Either the Via or Promise)
> >
> >
> > "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> > news:1115779311.633969.113110@o13g2000cwo.googlegroups.com...
> > Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.
> >
> > And I do want to know , the bios setting since i saw some news
posted
> > here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR IDE
> > MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my
a8v
> > don't have this setting. old version? just updated from internet.
PLS
> > HELP!!!
> >
> >
> > paul
> > tHe xCiTeR ??:
> > > Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
> > Controller
> > > -> Operating Mode
> > >
> > > Set to IDE Mode
> > >
> > > If you are not planning on overclocking I would use the Via
> > Controller
> > > instead.
> > >
> > > On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
> > >
> > > >hi all,
> > > >
> > > >i got a problem when i install winxp(error shown cannot
recognized
> > the
> > > >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode
to
> > ide
> > > >if i use single drive. but i search over the bios setting , i
> cannot
> > > >find it.
> > > >
> > > >here is my pc config
> > > >
> > > >MB - a8v
> > > >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> > > >ram - 1 Gb
> > > >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> > > >
> > > >PLS help!!!!
> > > >
> > > >wai
May 13, 2005 3:58:20 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

thanks Ronk, problem solved!!
thanks very much
RonK 寫�:
> Hi Paul.
> If your board is the plain A8V then you have the Via VT8237 Raid
> Controller.
>
> In the bios settings under Onboard Devices - Set the Onchip Sata
Rom to
> Enabled.
>
> In the bios under Boot Menu / Boot Device Priority set the 1st
boot
> device to your CD.
> 2nd boot device to SCSI or the Raid controller (not sure on yours
how it
> is shown)
>
> Save those bios settings.
>
> During the next reboot hit the TAB key to enter the Raid Setup.
>
> It should show the one Sata drive. You should have the option to
setup the
> Raid with the one drive.
>
> In the A8V manual in section 5.7 it states how to create the floppy
for
> the Raid Driver. Follow those directions to make the floppy.
>
> After you have the floppy created, Have the XP CD in the drive, The
floppy
> in the floppy drive and boot the computer. You will have to hit a
key to
> boot from the cd.
> Watch for the prompt to hit F6 during the first part of the
installation.
> When to gets to the point where it needs the driver for the Via Raid
> Controller, Hit S to allow it to install the drivers from the
floppy.
>
> Good Luck and post back with any questions you might have.
>
> Ron
> "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> news:1115790641.644335.270490@g47g2000cwa.googlegroups.com...
> Dear all,
>
> I got it, but only in the deluxe version, there are some setting in
> bios are different with my MB. like on broad promise en/dis setting.
>
> but what should i do if i got the NO deluxe version:) )) oh no...
>
>
>
>
> paul ??:
> > Thanks for your reply.
> > I am not sure what is the difference a8v and a8v deluxe.
> >
> > the MB I use is a8v and only have 2 SATA connector (SATA 0 and SATA
> 1)
> > not sure which is for promise and VIA connection.
> >
> > however, 2 drivers i have tried before when i install win xp (Press
> > F6).
> >
> > but i find the boot piority menu in the bios there is one drive
seems
> > like VIS 6xxx 1st HDD. what it is? and i tried press tab to the
menu
> > config SATA RAid but no response if i press any key.
> >
> > pls help
> > RonK ??:
> > > Are you sure you have the Promise Sata Drivers on the floppy and
> not
> > the Via
> > > Sata Drivers ?
> > > You also have to make sure which Sata Connections you have the
hard
> > drive
> > > connected to. (Either the Via or Promise)
> > >
> > >
> > > "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> > > news:1115779311.633969.113110@o13g2000cwo.googlegroups.com...
> > > Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.
> > >
> > > And I do want to know , the bios setting since i saw some news
> posted
> > > here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR
IDE
> > > MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my
> a8v
> > > don't have this setting. old version? just updated from internet.
> PLS
> > > HELP!!!
> > >
> > >
> > > paul
> > > tHe xCiTeR ??:
> > > > Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
> > > Controller
> > > > -> Operating Mode
> > > >
> > > > Set to IDE Mode
> > > >
> > > > If you are not planning on overclocking I would use the Via
> > > Controller
> > > > instead.
> > > >
> > > > On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
> > > >
> > > > >hi all,
> > > > >
> > > > >i got a problem when i install winxp(error shown cannot
> recognized
> > > the
> > > > >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode
> to
> > > ide
> > > > >if i use single drive. but i search over the bios setting , i
> > cannot
> > > > >find it.
> > > > >
> > > > >here is my pc config
> > > > >
> > > > >MB - a8v
> > > > >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> > > > >ram - 1 Gb
> > > > >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> > > > >
> > > > >PLS help!!!!
> > > > >
> > > > >wai
Anonymous
a b V Motherboard
May 13, 2005 9:47:10 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.asus (More info?)

You're Welcome Paul !

"paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
news:1115967500.357018.211730@g49g2000cwa.googlegroups.com...
thanks Ronk, problem solved!!
thanks very much
RonK ??:
> Hi Paul.
> If your board is the plain A8V then you have the Via VT8237 Raid
> Controller.
>
> In the bios settings under Onboard Devices - Set the Onchip Sata
Rom to
> Enabled.
>
> In the bios under Boot Menu / Boot Device Priority set the 1st
boot
> device to your CD.
> 2nd boot device to SCSI or the Raid controller (not sure on yours
how it
> is shown)
>
> Save those bios settings.
>
> During the next reboot hit the TAB key to enter the Raid Setup.
>
> It should show the one Sata drive. You should have the option to
setup the
> Raid with the one drive.
>
> In the A8V manual in section 5.7 it states how to create the floppy
for
> the Raid Driver. Follow those directions to make the floppy.
>
> After you have the floppy created, Have the XP CD in the drive, The
floppy
> in the floppy drive and boot the computer. You will have to hit a
key to
> boot from the cd.
> Watch for the prompt to hit F6 during the first part of the
installation.
> When to gets to the point where it needs the driver for the Via Raid
> Controller, Hit S to allow it to install the drivers from the
floppy.
>
> Good Luck and post back with any questions you might have.
>
> Ron
> "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> news:1115790641.644335.270490@g47g2000cwa.googlegroups.com...
> Dear all,
>
> I got it, but only in the deluxe version, there are some setting in
> bios are different with my MB. like on broad promise en/dis setting.
>
> but what should i do if i got the NO deluxe version:) )) oh no...
>
>
>
>
> paul ??:
> > Thanks for your reply.
> > I am not sure what is the difference a8v and a8v deluxe.
> >
> > the MB I use is a8v and only have 2 SATA connector (SATA 0 and SATA
> 1)
> > not sure which is for promise and VIA connection.
> >
> > however, 2 drivers i have tried before when i install win xp (Press
> > F6).
> >
> > but i find the boot piority menu in the bios there is one drive
seems
> > like VIS 6xxx 1st HDD. what it is? and i tried press tab to the
menu
> > config SATA RAid but no response if i press any key.
> >
> > pls help
> > RonK ??:
> > > Are you sure you have the Promise Sata Drivers on the floppy and
> not
> > the Via
> > > Sata Drivers ?
> > > You also have to make sure which Sata Connections you have the
hard
> > drive
> > > connected to. (Either the Via or Promise)
> > >
> > >
> > > "paul" <ball@mwlam.org> wrote in message
> > > news:1115779311.633969.113110@o13g2000cwo.googlegroups.com...
> > > Thanks for your reply, I did press F6 but still fail.
> > >
> > > And I do want to know , the bios setting since i saw some news
> posted
> > > here. I cannot find any ON BORAD PROMISE CONTROLLER SETTING FOR
IDE
> > > MODE OR SATA MODE. i think this is what i really want to know my
> a8v
> > > don't have this setting. old version? just updated from internet.
> PLS
> > > HELP!!!
> > >
> > >
> > > paul
> > > tHe xCiTeR ??:
> > > > Advanced -> Onboard Device Configuration -> Onboard Promise
> > > Controller
> > > > -> Operating Mode
> > > >
> > > > Set to IDE Mode
> > > >
> > > > If you are not planning on overclocking I would use the Via
> > > Controller
> > > > instead.
> > > >
> > > > On 10 May 2005 09:05:02 -0700, "paul" <ball@mwlam.org> wrote:
> > > >
> > > > >hi all,
> > > > >
> > > > >i got a problem when i install winxp(error shown cannot
> recognized
> > > the
> > > > >harddrive). I saw the manual which state i can change the mode
> to
> > > ide
> > > > >if i use single drive. but i search over the bios setting , i
> > cannot
> > > > >find it.
> > > > >
> > > > >here is my pc config
> > > > >
> > > > >MB - a8v
> > > > >harddrive - segate 160Gb(single drive) SATA.
> > > > >ram - 1 Gb
> > > > >cpu - amd 3000+ 939 socket.
> > > > >
> > > > >PLS help!!!!
> > > > >
> > > > >wai
!