Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

865PE Neo2 Bios keeps changing when i add IDE's

Last response: in Motherboards
Share
Anonymous
a b V Motherboard
December 8, 2004 4:52:53 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.msi-microstar (More info?)

i have Bios set so that - ON-Chip IDE Configuration is
Native Mode (Supported by WinXP- Allows all devices connected to IDE 1&2
and Serial 1&2 to be detected)
SATA Only or PATA Only (select the one that you boot XP with)
Keep SATA Active - Yes (if option available)
Keep PATA Active - Yes (if option available)
PATA Channel selection - Both (if option available)
Configure SATA as Raid - No (if option available)
Leave other settings here at default

i have XP Pro loaded on my SATA 160Gb Seagate which shows as Primary IDE
Master, then my DVD on 3rd IDE MAster BUT when i add my 40Gb IDE Maxtor HDD
it changes to
Primary Master = DVD
Secondary MAster = MAxtor
Third Master = SATA
and wont boot. It comes up say NTLDR is missing.
Why is this. I have another IBM 40Gb IDE drive that i want to put on as well
but when i do it says failed 4th Slave.

Thanks in advance to any helpers.
December 9, 2004 6:03:35 AM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.msi-microstar (More info?)

Try different settings with the SATA and PATA. Write down what you
have, them change one at a time to get it to work. Try these first.
SATA Only or PATA Only
Keep SATA Active - Yes
Keep PATA Active - Yes
PATA Channel selection - Both
There is another selection below this for IDE order. Some will not
adjust until you fix another. They grey out. Get them to adjust and
go back to the first to get it the way you want. This should get it.
I tried to find something on the forum but couldn't.


The Major wrote:
> i have Bios set so that - ON-Chip IDE Configuration is
> Native Mode (Supported by WinXP- Allows all devices connected to IDE 1&2
> and Serial 1&2 to be detected)
> SATA Only or PATA Only (select the one that you boot XP with)
> Keep SATA Active - Yes (if option available)
> Keep PATA Active - Yes (if option available)
> PATA Channel selection - Both (if option available)
> Configure SATA as Raid - No (if option available)
> Leave other settings here at default
>
> i have XP Pro loaded on my SATA 160Gb Seagate which shows as Primary IDE
> Master, then my DVD on 3rd IDE MAster BUT when i add my 40Gb IDE Maxtor HDD
> it changes to
> Primary Master = DVD
> Secondary MAster = MAxtor
> Third Master = SATA
> and wont boot. It comes up say NTLDR is missing.
> Why is this. I have another IBM 40Gb IDE drive that i want to put on as well
> but when i do it says failed 4th Slave.
>
> Thanks in advance to any helpers.
>
>
Anonymous
a b V Motherboard
December 9, 2004 4:48:16 PM

Archived from groups: alt.comp.periphs.mainboard.msi-microstar (More info?)

Thanks Mike will give this a go tonight.
"Mike" <mejacobie@netscape.net> wrote in message
news:bgPtd.125$sU4.85@trndny01...
> Try different settings with the SATA and PATA. Write down what you
> have, them change one at a time to get it to work. Try these first.
> SATA Only or PATA Only
> Keep SATA Active - Yes
> Keep PATA Active - Yes
> PATA Channel selection - Both
> There is another selection below this for IDE order. Some will not
> adjust until you fix another. They grey out. Get them to adjust and
> go back to the first to get it the way you want. This should get it.
> I tried to find something on the forum but couldn't.
>
>
> The Major wrote:
> > i have Bios set so that - ON-Chip IDE Configuration is
> > Native Mode (Supported by WinXP- Allows all devices connected to IDE 1&2
> > and Serial 1&2 to be detected)
> > SATA Only or PATA Only (select the one that you boot XP with)
> > Keep SATA Active - Yes (if option available)
> > Keep PATA Active - Yes (if option available)
> > PATA Channel selection - Both (if option available)
> > Configure SATA as Raid - No (if option available)
> > Leave other settings here at default
> >
> > i have XP Pro loaded on my SATA 160Gb Seagate which shows as Primary IDE
> > Master, then my DVD on 3rd IDE MAster BUT when i add my 40Gb IDE Maxtor
HDD
> > it changes to
> > Primary Master = DVD
> > Secondary MAster = MAxtor
> > Third Master = SATA
> > and wont boot. It comes up say NTLDR is missing.
> > Why is this. I have another IBM 40Gb IDE drive that i want to put on as
well
> > but when i do it says failed 4th Slave.
> >
> > Thanks in advance to any helpers.
> >
> >
!