Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Dawn of War: Sound issues

Last response: in Video Games
Share
October 3, 2004 12:59:08 PM

I recently got dawn of war and i think its a great game, but I have massive sound problems when I select a lot of units. Normally when there is not much going on on screen its fine.
Does anyone have similar issues? Im using a soundblaster live player(think it was called the gamer in the US) 5.1

Any help with this problem would be appreciated.

More about : dawn war sound issues

October 3, 2004 4:31:28 PM

what kind of sound problems? loud scratchy noises, random sounds? be a little more specific.

thanks.

"Never underestimate the predictability of Stupidity."
<A HREF="http://www.cameronwilliamson.com" target="_new">-={Neurotic Narcissist.}=-</A>
<font color=green>{FLM}</font color=green>
October 3, 2004 9:30:29 PM

The sound stutters, unit sounds slow down. Its like the computer isnt fast enough to handle the game or summik, but its only the sound that is effected, the game runs fine.
Ive put the number of channels down to low now and it the problem occurs much less often often now.
Related resources
October 4, 2004 4:54:31 AM

did you download the game or buy it?


sometimes pirated games will do that.(not saying that you pirate)

also have you checked your sound drivers?


SB 5.1 live right? try updating drivers as well. then check to see in your sound preferences in windows that the right device is chosen.(pretty thats already done but it cant hurt.)

also do you have any other games that this happens in?

you could also try reseating the card itself.


keep us updated.

"Never underestimate the predictability of Stupidity."
<A HREF="http://www.cameronwilliamson.com" target="_new">-={Neurotic Narcissist.}=-</A>
<font color=green>{FLM}</font color=green>
October 4, 2004 4:59:29 AM

i checked on their forum site and here are some threads about some similar problems, maybe these will help.


<A HREF="http://forums.relicnews.com/showthread.php?t=38193" target="_new">thread1</A>
<A HREF="http://forums.relicnews.com/showthread.php?t=40003" target="_new">thread2</A>
<A HREF="http://forums.relicnews.com/showthread.php?t=39993" target="_new">thread3</A>

"Never underestimate the predictability of Stupidity."
<A HREF="http://www.cameronwilliamson.com" target="_new">-={Neurotic Narcissist.}=-</A>
<font color=green>{FLM}</font color=green>
October 4, 2004 7:00:41 AM

Cheers man, they are having the exact same problem as me. Doesnt look like there is a fix for it at the moment though, hopefully relic will release a patch soon.
Anyway cheers for the help man.
October 4, 2004 11:41:20 AM

i try sometimes. hey when you get it patched please post the fix action just in case someone else has the problem ok?

"Never underestimate the predictability of Stupidity."
<A HREF="http://www.cameronwilliamson.com" target="_new">-={Neurotic Narcissist.}=-</A>
<font color=green>{FLM}</font color=green>
October 4, 2004 9:10:37 PM

yeh i will do.
October 6, 2004 1:01:36 PM

try playing with different sound settings... I had similar problems with Vice City with a Live 5:1 digital (now using NForce2 onboard these days though)... depending on the sound setup in the game sounds would not even happen (eg cars with no car noises horn engine etc...) EAX1 EAX2 & so-forth

Trust me I know what I'm doing... ooops, grab the cat...
October 6, 2004 7:51:07 PM

The links that PhukFace showed a lot of people with exactly the same problem, so I think it might be a game issue rather than a soundcard one.
It did recommend I turn down hardware acceleration if i was experiencing sound problems, but I dont want to have to do that. Or change any of my sound settings for that matter, it would annoy me having to change them everytime i played the game. But thanks for the suggestion.
I installed the 1.1 patch but it doesnt seem to make a difference, i think it only resolves network issues.
!