Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Closed

Windows 7 wont recognize my hard drive on install

Last response: in Windows 7
Share
March 5, 2011 10:17:57 AM


Hi I am building a computer fort the first time and I am having trouble getting Windows 7 to recognize my hard drive. My har drive and mother board are as follows:

Hard drive-Seagate Barracuda 7200.12 ST3500418AS 500GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive,

Mother Board-GIGABYTE GA-870A-UD3 AM3 AMD 870 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX AMD Motherboard

So when I go to install windows 7 I eventually get to a screen where it ask for an install location, unfortunately it doesn’t seem to recognize my hard drive. It gives me an option of installing driver so I went to the gigabyte website and downloaded the drivers that it said I required. I believe there was an AHCI driver and a Raid driver. After I stalled both of these drivers the hard drive still was not detected. One strange thing I noticed was that when I browse for a driver my hard drive is listed as a place I can search. I then proceeded to the Bios to try and match the drivers.
The hard drive is detected in the Bio. When the HD is set to IDE my BluRay play is able to read the windows install disc. But windows won’t recognize my HD. If I set it to AHCI or Raid I can’t seem to get the windows CD to load. Do I need an IDE driver?
Out of frustration I tried installing a windows XP to see if it would be able to recognize my hard drive. It seemed to load on the hard drive fine but entered this weird loop where windows would install itself but wouldn’t actually load as the operating system. In other words when I try to restart my computer and run the OS off of my hard drive it gave me an error message. Something like (windows OS could not be located) When I went to go install windows 7 again my hard drive still was not detected as a place to intall windows but when I search the hard drive (as if I was searching for a driver) I can see the Windows files that were loaded from when I tried to install XP.
I’m not really sure what to do at this point. I can’t seem to find the right drivers for my computer and I also can’t seem to change the setting of my HD to Raid or AHCI. Can someone please help me?
December 4, 2011 12:02:17 AM

Ragin Asain said:
Hi I am building a computer fort the first time and I am having trouble getting Windows 7 to recognize my hard drive. My har drive and mother board are as follows:

Hard drive-Seagate Barracuda 7200.12 ST3500418AS 500GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive,

Mother Board-GIGABYTE GA-870A-UD3 AM3 AMD 870 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX AMD Motherboard

So when I go to install windows 7 I eventually get to a screen where it ask for an install location, unfortunately it doesn’t seem to recognize my hard drive. It gives me an option of installing driver so I went to the gigabyte website and downloaded the drivers that it said I required. I believe there was an AHCI driver and a Raid driver. After I stalled both of these drivers the hard drive still was not detected. One strange thing I noticed was that when I browse for a driver my hard drive is listed as a place I can search. I then proceeded to the Bios to try and match the drivers.
The hard drive is detected in the Bio. When the HD is set to IDE my BluRay play is able to read the windows install disc. But windows won’t recognize my HD. If I set it to AHCI or Raid I can’t seem to get the windows CD to load. Do I need an IDE driver?
Out of frustration I tried installing a windows XP to see if it would be able to recognize my hard drive. It seemed to load on the hard drive fine but entered this weird loop where windows would install itself but wouldn’t actually load as the operating system. In other words when I try to restart my computer and run the OS off of my hard drive it gave me an error message. Something like (windows OS could not be located) When I went to go install windows 7 again my hard drive still was not detected as a place to intall windows but when I search the hard drive (as if I was searching for a driver) I can see the Windows files that were loaded from when I tried to install XP.
I’m not really sure what to do at this point. I can’t seem to find the right drivers for my computer and I also can’t seem to change the setting of my HD to Raid or AHCI. Can someone please help me?


funny thing is I have exactly the same problem with the same hdd. I have been trying and trying for the past whole week. but I still couldnt find a solution.

I have another sata hdd (250 gb samsung) and now I'm writing this from win 7 on that hdd. and here comes the interesting part. the other seagate 500 gb hdd is on the pc as 2nd hdd drive and it recognizes it.

I have no idea what to do.
Score
0
a b \ Driver
a b $ Windows 7
December 4, 2011 2:24:31 AM

teyology, this is older thread. Open your own, new one to get best help to your problem.
Score
0
a b \ Driver
a b $ Windows 7
December 4, 2011 2:24:47 AM

This topic has been closed by Nikorr.
Score
0
!