Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Speedstep doesn't work with Windows Vista 64-bit.

Last response: in Windows Vista
Share
October 15, 2008 9:48:49 PM

I had a thread before where I said that my computer ran hotter with Vista 64-bit. I've figured out why that is. I'm on a laptop and my processor is always at 2000Mhz, even when I'm idol. The processor used to run at 800Mhz with 32-bit while idol. Why does my speed step not work? My two core loads always seems to total at least 100%, even on idol. I don't know why this is. The only new thing is that I now have 64-bit.
October 15, 2008 9:56:48 PM

Use the Task Manager to view processes and see if any are using excessive cpu.
October 15, 2008 10:34:30 PM

Dougx1317 said:
I had a thread before where I said that my computer ran hotter with Vista 64-bit. I've figured out why that is. I'm on a laptop and my processor is always at 2000Mhz, even when I'm idol. The processor used to run at 800Mhz with 32-bit while idol. Why does my speed step not work? My two core loads always seems to total at least 100%, even on idol. I don't know why this is. The only new thing is that I now have 64-bit.


Well my Vista 64 bit laptop is running at 798 mhz, so it's working here. When you reinstalled you may have altered the power options back to a default of 'high performance'. There should be a 'power options' icon in your system tray, set it to 'power saver' or 'balanced. and the CPU speed should throttle back.
Related resources
October 15, 2008 11:14:43 PM

My power settings are at balanced. In task manager, sidebar is using 55 and the system idol is using 45. I hope these are percents.
October 15, 2008 11:29:40 PM

GOT IT!!! The sidebar gadget "SYS Gadget" was using up a huge amount of my processor. Now my processor is back to it's normal 55C temp and speed step is kicking in. My CPU loads are good again. I guess that's why you don't trust gadgets.
!