New home build - Help needed

Board: P5KC
Bios: 0903
OS: Win XP SP2
CPU: Intel Core 2 Duo 6850
Memory: Corsair DDR2 800 2BG
Video Card: EVGA GTS 8800 512Gb
PSU: Antec 550W

I have installed windows XP including SP2. I have downloaded all the latest video card drivers and onboard sound drivers. While installing Crysis and WoW and i am recieving various install and blue screen errors.

Personally i think i need a bigger PSU but i want some input before i go spend ~$200
In my bios hardware monitor settings i have the following listed:

VCORE Voltage [ 1.296V ] (in blue font)
3.3V Voltage [ 2.848V ] (in red font)
5V Voltage [ 4.392V ] (in red font)
12V Voltage [ 11.648V] (in blue font)

The other thing I think it could be is the RAM Voltage settings. My ram is 4-4-4-4-12 @ 2.1V wihle the motherboard is spec'd at 5-5-5-5-18 @ 1.8V. I have no idea how to modify these setting.

I have been working on getting this thing built for 2 weeks and am completely stuck. Can someone please provide me with some advice on how to get this fixed?

Thanks in advance
1 answer Last reply
More about home build needed
  1. If the voltage readings are accurate, your psu has a problem. Particularly the voltages in red: 3.3v & 5v. Their acceptable ranges should be:

    3.135v - 3.465v for 3.3v
    4.75v - 5.25v for 5v

    Basically, the fluctuations should be within 5%. If you don't have a multimeter, google speedfan & compare the voltage readings against the ones in bios. If they're the same, the psu is the problem.

    Before you rush out to pick up a psu, try clearing cmos, upping the ram voltage to 2.0v, run memtest+ for 5 passes:

    http://www.memtest.org/#downiso
Ask a new question

Read More

New Build Systems