Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Can't boot after installing 2nd memory module

Last response: in Windows Vista
Share
November 18, 2012 12:05:00 AM

Hi,

I was running vista with 2 GB of ram. After installing matching two new 2 GB modules, I can't boot. It suddenly reboots just after the windows startup progress bar kicks in. Computer works again after removing 2nd module.

Is this a matter of flaky RAM? It's true that this computer used to work with 2 + 1 GB of RAM.

c.
a b } Memory
November 18, 2012 7:59:02 AM

tallone69 said:
Hi,

I was running vista with 2 GB of ram. After installing matching two new 2 GB modules, I can't boot. It suddenly reboots just after the windows startup progress bar kicks in. Computer works again after removing 2nd module.

Is this a matter of flaky RAM? It's true that this computer used to work with 2 + 1 GB of RAM.

c.

Apparently so, if it boots without the 2nd stick. Tried booting with just the stick you removed, or switching the two of them ?
m
0
l
a b } Memory
November 18, 2012 2:42:40 PM

Are both sets the same voltage and settings ? You might try increasing the voltage a small amount -- Some MOBOs lose a bit of the voltage when running with all Ram slots filled and giving them a small increase in the voltage setting will get it working correctly (NOTE: there is always a possibility of damage when increasing voltage so make the changes in small increments and test each time.)
m
0
l
Related resources
November 18, 2012 4:48:12 PM

ksiemb: both of the new modules work when used individually. they dont work together, for some reason.

JDFan: im not sure how to adjust voltage. i looked thru the bios but dont see a page for this. will research...

thanks for ideas...
m
0
l
December 27, 2012 3:32:43 PM

update:

i found out that all of the capacitors on this computer were bad -- bulging or leaking. this may be related to the odd behavior of the computer and inability to access the memory stick.
m
0
l
!