Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

HELP with I7 920 + Asus P6t Deluxe

Tags:
  • Asus
  • Cooler Master
  • Intel i7
  • Overclocking
Last response: in Overclocking
Share
May 1, 2009 2:56:23 AM

hey guys heres my set up:



i7 920
OCZ StealthXStream OCZ700 PS
ASUS P6T Deluxe V2
COOLER MASTER V8
G.SKILL 6GB DDR3 1333 (PC3 10666)
EVGA 896-P3-1255-AR GeForce GTX 260
windows 7 rc1

right now its in a basic case with the side open....but it will soon to be moved in to a
COOLER MASTER HAF 932 once i get it on monday....anyways im been trying like crazy to OC this thing for like 2 days now
i read just about every thread about OCing the i7 with this mobo ...and set everything as others said..but still it crashes if i set BCLK Freq to 200 then it wont even post...i got it in to windows with these settings as recomend by a user called
gatorbill
******************************
AI Tweaker Menu
----------------------
Ai Overclock Tuner => Manual
Intel Speed Step Tech => Disabled
Intel Turbo Tech => Disabled
CPU Ratio => Auto
BCLK Freq => 186
PCIE Freq => 100
DRAM Freq => DDR3-1491MHz
UCLK Freq => Auto
QPI Link Data Rate => Auto

Voltages
-----------
CPU Voltage => 1.35
CPU PLL Voltage => 1.96
QPI/DRAM Core Voltage => 1.35
DRAM Bus Voltage => 1.64
CPU Differential Amplitude => 800mV
... all other voltages to Auto
***************************************8
is there anything im missing??

now with the settings like this im getting a BSoD when trying to load windows...if im lucky enough to get it in there it will crash as asoon i run prime95 and CPU-z/Realtemp tells me all my cores are in the 40sC and im running about 3.7 or about 3.8...

i would like to get this CPU to stay in about the 3.7's as i do HDvideo editing in Premier Pro /After effects ...games are cool but not my goal ...
anyone with a set up like this has any advice ? i read just about every webpage there is about Ocing the i7 (theres alot) most even talk about this mobo...but always ends in failing :pfff: 
thanks for your help guys

More about : 920 asus p6t deluxe

May 1, 2009 2:46:58 PM

Hi,
I think you get those setting on a forum , where I get mine. When I tried it I have problem too. I update my bios on my p6t v2, I can go now to 3.95 stable, but too play safe I run it at 3.67. Solve all my ocing problem. But there a downside doing that move , some people got problem with the update and loose thing after the upgrade, audio hdd. I my case I loose nothing maybe i'm lucky.

THanks
May 1, 2009 11:41:49 PM

Ill head over to asus and check out that update thanks!!, so after the update do you still have all the settings i posted? if not pls let me know how your got your set up :) 
i would like to see it go to 3.95 too...but most likely like you will keep it about 3.6/7

as for the update could you pls link me where you saw ppl are loosing audio? i would like to read more on that...i use optical right now for the audio if that matters...

thanks again for ur reply!!
Related resources
May 2, 2009 10:35:23 PM

I too am having a difficult time OC'ing. I seem to require much higher voltages than others are reporting to achieve stability. The best stable config I've gotten is 3.6GHz - but I see so many reports of achieving 4GHz.

Additionally, I seem to have sporadic boot problems. my system will post, then go to windows loading screen, then go black and never make it to the windows logon screen. After a minute or so, I will get 1 beep. If I reset the system, it will usually boot and run stable. Not sure if this is an OC issue, or a motherboard/Ram/GPU issue.

Any ideas?

Thanks,
Derek

PS:
- I first test my memory settings by configuring a low (12x) CPU multiplier and moderate CPU voltages
- Then I test my CPU by reducing the memory multiplier (via the DRAM CLK setting) and using known good DRAM bus voltages


Hardware:
Asus P6T
i7 920
prolimatech Megahalem heatsink
6GB Corsair XMS3 DDR3-1333 Kit
Antec true power 650 psu
EVGA GTX 260 superclocked 896MB
Antec 300 case, 2x 120mm fans
4x Seagate 320GB 3G SATA (2x Raid 0 pairs)
1x Seagate 1TB 3G SATA
1x DVD-RW
20in Viewsonic LCD & 19in CRT


BIOS:
v0502 (3/25/09)

AI Tweaker:
Ai OC Tuner - Manual
CPU ratio - Auto
Speedstep - Enabled
Turbo mode - Disabled
BCLK - 183
PCIE - 100
DRAM - 1467
UCLK - Auto
QPI - Auto
DRam Timing - All auto

CPU V - 1.45
CPU PLL - 1.96
QPI/Dram - 1.35
Dram bus V - 1.6
CPU diff amp - Auto (I haven't noticed much difference when set to 800)


Advanced:
CPU Ratio - Auto
C1E Support - Disabled
HW Prefetch - Enabled
Adjacent Cache Line Pref - Enabled
Intel Virtualization tech - Disabled
CPU TM - Enabled
Execute Disable Bit - Enabled
Hyper Threading - Enabled
Active cores - All
A20M - Disabled
C-State Tech - Enabled
C State package limit - Auto

OS: Vista 64

Stability testing:
4x Orthos (set affinity to 1x per core), Large in-place FFTs - stress some RAM
RealTemp: idle = 35C, max = 78C
May 2, 2009 11:25:40 PM

wow your setting of
CPU V - 1.45
does sound a bit much ,in no forums i read going above 1.35 , but i to get the issue where the screen goes black where should post and not boot in to windows, then once a force restart it will work,then the cpu gets reset to 2.66
still dont know what the right settings are :( 
May 3, 2009 12:16:33 AM

Tom's hardware had some configs where they set CPU voltage as high as 1.5: http://www.tomshardware.com/reviews/overclock-core-i7,2...

But most other posts indicate as low as 1.35 should be plenty for up to 4GHz. I would expect some system-system variation, and not all cpu/board combos to be the same. But 1.35 to 1.5 is a pretty large variation. My current understanding is - as long as you have a solid cooler to keep the temps down it's ok to run higher voltages. But I try to keep them as low as I can.

Besides the boot issue, my biggest concern is why my system seems to differ from the majority of them and require more volts...
May 8, 2009 7:06:45 AM

Bump
May 11, 2009 6:38:14 AM

Thanks for Bumping my thread..im really hoping for an answer for my issue....
Quote:
hey guys heres my set up:



i7 920
OCZ StealthXStream OCZ700 PS
ASUS P6T Deluxe V2
COOLER MASTER V8
G.SKILL 6GB DDR3 1333 (PC3 10666)
EVGA 896-P3-1255-AR GeForce GTX 260
windows 7 rc1

right now its in a basic case with the side open....but it will soon to be moved in to a
COOLER MASTER HAF 932 once i get it on monday....anyways im been trying like crazy to OC this thing for like 2 days now
i read just about every thread about OCing the i7 with this mobo ...and set everything as others said..but still it crashes if i set BCLK Freq to 200 then it wont even post...i got it in to windows with these settings as recomend by a user called
gatorbill
******************************
AI Tweaker Menu
----------------------
Ai Overclock Tuner => Manual
Intel Speed Step Tech => Disabled
Intel Turbo Tech => Disabled
CPU Ratio => Auto
BCLK Freq => 186
PCIE Freq => 100
DRAM Freq => DDR3-1491MHz
UCLK Freq => Auto
QPI Link Data Rate => Auto

Voltages
-----------
CPU Voltage => 1.35
CPU PLL Voltage => 1.96
QPI/DRAM Core Voltage => 1.35
DRAM Bus Voltage => 1.64
CPU Differential Amplitude => 800mV
... all other voltages to Auto
***************************************8
is there anything im missing??

now with the settings like this im getting a BSoD when trying to load windows...if im lucky enough to get it in there it will crash as asoon i run prime95 and CPU-z/Realtemp tells me all my cores are in the 40sC and im running about 3.7 or about 3.8...

i would like to get this CPU to stay in about the 3.7's as i do HDvideo editing in Premier Pro /After effects ...games are cool but not my goal ...
anyone with a set up like this has any advice ? i read just about every webpage there is about Ocing the i7 (theres alot) most even talk about this mobo...but always ends in failing :pfff: 
thanks for your help guys


i would really like to be able to keep my cpu @ anywhere from 3.6/7 ..but like i said i can OC it but once i seem to run a program that requires more cpu power my system crashes..mostly with a BSoD
May 11, 2009 10:55:19 AM

crazyjoezx said:
hey guys heres my set up:



i7 920
OCZ StealthXStream OCZ700 PS
ASUS P6T Deluxe V2
COOLER MASTER V8
G.SKILL 6GB DDR3 1333 (PC3 10666)
EVGA 896-P3-1255-AR GeForce GTX 260
windows 7 rc1

right now its in a basic case with the side open....but it will soon to be moved in to a
COOLER MASTER HAF 932 once i get it on monday....anyways im been trying like crazy to OC this thing for like 2 days now
i read just about every thread about OCing the i7 with this mobo ...and set everything as others said..but still it crashes if i set BCLK Freq to 200 then it wont even post...i got it in to windows with these settings as recomend by a user called
gatorbill
******************************
AI Tweaker Menu
----------------------
Ai Overclock Tuner => Manual
Intel Speed Step Tech => Disabled
Intel Turbo Tech => Disabled
CPU Ratio => Auto
BCLK Freq => 186
PCIE Freq => 100
DRAM Freq => DDR3-1491MHz
UCLK Freq => Auto
QPI Link Data Rate => Auto

Voltages
-----------
CPU Voltage => 1.35
CPU PLL Voltage => 1.96
QPI/DRAM Core Voltage => 1.35
DRAM Bus Voltage => 1.64
CPU Differential Amplitude => 800mV
... all other voltages to Auto
***************************************8
is there anything im missing??

now with the settings like this im getting a BSoD when trying to load windows...if im lucky enough to get it in there it will crash as asoon i run prime95 and CPU-z/Realtemp tells me all my cores are in the 40sC and im running about 3.7 or about 3.8...

i would like to get this CPU to stay in about the 3.7's as i do HDvideo editing in Premier Pro /After effects ...games are cool but not my goal ...
anyone with a set up like this has any advice ? i read just about every webpage there is about Ocing the i7 (theres alot) most even talk about this mobo...but always ends in failing :pfff: 
thanks for your help guys

hi
i might be able to help you
here's one of my recent post of my rig
Spec:
i7 920@ 4.2Ghz w/speedstep and turbo mode
P6T Deluxe V2 (0406)
Kingston HyperX DDR3-2000@CL 7-8-7-20
HD4870x2@900/1000
Enermax Revolution 1050W
Ultra 120 eXtreme 1366 Single Fan
CM690
ST3500320AS SD1A
1001FALS
6401AALS
it's in chinese but you can still see the photo that i oced to 200/2000 with ease
http://uwants.com/viewthread.php?tid=8051696
here's my settings:


Ai Overclock Tuner => Manual
Intel Speed Step Tech => Enabled
Intel Turbo Tech => Enabled
CPU Ratio => Auto
BCLK Freq => 200
PCIE Freq => 100
DRAM Freq => DDR3-2005MHz
UCLK Freq => 4009
QPI Link Data Rate =>72xx(x36)

Voltages
-----------
CPU Voltage => 1.45
CPU PLL Voltage => 1.80
QPI/DRAM Core Voltage => 1.65
DRAM Bus Voltage => 1.82
hope it helps
May 13, 2009 2:02:34 AM

thanks for the reply ryanytchan...i gotta admmit 4.2Ghz is a bit more then what i need lol....i was looking for some where in the rang of 3.6.
but for shyt's and giggles i thought i would give it a try...but my options differ from yours...
for DRam Frq i can get
1113MHz
1483MHz
1854MHz
2226MHz
2596MHz
2967MHz

and for UCLK i cant get 4009.. closest thing i have is
3895MHz & 4080MHz

QPI Link Data Rate i can get
6677MT/s
8159MT/s
8902MT/s

not sure why....
with the options i have do you have any recommendations to get to 3.6 stable?

Thanks again for your help!!
May 13, 2009 11:29:59 AM

crazyjoezx said:
thanks for the reply ryanytchan...i gotta admmit 4.2Ghz is a bit more then what i need lol....i was looking for some where in the rang of 3.6.
but for shyt's and giggles i thought i would give it a try...but my options differ from yours...
for DRam Frq i can get
1113MHz
1483MHz
1854MHz
2226MHz
2596MHz
2967MHz

and for UCLK i cant get 4009.. closest thing i have is
3895MHz & 4080MHz

QPI Link Data Rate i can get
6677MT/s
8159MT/s
8902MT/s

not sure why....
with the options i have do you have any recommendations to get to 3.6 stable?

Thanks again for your help!!

you need 200 bclk to get those settings
i am using p6t delux v2
3.6G i guess you could go for 180bclk or 200
for 180 you won't need that much voltage for qpi
200bclk*18=3.6Ghz
what's you ram again?1600?
May 13, 2009 11:49:27 PM

yea its G.SKILL 6GB DDR3 1333 (PC3 10666)
May 14, 2009 9:39:09 AM

crazyjoezx said:
yea its G.SKILL 6GB DDR3 1333 (PC3 10666)

try using lower qpi until you get it stable
try the settings above first and see if it work
just make sure your ram is running on 1333 cause memory modules in this speed isn't designed for overclocking
if you want better bandwidth i suggest you work on timings
November 25, 2009 4:13:15 PM

off: i get that black screen too but without any oc.... why is that ? :( (( i tryed vista, w7.. in all i get the same problem and i need to restart 1 or 2 times for the windows to work right... :( ....

on: I have the same configuration and i got to 4ghz and a 3.8 stable with this conf:

Ai OC tuner : manual
cpu ratio 19
bclk 200
pcie 100
dram 1600
uclk 3200
qpi link auto
vcore: 1.27 (1.30)
pll 1.88
qpi/dram v 1.3 (1.325)
ioh v 1.2
ioh pcie v 1.5
ich v 1.2
ich pcie v 1.5
vdimm 1.6
dram dat auto
dram ctrl auto
llc enabled
cpu amplitude 800
cpu clk skew normal
ioh clk skew normal
spectrum disabled
hw prefetch enabled
cache prefe enabled
virtualization enabled
cpu tm enabled
exec disa bit enabled
ht enabled
active cores all
a20m disabled
dram timing 7-8-7-20 (mine is cl7 , depends on your ram.. its not that important)
timing mode 1n (this is important)
rest 1st info auto
2nd and 3rd info auto

You can play with your vcore and qpi/dram voltages a little :) 
the max for vcore is 1.35 (dont go that far :p  )
max for vuncore is 1.45 (no problem at all running at 1.35)
dram must stay at 1.65 but in this MB u cant sellect that value so go for 1.66 or 1.64

Good luck!
!