Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

AHCI drivers not in list during XP install

Last response: in Storage
Share
October 17, 2009 2:28:53 AM

Thank you in advance for any help.

I'm trying to install AHCI and windows XP on a new system. Motherboard: GA-EP45-UD3R

I have:
1. Set AHCI in bios
2. created a floppy which is supposed to contain both the SATA RAID and SATA AHCI drivers (ive done this 3 different times. downloaded the files from gigabyte, downloaded them from intel-the "32bit floppy disk utility" or whatever, and ran an exe on the motherboard cd-rom that copies the drivers to the floppy. The files on the floppy are iaahci.cat, iaAHCI.inf, iastor,cat, iastor.inf, Iastor.sys, TXTSETUP.OEM. )
3. Everytime time, after I start installing XP and press F6 to get to a list of drivers, my list only has 4 choices, all of which are "SATA RAID" drivers, but the list is also supposed to have AHCI drivers on that list, and it doesn't have any.


Motherboard: Ga-EP45-UD3R
x25-m Hard disk
IDE CD Rom Drive
e8500 cpu
a b V Motherboard
a b G Storage
October 22, 2009 9:47:30 AM

First things first: any reason why you're trying to activate AHCI?
a b V Motherboard
a c 328 G Storage
October 22, 2009 2:22:53 PM

There are two SATA controllers on that board - the main one in the southbridge by Intel, and a second by Gigabyte. I assume you are trying to use the main Intel system. So are you sure that you have set the INTEL SATA ports to AHCI mode, and then loaded the INTEL drivers on the disk?
!