Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

What kind of frame rates should I be getting with gtx 295?

Tags:
  • Graphics Cards
  • Gtx
  • Graphics
Last response: in Graphics & Displays
Share
March 20, 2009 2:19:40 AM

How should the gtx 295 perform in high end games like Empire Total War and Fallout 3??? Shouldnt it be like over 60 fps? I just got an EVGA gtx 295 and it barely plays those games with all settings maxed and resolution at 1920x1200. Theres gotta be some reason it is slow and stuttering, cause I dont think it should be this bad. Anyone else have a gtx 295 that doesnt perform that well?? Thanks

My Specs:
Intel Core2 Quad Q9550 @2.83 ghz
EVGA GTX 295 gpu
8GB Corsair XMS DDR2 800 4-4-4-12
Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty
Western Digital 500gb 7200rpm HD
Gigabyte GA-EP45-UD3P mobo
Kingwin Mach 1 1000w psu
Apevia X-Jupiter full tower case
Lite-On all in one drive
Windows Vista Home Premium 64 bit
Logitech G7 mouse, Z-5500 speakers, G15 keyboard, LG 26" LCD monitor

More about : kind frame rates gtx 295

March 23, 2009 6:50:42 AM

That is strange, indeed, since I have a single 8800gtx and I play Fallout 3 at absolutely smooth framerates, I have 6gigs of ddr2, core2duo 6700@ 3.25. , creative xfi soundblaster & windows vista 64-bit.
Your gpu and cpu are way better than mine...the 295 is better than 2 gtx260s in sli, and although your cpu clockspeed is slower, your mobo runs @ 1333mhz, as opposed to my 1066mhz. Have you tried updating the video drivers. What else is running in the background?? Anti virus programs??? Is you hard drive defragmented?? There could be a lot of things possible, But to answer your question, with everything normal, you should be able to max out Fallout 3 atleast. Even empire total war should be fine, coz you have a quad core cpu...and it is very cpu intensive, your graphics power is great too. You need to check a few things to find out where the problem is...
March 23, 2009 10:08:57 AM

Empire Total War is very demanding game. My mate with the system specs q6600 3.4GHz with gtx280 gets 15 - 20 fps at (max settings)1080p in big battles.
Related resources
March 23, 2009 2:15:20 PM

it's possible you have a defective card OP. My 295 runs crysis 1920x1200 Highest Settings 2xAA with framerates in the high 50s. I might attempt to contact EVGA and see if they can help you determine if your card needs to RMA'd
March 26, 2009 12:27:33 AM

dreamyguy79 said:
That is strange, indeed, since I have a single 8800gtx and I play Fallout 3 at absolutely smooth framerates, I have 6gigs of ddr2, core2duo 6700@ 3.25. , creative xfi soundblaster & windows vista 64-bit.
Your gpu and cpu are way better than mine...the 295 is better than 2 gtx260s in sli, and although your cpu clockspeed is slower, your mobo runs @ 1333mhz, as opposed to my 1066mhz. Have you tried updating the video drivers. What else is running in the background?? Anti virus programs??? Is you hard drive defragmented?? There could be a lot of things possible, But to answer your question, with everything normal, you should be able to max out Fallout 3 atleast. Even empire total war should be fine, coz you have a quad core cpu...and it is very cpu intensive, your graphics power is great too. You need to check a few things to find out where the problem is...



ya i dont have anything else running in the backround. No antivirus. I gues I could RMA it. All video drivers are up to date. havent defragged my HDD. Ever. lol dont even know how to do that.
Anonymous
a b U Graphics card
July 15, 2009 1:11:54 PM

I have the same problem with an gainward 295.
With 1920x1200 neighbour images are perfect. When I see the distant peoples I see, often a polygons .
I have changed all settings options but the problem don’t change. Thanks

My Specs:
Intel Core i7920
GAINWARD GTX 295 gpu
Windows Vista Home Premium 64 bit
-
-
-
-
Logitech G9 mouse, G15 keyboard, LG 24" LCD monitor
Anonymous
a b U Graphics card
July 15, 2009 1:11:55 PM

I have the same problem with an gainward 295.
With 1920x1200 neighbour images are perfect. When I see the distant peoples I see, often a polygons .
I have changed all settings options but the problem don’t change. Thanks

My Specs:
Intel Core i7920
GAINWARD GTX 295 gpu
Windows Vista Home Premium 64 bit
-
-
-
-
Logitech G9 mouse, G15 keyboard, LG 24" LCD monitor
!