Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

PCI-E Slot problem

Last response: in Motherboards
Share
October 5, 2009 6:17:25 PM

Hello ;) 
I recently upgraded my hardware and... hmm everything seems to work fine BUT i think my graphics card could work better.

ok, first things first - specs:
mobo: Asus M3N-HT Deluxe(mempipe edition to be precise)
cpu: AMD 955 3.2GHz
hdd: WDC750GB 32MB Cache and WDC500GB 16MB Cache
gpu: BFG GTX 285 OCX
psu: Chieftec 750W
sound card: SB X-fi Xtreme Gamer
os: Windows 7 Ultimate x64

Now the problem:
Well my mobo has 3 pcie x16 slots (two blue and one black between them) The problem is I can install my new gpu only on black slot(which can only run at x8 from what I found out, also gpu-z shows that) If I put this card in either top blue or bottom blue slot and when i power it up everything seems to work except theres no screen :/  but I can hear the bios signal and I can see that gpu fan is working....
I searched the mobo manual for any clues but only found out that the primary pcie slot is top blue(maybe it can be changed in bios? however I didn't found anything like this, by name at least)
Can someone tell me what is going on and how to fix it ?

BTW: I wonder if this is worth my time anyway ? Should I expect any changes in performance?

More about : pci slot problem

a b V Motherboard
October 6, 2009 9:30:35 AM

Unfortunately you're limited to the black slot, as that's the only slot on your mobo designed to run GPUs. Where'd you read that your mobo features 3 x16 slots?
Related resources
October 6, 2009 8:42:12 PM

A little update:
I tried now again to put it in top blue slot with different bios settings and (of course) still black screen... however i'm sure now windows started as normal. im sure coz after i changed it back to 2nd slot and started windows, gadgets were in the middle of screen and i usually have em in the top right corner(so it booted as if without drivers with lowest resolution) besides i heard hdd :) 
December 10, 2010 11:00:43 AM

bump... a little help here ?? anyone???
July 29, 2011 7:38:40 AM

Hey did you ever get this issue resolved?

I have the same MOBO (M3N-HT Deluxe Mempipe) and a Leadtek GTX285 slotted into the top blue PCI-e slot. All works as it should.

Try the following:
1. Slot your GFX card into the top blue slot
2. Make sure you have 2x separate power connectors from your PSU slotted into the power jacks on your GFX card
3. Make sure your power cable is still disconnected from the back of your PSU...
4. Hit (and hold) your power button for about 5 seconds and clear MOBO'sCMOS
5. Plug your power back into your PSU and try boot up again.

If that fails to resolve your issue, then try the following:
1. Slot your GFX card into the top blue slot
2. Make sure you have 2x separate power connectors from your PSU slotted into the power jacks on your GFX card
3. Plug your monitor into the onboard VGA or HDMI jack of your MOBO
4. Plug your power back into your PSU and boot up.
5. Enter BIOS and set up Primary Display Adapter as PCI-e
6. F-10 to save and exit
7. Plug your monitor into your GFX card and try boot.

Happy hunting!
July 8, 2013 12:26:05 AM

bonjour tout le monde
voila jai un gros probleme j'ai investi dans une carte mere asus m3n-ht deluxe
jai aussi investi dans une carte video asus gtx 670 2go ddr5 ...
sur la carte mère y a trois slot pci e deux bleu et un noir ..
quand je met ma carte video sur le slot principal bleu x16 le pc s'allume et se bloc et redemare sans arrêt et impossible d'allé dans le bios j'ai testé sur le deuxième slot bleu en x16 et sa fai la même chose et quand je branche la carte vidéo sur le slot du milleu noir le pc fonction tres bien mes je suis en x8 d'aprés se que j'ai lue sur internet je ne ses pas pourquoi sa fai sa je ni comprend rien et mes jeux ne tourne pas comme il devrai vue que je suis en x8 .......
j'ai vraiment besoin de vos talent car la je ni comprend vraiment rien jai meme pensé que les slot bleu pci e et défectueux aidé moi svp
merci d'avance ......
July 8, 2013 12:43:47 AM

Field2sdsf said:
Plug your monitor into your GFX card and try boot.



re bonjour ma carte video et branché a ma tv samsung avec un cable vga
alimentation antec signature 850w
carte video asus gtx 670 2go ddr5
carte mere asus m3n-ht deluxe
quand je branche ma carte video sur le slot bleu le pc démare mes il se bloc et il fai que de redémaré
et impossible de rentée dans bios et quan je met ma carte vidéo sur le slot noir le pc fonctionne tres bien mes je suis en x8
alor que les slot bleu sont en x16
j'ai cherché sur internet et je net pas trouvé dou sa vient j'ai vraiment besoin d'aide car la je ne comprend pas pourquoi sur le slot principal bleu sa fonctionne pas

!