Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Memory ISSUES

Last response: in Memory
Share
October 30, 2009 2:51:45 AM

Thanks for reading guys my problem is as follows, i have 4bg of corsair dominator ram 2x2bg sticks its supposed to run @ 1066mhz but it will only run @ 800mhz the ram is in the compatibility list for my MoBo and if i set the ram manually to 1066mhz the pc wont post also in the advanced options the timmings are 5-5-5-18 stock but they should be 5-5-5-15 but if i change this it still wont post.

Info...

Processor: Phenom II 940 black edition @ 3ghz
PSU: Corsair TX650W
Memory: 2x2gb Corsair Dominator DDR2
MoBo: DFI Lanparty 790FXB M2RSH
GPU: HIS HD4890 turbo

More about : memory issues

Best solution

October 30, 2009 3:14:32 AM

Are you running at the @2.1 voltage recommended by Corsair? Default voltage for most MoBo's using DDR2 is 1.8v.
If it's at 1.8v try raising it to 2.0v and see if it will boot, as you may not need to run as high as 2.1v if you are not overclocking.
Share
October 31, 2009 4:51:06 AM

yeah i tried that and still no post have no idea what to do with it
m
0
l
Related resources
October 31, 2009 6:35:09 AM

Have tried raising or lowering the Processor-NB Frequency Multiplier? If you do this make sure that the CPU-NB HT Link Speed is matched up. It can not be set higher than the multiplier (ie... 10x 200 FBS=@2000MHz~set the link speed to @2.0GHz)
m
0
l
October 31, 2009 8:20:29 AM

i will try this at the moment it is set to 15 X 200 and NB runs @ 1800mhz
m
0
l
October 31, 2009 5:41:48 PM

With a NB of @1800 your current setting is 9x 200 with a HT of @1.8gHz if you bump it up a notch or 2 it won't hurt anything even running your memory at @800.
m
0
l
October 31, 2009 7:43:57 PM

If your memory is 1066, and it will not run at that speed, your MB front bus must be listed at 800 maximum? You should not have to adjust anything if the MB can handle 1066 - What is the OS being used? I might be missing something here in information. Keep Charging!
m
0
l
November 1, 2009 6:15:43 AM

Ok so i just upped some stuff and now the HT link is 1800mhz <--same as before
but the NB Freq is @ 2400mhz
ram is still 800mhz
m
0
l
May 31, 2010 3:46:48 PM

Best answer selected by killer_au.
m
0
l
!