ASUS Crosshair IV & 1090t Overclocking Problem.

So i've been at it for 3 days now and i have no clue what is stopping me from overclocking.

System Spec:

MOBO: Asus Crosshair IV

CPU: AMD Phenom II x6 1090t

GPU: ASUS 6950 2GB

RAM: G.Skill 8GB (2x4GB) DDR3 1333

PSU: 850 Thermaltake Blackwidow

CPU Cooler: Thermaltake Frio

Case: HAF 932

HDD: 1 TB Western Digital blue 6gb/s


BIOS INFOMATION:

Asus Crosshair IV Extreme
Extreme Tweaker
CPU Level Up.......................: [Auto]
A1 Overclock Tuner.................: [Manual]
CPU Ratio..........................: 20
AMD Core Technology................: [Disabled]
AMD Turbo CORE Ratio...............: N/A
CPU Bus Frequency..................: 200
PCIE Bus Frequency.................: 100
DRAM Frequency.....................:1333
CPU/NB Frequency...................:2800
HT Link Speed......................:2400
**********EXTREME ENGINE************
PWM Phase Control..................: [Full Phase]
CPU Voltage OCP....................: [Enabled]
CPU PWM Frequency..................: [Auto]
CPU Load Line Calibtatiom..........: [Auto]
CPU/NB Load Line Calibtatiom.......: [Auto]
CPU/NB Voltage OCP.................: [Enabled]
*******Please key in numbers********
Extreme OV.........................: [Disabled]
CPU & NB Voltage Mode..............: [Manual]
CPU Voltage........................: 1.45000v
CPU/NB Voltage.....................: 1.30000v
CPU VDDA...........................: 2.8125v
DRAM Voltage.......................: 1.5875v
HT Voltage.........................: 1.2875v
NB Voltage.........................: 1.300v
NB 1.8 Voltage.....................: 1.802v
SB 1.1.............................: 1.2625v
VDDR...............................: 1.205755v
VDDPCIE............................: 1.2455v
DRAM CTRL REF Volts CHA............: [Auto]
DRAM DATA REF Volts CHA...........: [Auto]
DRAM CTRL REF Volts CHB............: [Auto]
DRAM DATA REF Volts CHB...........: [Auto]
************************************
CPU Spread Spectrum................: [Disabled]
PCIE Spread Spectrum...............: [Disabled]
____________________________________
Advanced Menu
<CPU Settings Sub Menu>
Microcode Updation.................: [Enabled]
Secure Virtual Machine Mode........: [Enabled]
Cool 'n' Quiet.....................: [Disabled]
C1E Support........................: [Disabled]
ASUS Core Unlocker.................: [Disabled]
CPU Core Activation................: [Auto]
2nd core...........................: N/A
3rd core...........................: N/A
4th core...........................: N/A
5th core...........................: N/A
6th core...........................: N/A
<DRAM Controller Information Sub Menu>
Channel Interleaving...............: [Auto]
MemClk Tristate C3/ATLVID..........: [Disabled]
Memory Hole Remapping..............: [Enabled]
DCT Unganged Mode..................: [Always]
Power Down Enable..................: [Disabled]


Even with all this, double checked and everything Volts and what not. My computer starts up perfectly but then after not even 5 mins with Prime 95. It Crashes. Boom, Blue Screen,


However if i put the CPU Ratio to 19.5 just 0.5 below, @ 3.9GHz it works flawlessly.

Am I doing something wrong? is there something wrong with my volts or Ratio?

Feel Free to ask any questions or leave comments that apply to the thread.

Thank you.
1 answer Last reply
More about asus crosshair 1090t overclocking problem
  1. i have same exact hardware with 1gb 6950, i think i was able to reach those settings. Currently I have a 100% stable 4.1Ghz, so you can always do what I did:

    overclock ai: Manual
    Ratio: 20
    Bus:205
    Ram speed: select closest to rated speed
    Extreme OverVoltage: Enable
    Mode: Manual
    CPU:1.40
    DRAM:1.75

    Everything else on that page is left at default, spread spectrums disabled. Prime 95 has been running for over 6 hours now, stable core temp of 63. Can someone post their settings if they can achieve higher?
Ask a new question

Read More

CPUs Asus Overclocking