Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Closed

Fan Too LOUD after CPU Upgrade - Dell Optiplex 755

Last response: in CPUs
Share
September 1, 2009 2:42:39 PM

Hi All:

I have a Dell Optiplex 755. Replaced the old E4500 with a new CPU - the E8400. Runs much faster (Super PI - about 30 - 35% better).

HOWEVER, now the fan is stuck at super speed - sounds like a freight train. Dell says there are not any settings to slow it down. From what I can tell, the E8400 is supposed to run cooler than the older CPU.

Checked BIOS - and there are no settings affecting the fan speed.

Anyone know any way to get the fan to slow down?

THANKS for any help or suggestions!
September 1, 2009 3:30:07 PM

What are your temps?
Did you clean off the existing thermal compound and apply new thermal compound?
Did you update the BIOS?
Score
0
September 1, 2009 5:51:31 PM

I don't have precise temps.

I did clean of existing stuff & added new.

I did not update BIOS.

The PC is in use right now - I'll try a bios update after hours and see if it helps.

THANKS
Score
0
Related resources

Best solution

September 1, 2009 6:03:34 PM

Cool. If the BIOS update does not work then it would be very helpful to have temps. You can use this tool to get them: http://www.almico.com/speedfan439.exe

Good luck!
Share
September 8, 2010 4:00:01 PM

ffratzke said:
I don't have precise temps.

I did clean of existing stuff & added new.

I did not update BIOS.

The PC is in use right now - I'll try a bios update after hours and see if it helps.

THANKS


This thread is listed as solved and yet the solution is not listed. We are having the same problem. We've replaced the fan, cleaned the CPU and reapplied compound, blown out any minor dust. :pt1cable: 

The only thing we have not done is update the BIOS. It would help us to know if that fixed the problem or what the resolution was.

Thank you. :) 
Score
0
a b à CPUs
September 8, 2010 6:18:38 PM

This topic has been closed by Mousemonkey
Score
0
!