Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

Brand new i7 system SLOW

Last response: in Systems
Share
June 14, 2009 2:39:27 AM

i just have received my new i7 build however, its being a little slow.
i7 920
gtx 285
p6t
6gb ram
1 tb wd

loading times on this system are horrible. would it be my setup or the 1tb hd. i might be missing something i shoulve set in the bios its set to AHCI

More about : brand system slow

June 14, 2009 2:54:59 AM

you would think for the price of a i7 it shouldn't be slow. are your ram sticks in the right dimm slots for triple channel?
June 14, 2009 3:04:29 AM

Just need it tweaked and setup right, have to know whats slow and what is normal for your parts, be more specific, whats slow exactly? time frames etc
Related resources
June 14, 2009 3:22:36 AM

sharken said:
Just need it tweaked and setup right, have to know whats slow and what is normal for your parts, be more specific, whats slow exactly? time frames etc


john_smarty said:
i just have received my new i7 build however, its being a little slow.
i7 920
gtx 285
p6t
6gb ram
1 tb wd

loading times on this system are horrible. would it be my setup or the 1tb hd. i might be missing something i shoulve set in the bios its set to AHCI


--EDIT-- Forgot to add, be sure to set the drive mode to AHCI, as some motherboards default that setting to IDE (which therefor caps the data speed to the IDE standard).
June 14, 2009 3:37:14 AM

Did you do a fresh os install or a transplat from old rig. If you didnt do a fresh install thats the problem.
June 14, 2009 3:37:40 AM

there's alot of tweaks you can do to speed it up, pm me ill write em out for you, makes huge difference, what OS also?
June 14, 2009 3:44:39 AM

i am running vista ultimate 64 bit
it was a fresh install
and the ram is in the right slots
drive is in AHCI mode
June 14, 2009 4:02:55 AM

describe "slow", do you mean things take a long time to start up, things dont work as fast as you think they should once they have started, games running slow?

Which 1TB western digital hard drive did you get? If its a caviar SE or blue instead of a black that would slow your loading times a bit.
June 14, 2009 4:03:44 AM

its the black
slow as in things take a long time to load
June 14, 2009 4:11:20 AM

What are you trying to load? How long does it take?

Slow for one person is fast for another, try to put things into perspective.

For example:
Person 1: A Corvette is slow.
Person 2: A Corvette is fast.
Me: For that money you can start looking at Nissan Skylines.
June 14, 2009 4:13:08 AM

it takes almost a minute to load cod
30 seconds to load itunes
stuff like that were it should only take less than 5 seconds
June 14, 2009 6:04:30 AM

You running Service Pack 1, Service Pack 2, or the original? Cuz Vista sucked out of the box. Grab Windows 7, Its quick. And since youve got Vista, ppl are speculating that you'll get a discount on Windows 7 when its finally released. I grabbed a free copy of Vista from a friend who wasnt using it for that reason.
June 14, 2009 6:04:44 AM

sorry, didnt mean to double post, but couldnt figure out how to delete it so i figured id edit it to explain.
June 15, 2009 7:23:06 PM

ok well its not the hard drive i cannot figure out what it is
the hard drive ran
min: 40mb/s
max:104mb/s
!