Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

GA-EP45-UD3P won't boot in dual channel!

Last response: in Motherboards
Share
January 27, 2010 12:11:40 AM

Hey guys, I got a problem with my GA-EP45-UD3P. Here's my specs

E8400
GA-EP45-UD3P
2x 2g gskill ddr2 1066 (f28500CL5D)
evga gtx275
corsair tx 850W


Here's the deal... i can boot with one stick in any slot, and i can boot with two sticks in non-dual channel slots (1&2, 3&4), but for some reason I can't get it the system to boot with 2 sticks in dual channel (slots 1&3, 2&4). When i try booting with two sticks, the computer wont post and goes into reboot loops until i turn it off. i already RMA'd the board, and this is the second one i've dealt with.

i've followed all the advice on the gskill forums about manually setting timings. i boot with one stick to manually set timings, and then i put in the 2nd stick and it doesnt post, so i take the 2nd stick out again and when i go into bios it tells me some settings have been reset yadayada.

i've run memtest86 with each stick separately and gotten 0 errors, but once i put in the 2nd stick i get a bunch of errors in the first pass. it doesnt seem to matter if i use slots 1-3 or 2-4.

i'm currently running prime95 blend test with one stick in, and everything is running fine so far after about 15 minutes (no errors, temps are all fine)


this is my 2nd board and im getting really fed up with this problem, if any of you have ANY advice at all i'm willing to listen and try it out.

help me out if you can! it'd be much appreciated
a c 177 V Motherboard
January 27, 2010 12:26:02 AM

My main system is down for a PSU RMA, so I can't access my 'canned' overclock/memory setups right now, but this one might do for you:
http://www.tomshardware.com/forum/262546-30-ep45-ud3p-s...
If it doesn't look close, post back your CPU type (and whther you have aftermarket HSF) and I'll try to cobble something up tomorrow...
m
0
l
January 27, 2010 1:02:19 AM

yes im looking at your post right now, about to try it all out. i got all the settings set just havent tried booting with 2 sticks.


i do have an aftermarket HSF (arctic freezer 7 pro rev2.0)
m
0
l
Related resources
January 27, 2010 1:11:05 AM

tried your settings in that post and no luck :/  just constant reboots
m
0
l
January 27, 2010 1:18:32 AM

i appreciate your help but dont go through the trouble. i only have til tommorow to fix this before i go back to school. im just gonna get a refund on the board and the memory and get an xfx 750sli with some ocz ddr2 800. thanks tho!
m
0
l
April 20, 2012 12:58:25 AM

bilbat said:
My main system is down for a PSU RMA, so I can't access my 'canned' overclock/memory setups right now, but this one might do for you:
http://www.tomshardware.com/forum/262546-30-ep45-ud3p-s...
If it doesn't look close, post back your CPU type (and whther you have aftermarket HSF) and I'll try to cobble something up tomorrow...



I hate to resurrect such an old post but. I have this exact same issue with the same board and same gskill memory. works fine in single channel mode, will not post in dual. I have tried changing the settings as posted in the other thread you referred to with no luck. I am running a core 2 q8300. Please help if you can.
m
0
l
!