Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

MSI 790fx gd70 problems??

Last response: in Motherboards
Share
March 17, 2010 2:06:12 AM

okay i just got my 790 fx gd70 that i oreder. put in my hd 5770, plug everything in correctly. then bam, turn on the motherboard all the lights and fans come on especially the gpu fan which sounds like its at 150% speed. it will not slow down at all. also i hear crackling in my speakers that are plugged into the motherboard. the power button on the motherboard will only turn the computer on not off and it will nto reset it. the hdd led stays red (idk if thats anything important). the post led does not come on. i did not have any problems with my m4a78t-e so im wondering if i made a mistake with this one. also my monitor will nto come on. i got a vga to dvi adapter plugged into the gpu since the motherboard does not have a vga connector.

***EDIT*** just took out my memory sticks. the one closest to the cpu smells burnt. im getting error code ff. gpu fan has lowered. but the monitor still will nto come on.put a stick of ram in the mobo and goes back teh way it was.

specs:
amd phenom x4 955 be
4gb ddr3 dual channel viper extreme ram
250gb hd
800w psu.
a b V Motherboard
March 17, 2010 2:38:41 AM

Could be a bad board, or Ram. Follow the checklist in the homebuilt section.
m
0
l
a b V Motherboard
March 21, 2010 2:45:38 PM

I know what you mean about the initial startup... mine does the same thing, but only lasts for about 2 seconds.
Anyway, it sounds like you have a failing motherboard for some reason. Maybe you got a bad stick of ram that shorted something out.
How bad is the speaker interference? That sounds like something's wrong with the MoBo... I can't think of anything else that would cause that other than bad speakers, and I'm assuming that they worked fine before.
m
0
l
Related resources
March 23, 2010 11:34:58 PM

well ive used the ram on a previous board with no issue, it was the m4a78t-e. just got a replacement mobo and still the same issue. can anyone guide me to some ram tahts compatible with the 790fx?
m
0
l
a b V Motherboard
March 24, 2010 12:15:23 AM

So even with one stick (preferably the non-burnt) no luck?
m
0
l
March 24, 2010 12:24:31 AM

thats true. its either my ram or gpu. ive put the non burnt smelling stick in all 4 of the slots and still get the FF code.
m
0
l
March 24, 2010 12:51:42 PM

well heres the current status,i have everything plugged in my mob, 4gb ddr3 1333 patriot extreme ram, hd 5770, amd phenom x4 955 be, 160gb hd, got everything powered and everything comes on except the monitor displays a black screen and the light for the monitor is still on standby. the error code is still ff, i leave the comp on for about 30 seconds and it powers off automatically and sometime the red hdd light keeps blinking. thats about the gist of it.
m
0
l
a b V Motherboard
March 24, 2010 4:04:05 PM

I guess you need to get a hold of some other ram to try. Any computer repair shops near by that could test components for ya (so you don't have to waste money)?
m
0
l
March 24, 2010 4:37:24 PM

well i just noticed something. i disconnected everythiing except the gpu memory cpu and keyboard. i noticed that when i turn on the computer the keyboard lights do not come on. im guessing my mobo is fried.
m
0
l
a b V Motherboard
March 24, 2010 4:49:14 PM

Might want to RMA the ram and MB if possible, just to be sure no bad parts are sticking around and damaging others.
m
0
l
March 24, 2010 5:05:09 PM

i migh get some new ram seeing as one already smells burnt. but its weird it worked on my old board and this ones better. idk
m
0
l
March 24, 2010 5:06:05 PM

yyeah when i take the unburnt smelling ram out the red hdd light stops flashing. another thing, i have an ultra lsp 750w ps. you think thats good?
m
0
l
a b V Motherboard
March 24, 2010 5:41:11 PM

Ultra quality varies, however I have used their X connect 2 for years with no issue. It even protected my system from a defective 4850 (had a short in it) so assuming the PSU is not defective, it isn't a terrible one.
m
0
l
March 24, 2010 5:49:52 PM

so im assuming its the ram. ill let you know how everything goes once i get new sticks. thanks alot youve been a big help.
m
0
l
April 5, 2010 10:48:12 AM

I just bought one yesterday, & it works fine with the AMD Phenom II 965 pared with 4GB or OCZ AMD Black edition 4GB ram @ 1600Hz. Although it took a couple of second to start up. and all motherboards newly installed will power-up all components on max till you adjust the settings for optimal or something like that.

but its a nice piece of ART.
m
0
l
April 7, 2010 2:08:11 PM

YEAH IT WAS MY RAM. SORRY I DIDNT GET TO THIS SOONER. I GOT SOME OCZ PLATIMUM DDR3 1333 RAM AND IT WORKS LIEK A CHAMP. I ALSO WANNA KNOW IF THIS BOARD WILL SUPPORT DDR2 MEMORY. SORRY FOR THE CAPS MY KEY IS BROKE LOL.
m
0
l
April 9, 2010 6:03:14 PM

I do not think it would support DDR2, as the slots for the memory hs changed copmare twi if the memories & see the difference.
m
0
l
June 6, 2010 7:48:55 AM

OH MAN UR SYSTEM SEEMS REALLY LIKE MY OWN, BUT I SUGGEST U MY HAPPENED XPERIENCE: DDR2 won't work on that! That cost me 250 dollars to buy 2 GEIL 1333 DDR3 overclocked Rams and 2 SUPERTALENT overclocked DDR3 Rams, for dual channel! That's great, and i suggest U to buy a better Power because u'll see power offs right after switching on ur pc as soosn as u buy another HARDWARE...
m
0
l
June 29, 2010 3:47:35 AM

I had the same problem, "FF code" and won't do anything... just fan spinning, and all the lights on.. i had installed 4 RAM sticks on the MB by then.. then i took all the RAM out, and just left 1 stick on slot DIMM #1 (closest to the processor), and it works great !! i have OCZ 2GB, once i had the pc running, and i was able to enter the BIOS with no problem, i inserted all 4 sticks again... and again i had "FF code" and black screen, no beeps, no nothing.. took it off.. on 1 and then later 2 sticks, and it works.. seems like the current Bios version doesn't supports that much RAM... but at least let's me get in the Bios.. i hope this helps people with that "FF code" problem
m
0
l
July 9, 2010 9:14:06 AM

Lol... It says on the box its DDR3 as i also have 790fx-gd70.... Also, it should say in the manual that its DDR3 Only.
m
0
l
!