Kernel Mode Not Working?

I recently downloaded ATITools, and when I launched the program I get the warning: "Kernel Mode Driver does not seem to be running". I'm not sure what the problem is or if there is a problem, but I was wondering if someone can tell me a way I can find out if my Kernel is indeed broken.

Thank you.
6 answers Last reply
More about kernel mode working
  1. Check to make sure you have the correct drivers installed for your card. List specs.
  2. I thought I had the correct drivers. This happened again when I tried to run the AMD GPU tool. Here are the specs for my card/driver, If you need anything else please let me know. I have been looking elsewhere for answers, but have not come across any.

    Card name: ATI Radeon HD 4800 Series
    Manufacturer: ATI Technologies Inc.
    Chip type: ATI display adapter (0x9440)
    DAC type: Internal DAC(400MHz)
    Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_9440&SUBSYS_E114174B&REV_00
    Display Memory: 2809 MB
    Dedicated Memory: 1018 MB
    Shared Memory: 1791 MB
    Current Mode: 1600 x 900 (32 bit) (60Hz)
    Monitor Name: Acer X203H
    Monitor Model: Acer X203H
    Monitor Id: ACR0075
    Native Mode: 1600 x 900(p) (59.978Hz)
    Output Type: HD15
    Driver Name: atiumd64.dll,atidxx64.dll,atiumdag,atidxx32,atiumdva,atiumd6a.cap,atitmm64.dll
    Driver File Version: 8.14.0010.0678 (English)
    Driver Version: 8.632.1.2000
    DDI Version: 10.1
    Driver Model: WDDM 1.1

    **EDIT - added the rest of comp specs for convenience.

    Time of this report: 9/29/2009, 16:14:26
    Machine name: SCHOFF-PC
    Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7100) (7100.winmain_win7rc.090421-1700)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
    System Model: GA-MA790X-UD4P
    BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
    Processor: AMD Phenom(tm) II X3 720 Processor (3 CPUs), ~2.8GHz
    Memory: 4096MB RAM
    Available OS Memory: 4094MB RAM
    Page File: 1435MB used, 6751MB available
    Windows Dir: C:\Windows
    DirectX Version: DirectX 11
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: Using System DPI
    System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    DWM DPI Scaling: Disabled
    DxDiag Version: 6.01.7100.0000 32bit Unicode
  3. Also, does this kernel mode problem have an effect on the efficiency of my computer / gpu? Why can these programs not run properly without kernel mode working?

    Also, why can I not find a simple way to fix this problem? Is something hardware related faulty? Kernel mode is run through the OS or processor?
  4. I swore I had downloaded that package already, but I went ahead and uninstalled/reinstalled the catalyst software and the same problem persists; "Could not load kernel driver" then "error loading the device driver".

    Where can I see what version my driver is? Which line is it in the dxdiag that I posted? Here is the new dxdiag (after uninstall/reinstall)
    ------------------
    System Information
    ------------------
    Time of this report: 9/29/2009, 17:24:49
    Machine name: SCHOFF-PC
    Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7100) (7100.winmain_win7rc.090421-1700)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
    System Model: GA-MA790X-UD4P
    BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
    Processor: AMD Phenom(tm) II X3 720 Processor (3 CPUs), ~2.8GHz
    Memory: 4096MB RAM
    Available OS Memory: 4094MB RAM
    Page File: 1554MB used, 6632MB available
    Windows Dir: C:\Windows
    DirectX Version: DirectX 11
    DX Setup Parameters: Not found
    User DPI Setting: Using System DPI
    System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
    DWM DPI Scaling: Disabled
    DxDiag Version: 6.01.7100.0000 32bit Unicode

    ------------
    DxDiag Notes
    ------------
    Display Tab 1: No problems found.
    Sound Tab 1: No problems found.
    Sound Tab 2: No problems found.
    Input Tab: No problems found.

    --------------------
    DirectX Debug Levels
    --------------------
    Direct3D: 0/4 (retail)
    DirectDraw: 0/4 (retail)
    DirectInput: 0/5 (retail)
    DirectMusic: 0/5 (retail)
    DirectPlay: 0/9 (retail)
    DirectSound: 0/5 (retail)
    DirectShow: 0/6 (retail)

    ---------------
    Display Devices
    ---------------
    Card name: ATI Radeon HD 4800 Series
    Manufacturer: ATI Technologies Inc.
    Chip type: ATI display adapter (0x9440)
    DAC type: Internal DAC(400MHz)
    Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_9440&SUBSYS_E114174B&REV_00
    Display Memory: 2809 MB
    Dedicated Memory: 1018 MB
    Shared Memory: 1791 MB
    Current Mode: 1600 x 900 (32 bit) (60Hz)
    Monitor Name: Acer X203H
    Monitor Model: Acer X203H
    Monitor Id: ACR0075
    Native Mode: 1600 x 900(p) (59.978Hz)
    Output Type: HD15
    Driver Name: atiumd64.dll,atidxx64.dll,atiumdag,atidxx32,atiumdva,atiumd6a.cap,atitmm64.dll
    Driver File Version: 8.14.0010.0697 (English)
    Driver Version: 8.650.0.0
    DDI Version: 10.1
    Driver Model: WDDM 1.1
    Driver Attributes: Final Retail
    Driver Date/Size: 8/13/2009 21:49:38, 4629504 bytes
    WHQL Logo'd: n/a
    WHQL Date Stamp: n/a
    Device Identifier: {D7B71EE2-D700-11CF-4276-1EC1A1C2C535}
    Vendor ID: 0x1002
    Device ID: 0x9440
    SubSys ID: 0xE114174B
    Revision ID: 0x0000
    Driver Strong Name: oem11.inf:ATI.Mfg.NTamd64.6.1:ati2mtag_R7X:8.650.0.0:pci\ven_1002&dev_9440
    Rank Of Driver: 00E62001
    Video Accel: ModeMPEG2_A ModeMPEG2_C
  5. Ok do this:
    *****get rid of DX11. It's a tech preview and not meant to be used yet unless you are a dev. Get DX9/10. I think this was your problem in the first place.****

    1. DL the Cat 9.9.

    2. Un install the current graphics drivers.

    3. Re boot and run this: http://downloads.guru3d.com/Guru3D---Driver-Sweeper-%28Setup%29_d1655.html
    (Note: Boot in to SafeMode and run for best performance)

    4. Install the new Cat 9.9 and DX10/9.
Ask a new question

Read More

Homebuilt Systems