Sign in with
Sign up | Sign in
Your question
Solved

Q8400 Runs at 95 C is that normal??

Tags:
Last response: in CPUs
Share
December 24, 2009 10:04:53 AM



According to Hardware monitor professional my cores are running at >90 Celsius. Is that normal?
I am using the cooler came with the processor. This happened when I used Xilisoft video converter. Should I stop using my computer or this is happening due to a bios bug. My mother board is Intel DG41RQ

More about : q8400 runs normal

December 24, 2009 10:05:31 AM

And my processor is not overclocked
m
0
l

Best solution

a b à CPUs
December 24, 2009 10:36:56 AM

"Q8400 Runs at 95 C is that normal??"

No....

You'll need to turn off the computer. Remove the HSF and clean all of the thermal compound off the cpu and HSF (use rubbing alcohol to help remove the thermal compound).

Then get some arctic silver 5 thermal compound, put the right amount on the cpu, then place the hsf on cpu and make sure the all the push pins were fully down.

Your problem is probably when the HSF was installed, the one of the push pins was not pushed all the way though. When this happens, the hsf does not have full contacted to the cpu and so cant do it job.
Share
Related resources
December 24, 2009 10:45:36 AM

Thanks for your help. What is the normal maximum temperature for Q8400
m
0
l
a b à CPUs
December 24, 2009 10:47:46 AM

Idle temps, most cpu's are around 40c to 45c, On 100% load, they normally go around 70c.
m
0
l
December 24, 2009 10:59:39 AM

Do you think that my maximum CPU FAN RPM is normal? I think it should be something around 4000
m
0
l
a b à CPUs
December 24, 2009 11:04:32 AM

They should be running somewhere around at those RPMS although i never seen a stock fan running that high when it should be.
m
0
l
December 26, 2009 10:36:37 AM

Thanks warmon6,
Your method worked perfectly. I found out two problems.
1) thermal compound not properly put
2) HSF pins has not gone all the way through

So I corrected the problems and now working at 65 Celsius with all the cores working 100% load.
Thanks again.
m
0
l
a b à CPUs
December 26, 2009 3:27:47 PM

yasitha2 said:
Thanks warmon6,
Your method worked perfectly. I found out two problems.
1) thermal compound not properly put
2) HSF pins has not gone all the way through

So I corrected the problems and now working at 65 Celsius with all the cores working 100% load.
Thanks again.


No problem.

Enjoy your cooler temps and Happy holidays!
m
0
l
January 22, 2010 4:15:04 PM

can i do overclock my q8400 on dg41rq
my mail id gowtham_gam@yahoo.com
m
0
l
!