Sign in with
Sign up | Sign in
Your question

New motherboard bad?

Last response: in Motherboards
Share
April 20, 2010 12:04:30 PM

Hello,
I upgraded my system recently and now I am having problems with it restarting when I first turn it on. After it restarts it will run fine. I may get random windows application has stopped working errors first then the shut down. I have a ASROCK M3A770DE motherboard with 2 x 2GB GSKILL DDR3 1600 memory. F3-12800CL9D-4GBNQ The asrock website says this memory is compatable. Is this maybe bad memory? bad Mobo? or a vista problem?

More about : motherboard bad

a b Ĉ ASUS
a c 302 V Motherboard
a c 163 } Memory
April 20, 2010 2:29:08 PM

Hi newcomer and welcome to the Tom's hardware forum.

Test stick by stick with prime95 for at least 1 hour in all slots.
m
0
l
a b Ĉ ASUS
a c 88 V Motherboard
a b } Memory
April 20, 2010 3:32:57 PM

Prime95 isn't a great test for RAM. I would perform an overnight run of Memtest86+ to test for RAM errors. This type of problem is often RAM related.
m
0
l
Related resources
a b Ĉ ASUS
a c 302 V Motherboard
a c 163 } Memory
April 20, 2010 3:47:06 PM

^Yeah, my wrong I mean Memtest86+
m
0
l
April 21, 2010 12:12:06 AM

One more thing i should mention. I replaced my PSU with a new 680 watt one. I also get no errors or shut downs when I use ASrock's instant boot feature. I first thought it was a low wattage issue when first booting from a cold state. I ran windows memory test and got no errors. I have not tried memtest though. I'll give that a try. And thank you for your replies.
m
0
l
!